Hlavní obsah

Plzeň - Maccabi Tel Aviv 0:2Plzeň v závěrečné čtvrthodině zkolabovala, izraelská mašina na góly Zahavi jí sebrala postup

MinutaMin. Tým Hráč Akce
76. Zahavi (penalta) 0 : 1
83. Zahavi 0 : 2
Záznam online reportáže

Mistrovská Plzeň se v odvetě 3. předkola Ligy mistrů rozhodla okopírovat Spartu a v tažení za Champions League také skončila. Výhra v Tel Avivu jí nebyla nic platná, neboť v závěrečné čtvrthodině domácí odvety doslova zkolabovala, nechala si dát dva góly a stejně jako Pražané v Lize mistrů končí. O téměř 150 milionovém bonusu si může nechat jen zdát a teď ji nezbude, než se pokusit zachránit sezónu v kvalifikaci Evropské ligy.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Útočník Plzně Aidin Mahmutovič a Tal Ben Chaim I (vlevo) z Maccabi Tel Aviv.

Článek

Nikam se nehnali. Proč také, když Plzni výhra 2:1 v prvním duelu nahrávala, útočit ji nenutila, ba naopak sváděla k tomu, aby obezřetně hlídala postupový výsledek.

Výčet nebezpečných akcí byl krátký

Vaněk sice už po pěti minutách vyslal z dobrých dvaceti metrů na Pabla tvrdou ránu, kterou zkušený španělský legionář mezi tyčemi Maccabi jen vyrazil, ale tím výčet nebezpečných akcí českého mistra hrajícího v naprosto stejné sestavě, jako před týdnem v Tel Avivu, na dlouho skončil.

Technicky velice dobře vybavený soupeř byl v ofenzivě mnohem přičinlivější. V úvodu odvety tedy určitě. Nejenže si s balónem tykal, na což kouč Viktorie Koubek upozorňoval už před utkáním, ale byl i důraznější, pohyblivější, do osobních soubojů chodil agresivně a tvrdě, a protože i přesněji kombinoval, měl míč i hru pod kontrolou. Rekrutovala z toho územní převaha a třeba také dělovka Zahaviho z trestného kopu i několik pokusů o rychlé výpady, které ovšem dobře organizovaná domácí obrana pacifikovala dřív, než se z nich narodila nebezpečná situace.

Snažení Maccabi se tudíž po půlhodině rozplynulo do vytracena a hra naplněná celou řadou nepřesností a ztracených míčů se vyrovnala. Obezřetně hrající Plzeň totiž trochu přidala, neboť se rozhodla hlídat si postupový výsledek přece jen dál od své brány. A nejen za cenu bránění.

Kapitán Maccabi se postaral o obrat

Ani po přestávce se partitura odvety dlouho nezměnila. Maccabi nezbývalo, než vsadit na aktivní nástup, aby ještě vykřesalo naději, Plzeň se zaměřila na defenzivu a důsledné bránění, při němž byla opatrnost a snaha vyvarovat sebemenší chyby povýšena nade vše.

Taktika domácím půlhodiny vycházela, i když fotbal na ni samozřejmě doplácel. V 75. minutě však kapitán Maccabi Zahavi pronikl do šestnáctky, neboť Procházka ho zastavit nedokázal. Limberský se mu však postavil, poslal ho k zemi a sám faulovaný hráč se ujal exekuce pokutového kopu. S přehledem ho proměnil a ze zápasu se stalo drama, neboť hosté rázem vycítili postupovou šanci.

A také ji využili. Mašina na góly, jak nazval před zápasem kapitána Maccabi Zahaviho plzeňský Limberský, se prosadila šest minut před koncem zase a Plzni se sen o cestě do play off Ligy mistrů rozplynul. Zvláště, když ani závěrečný hektický nápor nepřinesl gól, kterým by si vynutila alespoň prodloužení.

Slibná výhra v prvním zápase v Tel Avivu tak byla  pro českého mistra Pyrrhovým vítězstvím.

Odvetný zápas 3. předkola fotbalové Ligy mistrů:
Viktoria Plzeň - Maccabi Tel Aviv  0:2 (0:0)
Branky: 76. z pen  a 84. Zahavi. Rozhodčí: Aranovskij - Vojťuk, Bekker (všichni Ukrajina). ŽK: Vaněk, Limberský - Zahavi, Itzhaki, Igiebor. Diváci: 11 242.
První zápas 2:1, postupuje Maccabi
Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Hubník, Procházka, Limberský - Vaněk, Hořava - Petržela (83. Kopic), D. Kolář (85. Holenda), Kovařík - Mahmutovič (58. Ďuriš). Trenér: M. Koubek.
Maccabi Tel Aviv: Pablo - Špungin, Tibi, Ben Haim I, Ben Haruš - Alberman, Igiebor - Rikan (65. Vermouth), Itzhaki (73. Miha), Ben Haim II (59. Mitrovič) - Zahavi. Trenér: Jokanovič.

Reklama

Související témata: