Hlavní obsah

Úplný nesmysl! brání se Královec vlivu Berbra a aféře s peticí rozhodčích

Praha

Elitní český fotbalový rozhodčí Pavel Královec vyměnil před utkáním Ligy mistrů mezi Sevillou a Mönchengladbachem brankového rozhodčího Radka Příhodu a místo něj vzal do svého týmu Petra Ardeleana. Údajně to mělo být na pokyn Romana Berbra, respektive Dagmar Damkové, protože Příhoda odmítl podepsat petici na její podporu. Královec tuto spekulaci v rozhovoru pro Sport.cz a Právo striktně odmítl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Královec nehodlá pomlouvat, ani hodnotit své kolegy.

Článek

Sudího Příhodu jste prý vyměnil na příkaz Berbra a Damkové kvůli tomu, že nepodepsal petici na její podporu, jejíž iniciátorem jste měl být vy. Co je na tom pravdy?

Začnu peticí, kterou jsem měl podle některých médií dokonce iniciovat. Je to úplný nesmysl! Byl jsem tím dost překvapený, když jsem se o tom dočetl. O té údajné petici jsem se dozvěděl spolu s kolegy na utkání předkola Ligy mistrů v Moskvě, kde jsme byli na zápase CSKA se Sportingem Lisabon. Koncentrovali jsme se na zápas a nic jsme nepodepsali a ani jsme se tím nezabývali. K tomu, kdo ji podepsal nebo ne, se vyjadřovat nebudu. Nehodlám pomlouvat, nebo hodnotit kolegy. To je jejich věc.

Proč jste tedy Příhodu vyměnil?

Radkovi jsem poděkoval za spolupráci, za zápasy, které jsme spolu absolvovali. O tom, že se rozloučíme, jsem nerozhodl já sám, ale dohodli jsme se na tom v naší rozhodcovské skupině, kde jsou také čtvrtý rozhodčí, dva asistenti a dva brankoví rozhodčí. Jsem týmový hráč a chci, abychom jako tým fungovali. Profesně musíme být na vysoké úrovni všichni, ale důležitá je i lidská stránka, jak si sednou navzájem lidi v týmu, protože jsme na sobě navzájem závislí. Jak nám to fungovalo nebo nefungovalo, říkat nebudu, to je naše vnitřní věc. Nebudu na nikoho ani plivat, nebo ho urážet. S Radkem jsme si to všichni vyříkali a resumé bylo, že odejde. Radek to pochopil.

Kdo tedy rozhodl o tom, že vezmete Ardeleana, který prý patří k Berbrovým oblíbencům?

Nevím, jestli je Petr Ardeleanu něčí oblíbenec a rozhodně nic takového nehrálo žádnou roli. Šlo vyloženě o jeho profesní a lidské kvality, je to týmový hráč. Můžete mít sebelepší sudí, ale když nebude tým fungovat po všech stránkách, tedy i lidsky, je to špatně. Konečně, to neplatí jen u rozhodčích, ale dá se říct ve všech oblastech nejen ve sportu, ale i v běžném životě.

Někdo ho ale nejspíš schválil, nebo si můžete vybrat sudí podle toho, s kým jste kamarád?

To v žádném případě. Postup je takový, že UEFA pošle delegaci na zápas na mé jméno, jako hlavnímu rozhodčímu a prvnímu asistentovi, což je slovenský kolega Roman Slyško. Ten je ke mně komisí rozhodčích UEFA nominován. Delegaci dostanou národní svazy. Na mně pak je, abych vybral další rozhodčí, to znamená čtvrtého, druhého asistenta a dva brankové. Jejich jména pak naše asociace pošle na UEFA, která to potvrdí.

Komise rozhodčích FAČR ale může jména změnit...

Určitě může říct svoji připomínku, ale to se mi nikdy nestalo. Jména, která jsem nahlásil, naše federace poslala vždy na UEFA beze změn.

Musí být všichni nominovaní arbitři z listiny rozhodčích FIFA a UEFA?

Nemusí. Jeden asistent, jeden brankový a čtvrtý rozhodčí musí být z mezinárodní listiny rozhodčích. Zbývající asistent a jeden brankový pak z listiny rozhodčích příslušné národní asociace hlavního sudího, tedy v mém případě FAČR. Takže kamaráda si vzít nemohu. Logicky vybírám podle kvality, protože za skupinu sudích jsem odpovědný a případný průšvih padá na moji hlavu.

Kdo tedy tvoří váš současný tým?

Prvním asistentem je Roman Slyško, druhým asistentem Martin Wilczek, čtvrtým rozhodčím je Tomáš Mokruš, prvním brankovým rozhodčím Petr Ardeleanu, druhým pak Michal Paták.

Reklama