Hlavní obsah

Večer pohárové zkázy. Zapláče nad ním i Vrba, jediný český expert na Ligu mistrů

Praha

Plzeň tutově, Sparta možná. Takové byly vyhlídky na postup českých zástupců do play off Ligy mistrů. Jenže ve středu skončili ve třetím předkole oba! Byl to večer obrovské pohárové zkázy a frustrace. Oba vyřazení ještě mají k dobru jako útěchu pokus o Evropskou ligu, jenže kvalitnější a lukrativnější Liga mistrů se českému fotbalu zase vyhne obloukem. A v konečném důsledku na to může doplatit i reprezentace usilující o postup na mistrovství Evropy...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný brankář Sparty Praha David Bičík po prohře s CSKA Moskva.

Článek
Fotogalerie

Klamné naděje, čeští lídři v Evropě stagnují - Před týdnem vypadalo vše nadějně. Plzeň vyhrála v Tel Avivu nad Maccabi 2:1 a byla jednou nohou v play off. Sparta remizovala v Moskvě s CSKA 2:2 a vezla domů nečekaně velkou naději.

Byly to však jen klamné iluze. Ačkoli Sparta vedla v odvetě již 2:0, stejně prohrála 2:3. A o dvě hodiny později padla doma 0:2 i Plzeň, takže v Lize mistrů také končí. Jeden kolaps větší než druhý.

Větší facka je to přece jen pro Plzeň. Za Vrbovy éry si navykla mašírovat v Evropě až do jarních bojů, loni však pohořela na samém startu. Jako mistr měla do hlavní soutěže snadnější cestu, pro play off se jí rýsoval hratelný soupeř. A najednou je ohrožena i sama akce Návrat do Evropy, kterou po loňském fiasku vyhlásil majitel klubu Paclík.

Stagnuje ovšem i Sparta. Deset let už se do Ligy mistrů nepodívala, jejím údělem jako by navždy zůstala chudší Evropská liga.

Milióny v tahu, zbývají jen drobné - Málo platné, o peníze jde vždy až v první řadě. Na minimálně 380 miliónů korun za postup do Ligy mistrů ani jeden český zástupce nedosáhne. A i když postoupí do Evropské ligy, v porovnání s tímto balíkem tam budou k mání už jen drobné.

Škoda pro Plzeň, škoda pro Spartu. Ale také pro všechny další kluby, kam mohly sáhnout pro posily a vylepšit jim rozpočty.

A co reprezentace, pánové...? - Také sportovní ztráty mohou být nedozírné. Kouč nároďáku Pavel Vrba nejednou zdůraznil, jak moc potřebuje, aby reprezentanti hráli co nejvíc těžkých zápasů. Aby viktoriáni a sparťani, na nichž staví, rostli v pohárových bitvách.

On kolegovi Bílkovi prvním postupem do Ligy mistrů takovou pomoc poskytl. Ošlehaní Plzeňáci oživili nároďák v kvalifikaci ME 2012 a také na šampionátu samotném hráli prim. Viktorku dostal do vysněné soutěže ještě jednou, on sám se však takové pomoci od nikoho nedočká.

Vrba zůstává jediným českým expertem na Ligu mistrů a musí trnout, v jakém stavu se mu borci na podzimní finiš kvalifikace o ME 2016 sejdou...

Koeficient ještě není ztracen - Všechno zlé může být k něčemu dobré. I Češi se mohou touto nadějí ještě zaklínat. V Evropské lize se sbírají body snadněji než v Lize mistrů. Pohárový koeficient tak ještě nemusí být ztracen. Tím spíše, že ve třetím předkole poháru číslo dva čekají na odvety ještě Jablonec a Liberec.

Pokud však Češi chtějí živit naděje na posun žebříčkem a jedno přímé místo v Lize mistrů, musejí vzít základní skupiny Evropské ligy útokem. Mít v nich minimálně dva, v lepším případě tři účastníky.

Jinak to bude nejen večer, ale také celá sezóna pohárové zkázy.

Reklama

Související témata: