Hlavní obsah

Fotbalisté Manchesteru mohou mít vážné finanční problémy

PRAHA

Fotbalisté Manchesteru United se brzkým vyřazením z Ligy mistrů vystavili nebezpečí, že se budou v nejbližších měsících potýkat s vážnými finančními problémy. A to přesto, že jsou už osm let nejlépe vydělávajícím klubem světa.

Článek

Plánované milióny z lukrativní soutěže totiž do jejich pokladny nepřitečou a právě na tom byla postavená ekonomická rovnováha klubu. Americký miliardář Malcolm Glazer, který Manchester letos koupil, se kvůli obchodu obrovsky zadlužil a své závazky vyrovnával z příjmů klubu.

Ty se nyní zastavily a lze očekávat, že se proto zastaví i Glazerovo dotování chodu anglického kolosu. "Není to ten nejlepší moment pro klub," prohlásil po osudové prohře v Lisabonu kouč Alex Ferguson. Jeho tým byl v letošním ročníku soutěže vzdálenou ozvěnou toho Manchesteru, který naháněl soupeřům strach.

Góly jenom Benfice

"Reds" vyhráli jediný zápas ze šesti a vstřelili pouhé tři góly, všechny v duelech s Benfikou. V tabulce skončili poslední a nebudou hrát ani Pohár UEFA. Po devíti sezónách za sebou, kdy se United dostali minimálně do osmifinále soutěže, je to hořký konec. Na výhru na kontinentu už čekají více než dva roky. Benfika už přitom není tím klubem ze 60. let, kdy dvakrát dobyla tehdejší PMEZ. V Evropě patří ke třetí garnituře, ve středu jí chybělo pět opor včetně kapitána Simaa.

Zatímco před zápasem Ferguson tvrdil, že takhle vypjatý duel o všechno jeho tým díky velkým zkušenostem zvedne, po utkání prohlásil, že Manchester neuspěl kvůli velké nervozitě. Na ostrovech bude v příštích dnech čelit velkému tlaku. A možná i často odpovídat na to, proč nedávno vyhodil dlouholetého kapitána Keanea.

Villarreal se teprve před sedmi lety dostal do španělské ligy, ale už se rychle zabydlel i v Evropě. V minulých dvou sezonách se dostal nejméně do čtvrtfinále Poháru UEFA, nyní ve své premiéře v Lize mistrů hned vyhrál skupinu a je mezi nejlepšími šestnácti kluby Evropy. Chilský kouč týmu Manuel Pellegrini se tím zastavit nechtěl. "Určitě nás neuspokojí to, čeho jsme zatím dosáhli," prohlásil.

Barcelona pomohla Brémám

Barcelona měla postup jistý dlouho dopředu, přesto sehrála ve hře o místo v osmifinále klíčovou úlohu. Kdyby ve středu nevyhrála v Udine, nebylo by Brémám nic platných ani drtivé vítězství nad Panathinaikosem. Protože ale katalánský klub na severu Itálie v závěru zápasu zabral, postoupil Werder podruhé za sebou mezi elitní šestnáctku.

Žádný z pěti gólů, které Brémy Řekům nastřílely, nevzbudil v ochozech stadionu takový aplaus, jako když se na tabuli objevila zpráva o tom, že se trefila Barcelona. "Všechen tlak z nás pak spadl," řekl záložník Thorsten Frings. On sám je toho nejlepším důkazem, protože za rozhodnutého stavu naložil Panathinaikosu v nastavení ještě pátý gól. Brémy měly přitom po úvodních třech zápasech skupiny jediný bod.

Udine dělilo pět minut od postupu. Tým z městečka s pouhými 96 tisíci obyvatel je jediným neúspěšným z kvarteta italských klubů. Pro klub, který před sezonou opustily opory jako Marek Jankulovski nebo chilský tvůrce hry David Pizarro, to přesto není zklamání. "Byla to úžasná zkušenost. Kdybychom tak byli pět minut od postupu do osmifinále Ligy mistrů každý rok," povzdychl si kouč Serse Cosmi, jehož tým je v ligové tabulce pohárovým příčkám hodně vzdálen.

Jen touha a sny nestačí

Fotbalisté vídeňského Rapidu jako jediní z 32 klubů v základní fázi soutěže nezískali ani bod. V posledním vystoupení jim favorizovaný Juventus sebral vítr z plachet v závěru první půle, kdy se v průběhu pouhých deseti minut dvakrát trefil Del Piero a jednou Ibrahimovic.

"Jen touha a sny ve fotbalu nestačí, realita se nechá jen zřídkakdy ošálit. Rozdíl mezi Sérií A a rakouskou ligou prostě nelze ignorovat," zhodnotil realisticky síly obou soupeřů vídeňský deník Kurier. Z celku poražených vyzdvihl nejvýše záložníka Ivanschitze a Marka Kincla. Český útočník obdržel dvojku značící dobrý výkon za gól po změně stran a také za několik šancí, které připravil svým spoluhráčům.

Další rakouský list Kronen Zeitung ocenil, že se Rapid ani za stavu 0:3 nepoložil a před zaplněným hledištěm Happelova stadionu bojoval až do konce. Výsledek mohl podle něho být ještě lepší, kdyby český rozhodčí Jára nepřehlédl, že při Hofmannově trestném kopu zasáhl Vieira v šestnáctce míč rukou.

Reklama

Související témata: