Hlavní obsah

Sparta bude v Amsterdamu hrát jen s jedním útočníkem

AMSTERODAM

Fotbalisté Sparty přicestovali do Amsterdamu a připravují se na další zápas Ligy mistrů. V úterý se střetnou s místním Ajaxem o naději na postup do osmifinále. Bude to hra o všechno, jiný výsledek než vítězství přiblíží postup soupeři a pražskému klubu zbude v lepším případě boj o třetí místo a pokračování v Poháru UEFA. První vzájemný duel skončil v září na Letné remízou 1:1.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Sparťan Michal Kadlec v souboji s Pienaarem z Ajaxu Amsterdam v prvním zápase.

Článek

Sparta je i přes letošní chudý bodový zisk v soutěži dvě kola před koncem základních skupin stále ve hře, a to slibuje dramatickou zápletku. V případě výhry českého mistra je totiž stále pravděpodobné, že postup přes nynější šestibodovou ztrátu urve pro sebe. Nepředpokládá se totiž, že by Ajax poté bodoval na stadionu Arsenalu, Spartě by pak stačila domácí výhra nad Thunem.

Propočty udělaly z cesty mistra do města protkaného sítí vodních kanálů odvážnou výpravu za pokladem. Sparťanům totiž po upachtěné ligové výhře nad Mladou Boleslaví stouplo sebevědomí a hráči si dobře uvědomují, že v milionářské soutěži mohou paradoxně snadněji napravit své předchozí domácí počínání.

Jak dopadne zápas Sparty s Ajaxem?
Hlasujte v anketě na konci článku!

"Podzim bude hodnocen i přes Ligu mistrů a případný postup by samozřejmě pohled na něj výrazně vylepšil," řekl dnes na tiskové konferenci v nizozemské metropoli dobře naladěný trenér Stanislav Griga, který stačil kontrolovat i dokonalost překladu místní tlumočnice. Zdejší jazyk se naučil během svého angažmá ve Feyenoordu Rotterdam.

Hráči i trenér ale dobře vědí, že pokud chtějí alespoň reálně přemýšlet o tom, že Ajaxu zkomplikují postupové plány, musejí výrazně vylepšit defenzivu. Jenže na Letné v poslední době vyznávají styl, který je obvyklý spíše pro nizozemské kluby: nastřílet hodně branek i za cenu děravé obrany.

Bude hrát jen jeden z dvojice Došek - Slepička

I po sobotní ligové výhře 4:2 sparťané přiznávali, že jejich hra má k ideálu daleko. "Důsledná defenziva je věcí celého týmu, ale zase je třeba vidět, že v takovém duelu jako v sobotu jsme museli hrát dopředu a vyváženost tím trpěla," řekl šéf obrany Adam Petrouš.

Nejbližší zápas ale bude jiný, také proto, že Sparta nejspíš nastoupí v jiném rozestavení. Trenér Griga podle všeho zařadí do základní sestavy dalšího záložníka Zelenku a vpředu zřejmě vsadí na jediného útočníka, přičemž přednost dostane jeden z dvojice Došek - Slepička. Do Amsterodamu sice přicestovalo 21 hráčů, ale tři z nich nenastoupí, protože Karol Kisel s Davidem Bičíkem se teprve zotavují ze zranění, a třetí gólman Milan Švenger je s týmem pouze na zkušenou.

Poslední zápas Ajaxu provázel pískot

Sparta je v lize jedenáctá, ale soupeř na tom není v domácí soutěži o nic lépe. Někdejší vítěz Ligy mistrů je na šestém místě nizozemské ligy s jedenáctibodovou ztrátou na čelo tabulky.

O současném trápení soupeře svědčil i sobotní zápas proti Twente Enschede (2:0), v němž sice Ajax po čtyřech zápasech poprvé skóroval, ale znovu nenadchl a v ochozech se ozýval pískot, který doprovázel mátožné kombinace. Nizozemská média už nějaký čas tvrdí, že tým není dobře poskládán; je v něm prý příliš mnoho hráčů, kteří chtějí hrát individuálně na úkor přesnosti.

V sobotu to vypadalo podobně. A co nerozehrál český kapitán Tomáš Galásek, to oči nemělo. Jenže zdejší lídr týmu bude v úterý chybět kvůli třem žlutým kartám a na jeho místo se posune obvyklý stoper Maduro. Kapitán svým spoluhráčům přesto věří. "Máme techničtější mužstvo, a i když předchozí zápasy nebyly kdovíjaké, zvedáme se a věřím ve vítězství," uvedl český fotbalista, podle něhož bude důležitá podpora publika. A pořadatelé předpovídají, že padesátitisícový stadion bude zaplněn.

Grygera bude kapitánem

Galáskovu kapitánskou pásku převezme další Čech Zdeněk Grygera, který před dvěma lety odešel do Ajaxu ze Sparty. "Sparta má také svoje problémy a já jsem optimista. Jsou to dvě různé soutěže, v utkání to bude vidět," tvrdil stoper.

V kabině musel znovu odpovídat na zvědavé dotazy spoluhráčů, proč se Sparta zbavila Karla Poborského. "Dobře vědí o jeho kvalitách. Stejně tak vyzdvihli, jak v prvním zápase hrál Tomáš Sivok, a ten nyní také chybí," připomněl Grygera, že Sparta dohrává podzim oslabena o dvě ze tří reprezentačních opor.

Reklama

Související témata: