Hlavní obsah

Griga: Byl to zápas na první gól a vstřelil ho soupeř

AMSTERDAM

Smutně působil v úterý v Amsterodamu sparťanský trenér Stanislav Griga po další prohře svého mužstva v Lize mistrů. Soupeři z Ajaxu pogratuloval k postupu do osmifinále a prohlásil, že si jeho tým zápas prohrál po přestávce, kdy upustil od aktivity z první části. Podle Grigy to byl typický zápas, který rozhoduje první gól.

Článek

A ten dal v úterý soupeř. "V prvním poločase jsme se drželi plánu vycházet zezadu a překvapit soupeře brejky, jenže, bohužel, žádný z nich nevyšel," zalitoval kouč několika akcí před pauzou, v nichž sparťané nevyužili přečíslení ve středu hřiště.

V prvním poločase podle něho hra Sparty vycházela z dobré práce Zelenky, kterému se dařilo využít dobrého presinku. "Jenže po přestávce mu docházely síly a jeho aktivita opadla, proto jsme sáhli ke střídání," vysvětloval Griga.

Střídání připravoval už před gólem, ale Slepička se dostal na hřiště až po ní. Špatně prý v té chvíli zapracovala domluva obránců. "Měli se domluvit, zda vyběhnou všichni, nebo hráče pokryjí. Byla to jednoznačně chyba v komunikaci," řekl po utkání.

Šance žila

Šance na vyrovnání, které by ale stejně nemělo velký význam s ohledem na postupovou matematiku, však přesto žila. "Ale naše branka měla přijít dříve, v závěru už bylo pozdě na to něco změnit," zalitoval Griga před smutným návratem do Prahy, který nemohla vylepšit ani zpráva z Bernu. Thun tam nakonec prohrál s Arsenalem a Spartě na cestu do Poháru UEFA stačí Švýcary porazit jakýmkoliv způsobem.

Domácí kouč Danny Blind připustil, že první poločas potvrdil poznatky, které klub získal v Praze. "Bylo mi jasné, že ve středu hřiště nebude příliš prostoru, a to se také potvrdilo, Sneijder byl hodně odříznutý. Po změnách se ale naše hra zlepšila především v ofenzivě," prohlásil Blind, podle něhož je postup do osmifinále velkým úspěchem pro jeho mladý tým. "Moc jsme takový úspěch nyní potřebovali," řekl s poukazem na špatnou situaci v ligové soutěži, v níž patří Ajaxu až šesté místo.

Budoucnost ve vlastních rukou

Sparťanští fotbalisté litovali, že z Ajaxu nevezou alespoň bod. "Určitě se tady dnes dalo uhrát více, jenže sežrali jsme jim signál při trestném kopu. Když jsme ale slyšeli o prohře Thunu, tak musíme připustit, že jsme z toho vybruslili ještě docela solidně," upozornil brankář Jaromír Blažek, že český tým má svou další budoucnost zcela ve svých rukou.

Obránce Adam Petrouš si povzdychl nad tím, po jaké akci první rozhodující gól padl. "Do té chvíle neměli jasnou příležitost a my jsme rozhodně mohli udělat více. Byl to blbý gól, ale jsme rádi, že i po prohře máme alespoň ještě šanci na postup do Poháru UEFA," uvedl šéf letenské obrany.

Reklama

Související témata: