Hlavní obsah

Zhrozil jsem se, přiznal Koubek, když viděl chyby předcházející gólům a vyřazení

Plzeň

Zklamání je slabé slovo. Rozčarování také. Fotbalová Plzeň se jen těžko vzpamatovává z kolapsu, který v závěru kvalifikačního duelu s Maccabi Tel Aviv zažila a jenž ji připravil o play off Ligy mistrů. Výhra v prvním duelu v Izraeli se nakonec proměnila v Pyrrhovo vítězství, musel si přiznat i trenér Viktorie Miroslav Koubek. „Obrovské zklamání. Chyběl malý krůček, který jsme měli zvládnout,“ zklamaně přitakával po partii, v níž jeho celek vyhořel a zaplatil za to vyřazením.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Trenér Plzně Miroslav Koubek se nestačil divit.

Článek
Fotogalerie

Asi nebude snadné postavit se teď před klubové vedení a zahlásit: První úkol, jímž byl postup do Ligy mistrů, jsem nesplnil.

Zažíváme moment, jenž je pro nás skličující a který atmosféře v klubu samo sebou nepřidá.

Loňská situace, kdy se Plzeň z evropské pohárové scény také pakovala velice záhy, se tudíž opakuje.

Není ale identická, protože po prohře s Ploještí pro Plzeň pohárové účinkování skončilo. Teď jde samozřejmě o obrovské zklamání, ale ještě máme šanci probojovat se do Evropské ligy.

Slabá náplast, když se vám účast v play off Ligy mistrů doslova vnucovala. A prémie dosahující pomalu sto padesáti milionů také!

Chyběl malý krůček, který jsme měli zvládnout.

Ale nezvládli. V čem vidíte příčinu?

Nehráli jsme, jak jsme hrát chtěli a měli.

Jak jste chtěli hrát? Spoléhat na výhru v Tel Avivu a bránit bezbrankový stav?

Vůbec ne. Výhru 2:1 z Izraele jsme hájit neměli, chtěli jsme být aktivní, měli jsme jít za vítězstvím, dostat soupeře pod tlak a vstřelit nějakou branku.

Krásné plány, ale realita vypadala úplně jinak.

To proto, že jsme se báli hrát. V podvědomí hráčů zřejmě pracovalo, že musí vsadit na jistotu a dovést zápas k bezbrankovému konci.

A to se vám zákonitě vymstilo. Přitom vaši hráči před zápasem prohlašovali, že jsou chytří kluci a umí počítat. Ba dokonce přiznávali, že na bezgólový výsledek ani hrát nedovedou. Proč se tedy váš tým uchýlil k taktice, která představovala cestu do záhuby?

Protože nezvládli odvetu psychicky. Soupeř nás napadal, dobře dostupoval, nutil nás ke hře, kterou jsme praktikovat nechtěli. Hrál prostě to, co jsme měli v plánu my.

A navíc vás trestal. Gólem z penalty, vzápětí brankou, která rozhodla o vašem vyřazení.

Hlavně to byly branky hloupé a laciné, na nichž mě mrzí nejvíc to, že přišly po chybách našich nejzkušenějších hráčů. Když jsem je viděl v televizním záznamu, zhrozil jsem se.

Nemáte tedy výhrady k odpískané penaltě, kterou zavinil Limberský?

Byl to nešťastný zákrok. Zezadu a i ruce tam byly. Zahavi je chytrým fotbalistou, mazaným jako liška, takže kontaktu samozřejmě využil.

Navíc vás vzápětí ztrestal a vyřadil i druhým gólem. A to jste tvrdili, že o něm víte všechno.

A také jsme věděli. V prvním zápase jsme si s ním poradili, v odvetě nás porazil svou kvalitou, efektivitou a střeleckou produktivitou.

Neporazili jste se sami vlastní pasivitou a naprosto neškodnou ofenzivou?

Jalová hra směrem dopředu mě velmi zklamala. Pasivní hra a malá herní odvaha zrovna tak.

Nebylo to i tím, že se rošády, které jste udělal v sestavě v sobotním ligovém zápase proti Dukle, vrátily jako bumerang? Neprojevily se kontraproduktivně? Nevypadlo šest hráčů, které jste na Julisce šetřil a proti Maccabi se znovu do základní jedenáctky vrátili, z herního rytmu? Neztratili drajv?

Po jednom vynechaném utkání? Nemyslím! Když jsem udělal tři změny v sestavě v prvním zápase v Tel Avivu, bylo kvitované, že šlo o změny správné. Každá změna či rošáda se hodnotí podle výsledku.

Za tři dny tomu bude přesně rok, co jste v Plzni podepsal první smlouvu. Zažíváte teď, kdy je vidina Ligy mistrů pryč, největší zklamání na plzeňské štaci? Největší rozčarování trenérské kariéry?

Má kariéra je teď až na posledním místě, proto nechci rozebírat své pocity a komentovat emocionální vazby. Nepopírám ale, že to, co se přihodilo v závěru zápasu s Maccabi, pociťuji jako zklamání.

Reklama

Související témata: