Hlavní obsah

Dělají si legraci? ptal se v duchu sudí Královec, když nařizoval tři penalty

Praha

Český sudí Pavel Královec v úterním utkání fotbalové Ligy mistrů mezi FC Sevilla a Borussií Mönchengladbach odpískal proti německému týmu tři pokutové kopy během dvaceti minut. Domácí proměnili ten první a třetí. Hosté při prvním protestovali. O svých verdiktech je ale nejlepší český rozhodčí pevně přesvědčen.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Královec na archivním snímku

Článek

Druhá a třetí penalta byly po jasných faulech a bez diskuse, ale ta první vypadala, že útočník Sevilly kontakt s brankářem přihrál... „Přesvědčený jsem o všech třech, proto jsem je odpískal," řekl Královec do telefonu. „Nemohu ale říct, jestli u té první jsem se rozhodl sám, nebo po konzultaci s kolegy. Na hřišti je nás pět proto, abychom si pomáhali a vyvarovali se chyb," dodal.

Tři penalty zažil poprvé v kariéře

Tři pokutové kopy v jednom utkání nařídil poprvé v kariéře. Samo o sobě to je dost kuriózní záležitost, pro arbitra rozhodně nelehká. „Po té první jsem si říkal, že kdyby taková situace nastala, nebudu se bát písknout další. Budu připravený vnitřně i na takovou eventualitu. Za chvíli se to stalo, a pak ještě jednou. Byly to fauly v šestnáctce, tak jsem je odpískal," pravil s tím, že nebylo těžké hledat odvahu. Situace byly jasné. „Při té třetí mi blesklo hlavou, že si ze mě obránci Mönchengladbachu snad dělají legraci. Říkal jsem si, co to na mě zkouší, vždyť to byly fauly jako z učebnice," dodal s úsměvem.

Z televizních záběrů bylo patrné, že hráči Borussie byli hodně frustrovaní... „To asi byli, ale z jejich strany nepadlo jediné ostřejší slovo nebo výtka. Jejich chování bylo až překvapivě velice slušné a profesionální. Z naší ligy známe něco úplně jiného a nemusí to být po penaltách. Dokonce po utkání nám přišel zástupce Borussie poděkovat za výkon, upřímně, bez arogance," konstatoval Královec.

Kdy bude řídit další zápas Ligy mistrů, zatím neví. „Snad dostanu o víkendu doma volno. Po zápasech evropských pohárů to bývá zvykem. Zatím mám informaci, že v říjnu budu řídit zápas kvalifikace, ale nevím který, to se dozvím v příštích dnech. Co se týká evropských pohárů, v následujícím týdnu žádné utkání nemám. Nominaci dostanu později, tedy věřím, že dostanu...," rozloučil se z barcelonského letiště, kde čekal na spoj domů.

Reklama