Hlavní obsah

Zelenka: Musíme dát brzy gól a zvítězit

Karel FeltPrávo

Fotbalisté Sparty se v letošním ročníku Ligy mistrů příliš nepředvedli, ale v posledním utkání základních skupin ještě mohou napravit dojem. Pokud uspějí v domácím utkání proti švýcarskému Thunu, mohou si zahrát ještě Pohár UEFA. Záložník Lukáš Zelenka je v rozhovoru pro deník Právo přesvědčen, že jeho mužstvo zvítězí.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Lukáš Zelenka v zápase s Arsenalem.

Článek

S čím půjdete do zápasu s Thunem? S jasným cílem: Musíme zvítězit!

Vy jste už před podzimním startem Ligy mistrů řekl, že Thun je nejslabším článkem skupiny a šest bodů s ním by mělo dát předpoklad k postupu do osmifinále... To je pravda a stále platí, že bychom tohoto soupeře měli porážet. Musíme to dokázat alespoň doma a postoupit do Poháru UEFA. Nepopírám ale, že jsme mysleli na lepší výsledky a umístění ve skupině.

Z pohledu tabulky je ale nejslabším článkem skupiny Sparta, nemrzí vás to? Mrzí a hodně. S Thunem i Ajaxem se dalo hrát a také uhrát víc, je to škoda. Arsenal je někde jinde, mnohem výš. I proto musíme ve středu vyhrát. Přesto patří Thun k nejslabším týmům, proti nimž jsem za Spartu hrál Ligu mistrů.

Bude pro vás výhodou, že švýcarskému celku budou chybět někteří zranění hráči? O tom jsme zatím v kabině nemluvili. Ale nic to nemění na tom, že musíme vyhrát.

V čem vidíte největší přednosti soupeře? Mají velmi šikovnou levou stranu a dokáží gólově zúročit brejky. Pro tento způsob hry mají velmi kvalitní hráče. Na to si musíme dát pozor.

Co by na něj naopak mělo platit? Musíme se cpát dopředu a dát co nejdřív gól, aby z nás co nejdříve spadla nervozita. Víme o nich, že nemají nijak silnou obranu. Nesmíme bezhlavě útočit, ale vytvořit si tlak, pod kterým je donutíme k chybám a ty pak musíme využít.

Dá se alespoň v takovém utkání shodit psychická deka, která na mužstvu leží v lize? To je složité... Ale každý zápas je jiný. My jsme už dlouho nevyhráli a teď nás čeká v Lize mistrů těžší soupeř než mnozí z domácí soutěže. Když dokážeme proměnit šance, jaké jsme zahodili například v posledním ligovém utkání s Příbramí, tak zápas s Thunem zvládneme. Okolnosti nám hrají do karet. Chce to i kus štěstí a tomu musíme jít naproti.

Reklama

Související témata: