Hlavní obsah

Ze dvou špatných celků vyhrál zaslouženě Ajax

BRUSEL

Za zasloužené vítězství lepšího ze dvou špatných celků považuje středeční nizozemský tisk úterní výhru Ajaxu Amsterodam nad Spartou Praha (2:1). Média se věnují zejména nedobrému postavení Ajaxu v domácí lize a přemítají, nakolik postup do osmifinále Ligy mistrů prospěje psychice hráčů.

Článek

"Oba týmy svazoval pocit odpovědnosti či vidina miliónů eur spojených s postupem; špatně vzdorovaly tlaku, který Liga mistrů vyvolává," napsal De Volkskrant. Usoudil, že po herní stránce byla Sparta "ubohá"; dokázala však bojovat až do konce a vytvořit si v nastaveném čase jak brankovou příležitost, tak možná i šanci na penaltu.

Podle listu De Telegraaf začal Ajax pomalu a opatrně, což vzhledem ke slabosti soupeře nebylo nutné. Středoví hráči působili staticky a do poloviny zápasu nenašli recept, jak prorazit českou obrannou zeď. Po uplynutí 90 minut za stavu 2:0 přestali nepochopitelně hrát, což umožnilo Petrášovi zachránit čest českého celku.

Český trenér Griga si prý uvědomil až po prvním gólu ve vlastní síti, že by bylo dobré také útočit, otevřel hru, ale Sparta už inkasovala a ztratila sebedůvěru. Rozhodující De Jongův gól v 84. minutě byl nejhezčím okamžikem zápasu.

Pro Ajax znamená toto vítězství záchrannou bójku, která by mu měla pomoci udržet hlavu nad vodou, píše list. Cituje skromného trenéra domácích Dannyho Blinda, který úspěch přisuzuje hlavně výhodnému vylosování - Sparta a FC Thun patřili mezi nejslabší soupeře, jaké si bylo možné přát, a body z utkání s nimi umožnily nizozemskému týmu pokračovat v soutěži.

Reklama

Související témata: