Hlavní obsah

Bruggy - Manchester United 0:4Rooney řádil v Bruggách! Ligu mistrů si zahraje přemožitel Sparty i kazašský tým

Fotbalisté Manchesteru United se po roce vrací do prestižní Ligy mistrů. Postup si pojistili jednoznačnou výhrou v odvetě play off na hřišti Brugg 4:0, kterou nastartoval hattrickem kanonýr Wayne Rooney. Poprvé v historii si základní část zahraje kazašský tým, Astaně stačila v odvetě remíza s APOELem 1:1. Po vítězství 3:1 nad Sportingem Lisabon postupuje i přemožitel Sparty CSKA Moskva. Také běloruský BATE Borisov si zahraje v základní skupině i přes porážku na stadiónu Partizanu Bělehrad 1:2. Leverkusen odčinil prohru z Říma (0:1) a po domácí výhře 3:0 italský tým vyřadil.

Foto: Yves Herman, Reuters

Útočník Manchesteru United Wayne Rooney se raduje z gólu během odvety play off Ligy mistrů proti Bruggám.

Článek
Fotogalerie

Na hlavu Waynea Rooneyho se snášela kritika kvůli chabé produktivitě, protože na gólovou trefu čekal už od dubna. Jenže tentokrát nasázel góly hned tři. Belgický tým neměl proti United nárok. Rooney domácím zasadil první úder už po dvaceti minutách hry, kdy využil parádní přihrávku od Depaye.

V tu chvíli by Bruggy potřebovaly dát alespoň tři góly (v Manchesteru prohrály 1:3), jenže United hru kontrolovali a hned po změně stran přidal Rooney druhý gól po spolupráci s Herrerou. Krátce na to skvěle uvolnil kanonýra United Mata a Rooney zkompletoval po jedenácti letech svůj druhý hattrick v kariéře v evropských pohárech.

Fanoušci Manchesteru United se tak po roční absenci znovu mohou těšit na nejprestižnější klubovou soutěž v Evropě.

Královec neuznal gól

Užívat si ji budou i příznivci CSKA. Přemožitel Sparty prohrál úvodní duel se Sportingem 1:2 a na svém stadiónu už prohrával 0:1, ale záhy se nadechl k velkému obratu. I když málem bylo po nadějích, protože po rohovém kopu za stavu 2:1 pro domácí v samotném závěru Sporting srovnal po rohovém kopu. Jenže sudí Pavel Královec branku neuznal, protože podle signalizace asistenta se centrovaný míč už dostal mimo hřiště. Za tři minuty pak po rychlé akci vstřelil postupový gól Musa.

Ani římské Lazio nedokázalo využít jednogólový náskok z vlastního stadiónu. Leverkusen si doma po brankách Calhanoglua, Mehmediho a Bellarabiho pojistil postup vítězstvím 3:0. Hosté navíc hráli přes dvacet minut v oslabení o vyloučeného Mauricia.

Premiérově zasáhne do základní skupiny Champions League kazašský tým. Astana si přivezla z Kypru nadějný náskok nad APOELem 1:0, a přestože doma prohrávala, šest minut před koncem vstřelil veledůležitý vyrovnávací gól Maksimovič.

Po roční pauze se do prestižní soutěže vrací také běloruský BATE Borisov, který sice prohrál v Bělehradu s Partizanem 1:2, ale po výhře 1:0 z prvního zápasu zásluhou gólu na hřišti soupeře postoupil.

Odvetné zápasy 4. předkola fotbalové Ligy mistrů:
Mistrovská část:
APOEL Nikósie - Astana 1:1 (0:0)
Branka: 60. Štilič - 84. Maksimovič. První zápas 0:1, postupuje Astana.
Partizan Bělehrad - BATE Borisov 2:1 (0:1)
Branky: 74. vlastní Žavnerčik, 90.+3 Šaponjič - 25. Staševič. První zápas 0:1, postupuje Borisov.
Nemistrovská část:
Leverkusen - Lazio Řím 3:0 (1:0)
Branky: 40. Calhanoglu, 48. Mehmedi, 88. Bellarabi. ČK: 68. Mauricio (Lazio). První zápas 0:1, postupuje Leverkusen.
Club Bruggy - Manchester United 0:4 (0:1)
Branky: 20., 49. a 57. Rooney, 63. Herrera. První zápas 1:3, postupuje Manchester.
CSKA Moskva - Sporting Lisabon 3:1 (0:1).
Branky: 49. a 72. Doumbia, 85. Musa - 36. Guttiérrez. ČK: 90.+2 Joao Mário (Sporting). První zápas 1:2, postupuje CSKA.

Reklama

Související témata: