Hlavní obsah

Buffona už předstihl, podle Angličanů teď Čech trumfl i nejlepšího gólmana světa

Prestižní duel po všech stránkách. A nebylo nic, co by si v něm Petr Čech nesplnil. V bitvě s Bayernem Mnichov (2:0) vychytal čisté konto, udržel tak svému Arsenalu naději na postup ze základní skupiny Ligy mistrů a ke všemu v přímém souboji jedněch z nejlepších fotbalových brankářů planety trumfl Manuela Neuera, který je považován za světovou jedničku!

Foto: Tony O'brien, Reuters

Petr Čech si po duelu proti Bayernu mohl zatleskat - byl velkou oporou Gunners a udržel čisté konto.

Článek
Fotogalerie

Na Bayern se Petr Čech vytáhnout umí. Při svém debutu v Lize mistrů vychytal jako bažant Spartě remízu 0:0 v Mnichově (2001), Chelsea pak dokonce triumf ve finále (1:1, penalty 4:3 v roce 2012). Teď uspěl i při své pohárové premiéře za Arsenal a byla to hodně sladká výhra.

Anglický Daily Mail v souvislosti s úterním duelem sestavil žebříček deseti nejlepších brankářů světa. Z českého pohledu je víc než zajímavý. Petr Čech figuruje na čtvrtém místě těsně za mladým Belgičanem Thibautem Courtoisem, kvůli němuž se rozhodl odejít z Chelsea. Třeba renomovaný Ital Gianluigi Buffon je až šestý.

Top 10 brankářů světa:
1. Manuel Neuer (29 let), Bayern Mnichov a Německo
2. David de Gea (24), Manchester United a Španělsko
3. Thibaut Courtois (23), Chelsea a Belgie
4. Petr Čech (33), Arsenal a Česká republika
5. Hugo Lloris (28), Tottenham a Francie
6. Gianluigi Buffon (37), Juventus a Itálie
7. Iker Casillas (34), Porto a Španělsko
8. Joe Hart (28), Manchester City a Anglie
9. Samir Handanovič (31), Inter Milán a Slovinsko
10. Bernd Leno (23), Leverkusen a Německo
Zdroj: Daily Mail

Čechíno klíčovou postavou

A lídr pořadí? Právě Manuel Neuer, jehož hrubka úterní duel v Londýně rozhodla! Čech se tedy může chlubit tím, že trumfl světovou jedničku. Arsenal však ještě nemá zdaleka vyhráno, gólman české reprezentace bude muset svůj výkon potvrdit také v jámě lvové v Mnichově.

„Když vezmu jeho důležitost i zákroky, kterými jsem týmu pomohl, tak to určitě byl jeden z mých nejlepších zápasů za Arsenal," libuje si Čech.

„Špičkový zápas se skvělými gólmany. Střetly se dvě brankářské extratřídy a Petr byl klíčovou postavou. Inteligentní a skvělý jako vždy," pochvaluje si kouč Arséne Wenger.

Už jen brankář chyběl k titulu?

Daily Mail připomíná, že Wenger v létě přivedl Čecha za 10 miliónů liber jako poslední díl do skládačky, s níž se chce pokusit o mistrovský titul. Server také poukazuje, že zkušený gólman má za sebou již téměř 650 klubových zápasů, vyhrál všechny anglické a většinu evropských titulů.

Za zmínku ještě stojí, že všech deset brankářů je z Evropy. A pokud se do Francie z baráže prokouše i Handanovičovo Slovinsko, mohli by se teoreticky všichni sejít na EURO 2016.

Kam byste zařadili Petra Čecha v pořadí nejlepších brankářů planety?
Na vrchol!
7,4 %
Mezi nejlepší trojici
69,7 %
Do pátého místa
6,5 %
Jistě patří do elitní desítky
13,5 %
Raději někam dál...
2,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18265 čtenářů.

Reklama

Související témata: