Hlavní obsah

Byli jsme blízko, litoval kouč fotbalistů Artmedie

Na konci pohádkové pouti fotbalistů Artmedie Bratislava podzimní částí letošní Ligy mistrů nakonec sladký konec chyběl. Před startem miliónové soutěže málokdo věřil, že se vůbec probojují do základní skupiny. Slovenský mistr ale nakonec hrál o postup do osmifinále. Jenže v posledním duelu proti FC Porto nedokázal vstřelit gól...

Článek

Kouč slovenského mistra Vladimír Weiss proto zažíval v úterý večer velké zklamání. "Hodně jsme se snažili, zvlášť ve druhém poločase. Byli jsme blízko naplnění našeho snu," litoval. A dodal, že podle jeho názoru měl domácí tým kopat penaltu. "Ale na to se vymlouvat nechci. Jsem smutný z toho, že postoupili Rangers, protože si myslím, že jsme byli lepší než oni," řekl novinářům.

Porto skončilo ve skupině, v níž bylo spolufavoritem, překvapivě na posledním místě. Jeho trenér Co Adriaanse, jenž v minulé sezóně dovedl neznámý Alkmaar až do semifinále Poháru UEFA, tentokrát úspěch neslavil. "Postup jsme si prohráli doma v zápasech s Artmedií a s Rangers. Dnes bylo na rozmoklém hřišti těžké hrát fotbal. Soupeř byl fyzicky silnější, měl víc šancí. Jestli si někdo zasloužil vyhrát, pak to byla Artmedia," řekl Adriaanse po jubilejním stém zápase Porta v Lize mistrů.

Byla to ale od něj slabá útěcha pro fanoušky bratislavského klubu. Hráčům Artmedie chyběl opravdu kousek. V Glasgowě se zrodil pro ně potřebný výsledek, domácí Rangers neporazili Inter Milán, a Artmedia se ve druhém poločase několikrát dostala blízko vítěznému gólu, který by jí stačil.

V největší šanci šel Vaščák sám na Baíu, jenž na rozbahněném hřišti uklouzl a minul hráče i míč. Záložníkovi však uvízly nohy v blátě, pořádně nevystřelil a po kluzkém terénu k němu po zádech vzápětí přijel obránce Pepe, který měl štěstí, že mu rozhodčí Merk odpustil penaltu. Agentura Reuters napsala, že hřiště bylo vhodnější pro bahenní zápasy.

Rangers čekali na výsledek v Bratislavě

Zápas v Glasgowě skončil o čtyři minuty dříve než v Bratislavě a hráči v Ibrox Parku na hřišti čekali na výsledek. Společně s koučem Alexem McLeishem si pak mohli oddechnout, i když prodloužili nejčernější výsledkovou sérii ve 132 let dlouhé historii klubu. Nevyhráli už podesáté za sebou.

McLeish měl ale v úterý nad svými kritiky navrch. "Budu slavit s rodinou a s přáteli a otázkám na mou budoucnost se budu vyhýbat," řekl. I když se mu v poslední době vůbec nedaří, je paradoxně strůjcem největšího úspěchu skotského fotbalu v Lize mistrů.

Přestřelka na San Siru dopadla dobře pro AC

Nečekaně se musel třást také AC Milán. Dlouho mu stačila k postupu v domácím zápase se Schalke remíza, ale když soupeř snížil 25 minut před koncem na 2:3, další branka by posunula dál společně s Eindhovenem německý klub. Italský velkoklub ukázal, že v této sezóně není jeho vychvalovaná obrana tak pevná, zvlášť při standardních situacích. Dán Poulsen měl při gólu na 1:1 při hlavičkování dost volného místa.

Jinak mu ale Gattuso nedal vydechnout a diváci na blonďatého Dána od první minuty pískali. Poulsen je v Itálii v nemilosti od loňského mistrovství Evropy, kdy se zapletl do incidentu s Franceskem Tottim. Ten na něj plivl, dostal dlouhý trest a národní tým bez něj nepostoupil ze skupiny. Kouč Schalke Ralf Rangnick nazval Gattusovo chování provokatérstvím. Ostře hrající Ital si pak Poulsena našel při šarvátce hráčů v závěru zápasu.

Eidnhoven dál může myslet na zopakování senzačního úspěchu z minulé sezóny, kdy byl krůček od postupu do finále. Na poslední chvíli se probil do osmifinále domácí výhrou 2:0 nad Fenerbahce Istanbul a přinesl na stadión radost. Ta na chvíli v minulých dnech vyprchala poté, co ve sto letech zemřel v pondělí syn zakladatele firmy na výrobu elektroniky Philips Frits Philips, oddaný fanoušek a celoživotní sponzor klubu.

Kouč Guus Hiddink konstatoval, že jeho tým neodvedl maximum. "Nevytvořili jsme si moc šancí, ale zato jsme hráli efektivně," řekl trenér, který sbírá úspěchy jako na běžícím pásu na všech kontinentech. V pátek se bude zajímat o to, koho přisoudí los mistrovství světa "jeho" Austrálii, příští týden se zase dozví jméno soupeře PSV pro osmifinále Ligy mistrů.

Reklama