Hlavní obsah

Ještě jednou a poletíte, hrozí USA šéf antidopingové agentury

Mějte se na pozoru, vzkázal šéf Světové antidopingové agentury (WADA) Richard Pound vrcholným představitelům sportu v USA. "Zatajíte dopingový případ a poletíte. Už žádné mistrovství světa, žádná olympiáda. Vaši sportovci zůstanou doma," varoval Pound s tím, že podporu šéfa Mezinárodního olympijského výboru Jacquesa Roggeho by bezpochyby získal.

Foto: Internet

Nejznámější kauza se rozhořela okolo atletické legendy Carla Lewise.

Článek

Poundova nejnovější reakce má souvislost s aférou kolem pozitivních testů celé řady sportovců před olympiádou v Soulu v roce 1988, mezi nimiž byl i slavný Carl Lewis. Pound nicméně vyjádřil přesvědčení, že USA a jejich olympijský výbor začnou akceptovat v lednu schválený světový antidopingový kodex.

"Diplomacie nebyla správnou cestou"

Pound americkému olympijskému výboru vyčetl praxi běžného osvobozování pozitivně testovaných sportovců. Označil to za frašku. "Neexistuje žádná země, kde by se něco takového dělo," dodal. Zároveň se pozastavil nad příliš shovívavým postojem Roggeho předchůdce Juana Antonia Samaranche k dopingové problematice. "Podvod ve sportu nelze vymýtit diplomatickou cestou. A spousta současných problémů existuje jen proto, že naši bývalí vedoucí funkcionáři byli příliš diplomatičtí," vyjádřil přesvědčení Pound, který je 25 let členem MOV a až do roku 1991 patřil k nejužšímu vedení.

Přísná slova se objevila v tisku shodou okolností v den, kdy z funkce šéfa americké antidopingové agentury USADA odstoupil Frank Shorter. Olympijský vítěz v maratonu z Mnichova 1972 tak učinil po pouhých dvou letech od vzniku úřadu. Zda má ale jeho rezignace souvislost s nejnovějšími dopingovými odhaleními z 80. a 90. let, není jasné. Oficiálně svůj krok vysvětlil příliš vysokou vytížeností. Jeho nástupcem se stal dosavadní viceprezident Ralph Hale.

Reklama