Hlavní obsah

Vtip. Dárek. Němci se opřeli do Královce za penaltu. Ten foukl další dvě

Sevilla

Tři penalty za poločas. Za pouhých dvacet minut. Všechny proti jednomu týmu. Nevídaná porce, zdroj třaskavé atmosféry na hřišti i v hledišti. Ale někdy se to tak prostě seběhne. Zápas s podobnou anomálií zažil nejlepší český sudí Pavel Královec, který v základní skupině fotbalové Ligy mistrů řídil zápas Sevilla - Mönchengladbach (3:0).

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Kouč Mönchengladbachu Lucien Favre při utkání v Seville.

Článek
Fotogalerie

Hosté do začátku druhé půle drželi bezbrankový stav, mohli si dělat naděje, že bodový zisk ze Španělska jim alespoň zčásti spraví náladu po nevydařeném vstupu do bundesligy, v níž mají na kontě čtyři porážky a patří jim poslední místo.

Jenže ve 46. minutě se Victor Vitolo dostal do bezprostřední blízkosti brankáře hostů Yanna Sommera a šel k zemi. Královec ukázal jasně - pokutový kop! Vystartoval na něj nespokojený gólman i další hráči německého týmu.

To nebyla penalta, tvrdil kouč

„Vtip," komentoval Královcův verdikt Bild. „Dárek od rozhodčího Kevin Gameiro proměnil," konstatoval německý server. Ze záběrů nebylo úplně jasné, jestli došlo k nedovolenému zákroku. „To nebyla penalta," tvrdil ovšem po zápase pro klubové stránky trenér Mönchengladbachu Lucien Favre.

Z penaltového představení to nebylo zdaleka vše. Poté už zcela zřetelně fauloval ve 49. minutě Roel Brouwers, ale domácí střelec tentokrát z pokutového kopu napálil jen břevno. Třetí penaltu Královec nařídil v 66. minutě po zákroku Tonyho Jantschkeho a Ever Banega zvýšil. Sevilla pak přidala ještě třetí branku zásluhou Jevhena Konopljanky.

"Druhá penalta byla hodně přísná," pokračoval v hodnocení situací v pokutovém území Favre. "Ale chybovali jsme už předtím. Sevilla se moc snadno dostávala do vápna. To byl problém," doplnil švýcarský trenér, o jehož konci ve funkci se po nevydařeném začátku sezóny vehementně spekuluje.

Pozor si nedali

Pikantní je, že Sevilla se dožadovala pokutového kopu už v první půli, ale Královec ji nepískal. "Pak jsme si v poločase říkali, že si musíme dát velký pozor ve vápně. A vrátíme se na hřiště a prakticky vzápětí přijdou dvě penalty. To je hořké," podotkl zklamaně záložník Mönchengladbachu André Hahn.

Domácí kouč Unai Emery na třech penaltách neviděl nic mimořádného, považoval je za spravedlivé. "Nebezpečné pozice vedly k pokutovým kopům. Dočkali jsme se prvního vítězství v sezóně, to nám zvedne sebevědomí," připomněl trenér úřadujícího vítěze Evropské ligy, jehož svěřencům se start do sezóny v domácí soutěži také vůbec nevydařil.

Královec v téhle sezóně LM už jednou kritice čelil. Sporting Lisabon se cítil ukřivděný po kvalifikačním boji s CSKA, které do skupinové fáze postoupilo na úkor portugalského soupeře. Televizní záběry ale ukázaly, že ve sporných momentech zřejmě nechyboval.

Reklama