Hlavní obsah

Pasivní Sparta prohrála, postupuje Ajax

AMSTERDAM

Sparta v chladném úterním večeru na trávníku Ajaxu jen pasivně bránila, což domácí, i když se sami trápí v koncovce, dokázali potrestat dvěma góly a ztrátu postupu nepřipustili. Vzhledem k vítězství Arsenalu v Thunu může Sparta v posledním utkání 7. prosince, pokud Švýcary porazí, hrát na jaře Pohár UEFA.

Článek

Ajax, jemuž chyběl distancovaný režisér Galásek a který přivedl na trávník zaplněné amsterdamské Areny jako kapitán Zdeněk Grygera, začal náporem. První střelecký pokus Sneijdera ale Blažek zlikvidoval.

První akce Sparty byla nebezpečnější, ale Trabelsí včas ukopl míč na roh. Se Zelenkovo slabou střelou po slalomu přes tři hráče si poradil Stekelenburg. Udeřit mohlo po dvanácti minutách na druhé straně, když po rozehraném rohovém kopu Sneijdera se objevil tři metry před brankou Vermaelen, ale nikým neatakován hlavičkoval vedle.

Domácí sice těžili v osobních soubojích ze své techniky, byli i rychlejší, ale jejich převaha končila u sparťanské šestnáctky. Další ránu Sneijdera z osmnácti metrů kryl v pohodě Blažek, ostatní střely zpoza šestnáctky nenašly branku. Madurovu ránu zblokoval Petrouš a Pienaar nedosáhl na jednu z mála přízemních přihrávek, která mířila do šestnáctky.

Bylo však otázkou, jak dlouho obranný val hostí vydrží hrát bez hrubé chyby. Když Sparta získala míč a šla tři na tři, Herzán s ním uklouzl... Fanoušci při pohledu na předváděnou hru trpěli.

Diváci pískali

Při jednom ze sporadických protiútoků Sparty Došek trefil po stříleném centru hlavičkou do břicha Grygeru, ale sám pak zůstal ležet na trávníku po střetu s gólmanem. Zápas postrádal tempo, bylo to převážně dobývání sparťanské obranné tvrze.

Ajax se trápil stejně jako v domácí lize, finální přihrávka a přesné zakončení mu momentálně nejdou. Sám však Spartu do brejků nepouštěl a na postupný útok neměli hosté dost odvahy ani sil. Když už zaútočila, postrádala Zelenkova střela razanci a Doškovi sebral později míč z kopaček Stekelenburg. A tak si s koncem poločasu diváci i zapískali.

Gólman Ajaxu tuhl u branky

Krátce po změně stran našel Boukhari v šestnáctce volného Anastasia, ale ten pálil vedle branky. Madurův pokus z dálky našel připravenou Blažkovu náruč. Ajax měl sice územní převahu, ale před šestnáctkou dělal chyby v rozehrávce.

Sparta v pohodě bránila, ale směrem dopředu byla neškodná. A tak diváci při bídě nabízené oběma týmy zatleskali alespoň de Jongovu voleji, i když si míč cestu mezi tyče nenašel. Ještě hůř kopl Sneijder trestný kop z dvaceti metrů. Jinak domácí jen bušili bezhlavě do rudé zdi na hranicích sparťanské šestnáctky.

Jak byste ohodnotili výkon Sparty v utkání s Ajaxem?
Hlasujte v anketě na konci článku.

Domácí fanoušci sice burcovali svůj tým, ale ten nebyl schopen nabídnout víc, než jalový tlak. Kdyby si Sparta troufla víc dopředu, možná by dokázala ohrozit branku Ajaxu. Při jejím zarputilém bránění Stekelenburg jen tuhl ve vlastní šestnáctce.

Pasivní bránění Sparty nakonec potrestal de Jong. Sneijder místo očekávané střely poslal do šestnáctky nadýchaný oblouček, sparťané se nechali zmást čtveřicí přebíhajících hráčů soupeře a maličký de Jong, nikým nehlídán, zatloukl hlavou míč do Blažkovy branky. Vzápětí mohl zvýšit Rosenberg, ale opět pálil nad branku.

Sparta poté předvedla chabý náznak ofenzivy, který ale po dvaceti minutách zchladil bombou k levé Blažkově tyči svým druhým gólem de Jong. Pražané pak sice dokázali během minuty snížit, když se ve zmatku před brankou Ajaxu dobře zorientoval Petráš, na jistotě postupu domácích se ale už nic neměnilo.

Ajax Amsterdam - Sparta Praha 2:1 (0:0)
Branky: 68. a 89. De Jong - 90. Petráš. Rozhodčí: Ivanov - Volnin, Golubev (všichni Rus.). Bez ŽK: Diváci: 50000.
Ajax: Stekelenburg - Trábilsí, Grygera, Vermaelen, Emanuelson - Maduro, Sneijder, Lindenbergh (53. De Jong) - Pienaar, Anastasiu (62. Rosenberg), Búcharí. Trenér: Blind.
Sparta: Blažek - Petráš, Petrouš, Lukáš, Kadlec - Pospěch, Herzán (86. Šimák), Hašek, Zelenka (69. Slepička), Poláček - Došek. Trenér: Griga.
Tabulka skupiny B
1. Arsenal Londýn550010:215
2. Ajax Amsterodam531110:610
3. FC Thun51044:93
4. Sparta Praha50142:91

Reklama

Související témata: