Hlavní obsah

Chelsea v Anglii ničí bída, Mourinho ale dál sní o třetím triumfu mezi smetánkou

Praha

Přestože v Premier league se fotbalová Chelsea trápí, v Lize mistrů prošel tým trenéra Josého Mourinha do další fáze soutěže z prvního místa. A charismatický portugalský šéf lavičky londýnského klubu tak může dál snít, že jako první ovládne třikrát nejprestižnější klubovou soutěž starého kontinentu s různým klubem.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Manažer Blues José Mourinho udílí pokyny svým hráčům.

Článek

Mourinho dominoval Lize mistrů s FC Porto (2003/04) a Interem Milán (2009/10). A ač se s ohledem na bídné postavení Chelsea v anglické nejvyšší soutěži, kde je tým až čtrnáctý, může zdát atak prvenství v Champions league bláznivý, není podle Mourinha nereálný.

„Tým, který se potýká s kolísavou formou, samozřejmě není největším kandidátem na vítězství, protože v zástupu čekají nejlepší kluby Evropy. Ale když jsme byli hlavním aspirantem triumfu dvakrát s Realem Madrid a dvakrát v minulosti s Chelsea, vždy jsme padli v semifinále," připomínal historii Mourinho. „Naproti tomu v letech, kdy jsme soutěž ovládli s Portem a Interem Milán, vůbec nikdo s námi nepočítal. Člověk prostě nikdy neví," usmíval se Mourinho.

Portugalský kouč navíc naznačil, že všichni postupující z druhých míst londýnský klub mohou podcenit. „Všichni se bojí Bayernu Mnichov, Barcelony, Atletika Madrid nebo Realu Madrid. Těm se chce každý vyhnout," všiml si Mourinho. „Naopak Chelsea a Zenit Petrohrad jsou považovaní za přijatelného soupeře."

Je jasné, že Chelsea narazí na někoho ze šestice Paris Saint Germain, Juventus, PSV Eindhoven, Benfica Lisabon, AS Řím či Gent. „Vyhráli jsme čtyři zápasy ve skupině, jednou remizovali, a přesto jsme považovaní za hratelného protivníka, protože v Premier league se nám tolik nedaří. Ale nikdo už neřeší okolnosti," přemítal Mourinho.

Zdá se, že role podceňovaného týmu mu vůbec nevadí. Současně si však o podobných úvahách myslí své. „Určitě se mezi danou šesticí nenajde nikdo, kdo by řekl, že jsme složitější a nepříjemnější, než ta čtveřice, o níž jsem mluvil. Ale my jsme postoupili naprosto zaslouženě," pronesl dvaapadesátiletý stratég.

Reklama

Související témata: