Hlavní obsah

Příbram oslavuje mládí. A teď Manchester City nebo Barcelonu, přejí si v klubu

Příbram

Už postup do jarní části UEFA Youth League, nejprestižnější evropské soutěže pro fotbalisty do 19 let, znamenal pro mladíky Příbrami velký úspěch. O tom, že by svěřenci trenéra Petra Janoty v Lize mistrů překvapili i favorizovaný CSKA Moskva (2:2, na penalty 5:4), jen v duchu snili. A přece se jim to podařilo. Postoupili mezi šestnáct nejlepších evropských celků své věkové kategorie. V osmifinále se mohou těšit například na Barcelonu, Manchester City, Benfiku či Paris St. Germain.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Hráči Příbrami se radují z vítězství nad CSKA Moskva.

Článek
Fotogalerie

„Jsem na kluky obrovsky hrdý. Zatímco my jsme se připravovali převážně doma, tak hráči CSKA měli dlouhodobé soustředění na Kypru, několik dní byli tady, aby si zvykli na prostředí i počasí," líčil trenér středočeských mladíků, jak ruský soupeř nehodlal podcenit žádnou maličkost. Samotné utkání však mělo jiný scénář. „Pět tisíc diváků na tribunách nádherně fandilo. Měl jsem z toho slzy v očích. Během zápasu klukům ani fanouškům nevadilo, že stadión zasypal sníh," připomněl rozmary počasí především po přestávce.

„Na naše kluky jsem velice pyšný a jim i trenérům moc děkuju. Je to obrovský úspěch českého fotbalu a hlavně potvrzení výborné příbramské práce s mládeží v naší akademii. Jen vedení asociace a média to nedokážou docenit. Přitom zápas vysílaly zahraniční televize," podotkl šéf klubu Jaroslav Starka.

CSKA skončil na druhém místě v základní skupině ve fázi pro juniory, jejichž A-týmy hrají Ligu mistrů. Ruský celek kromě výhry nad Manchesterem United porazil i Wolfsburg a remizoval s PSV Eindhoven. Příbram do play off postoupila z mistrovské části soutěže, když vyřadila Zimbru Kišiněv a rumunský tým Viitorul Constanta.

Z týmu vzešli i Suchan a Matějů

Středeční úspěch proto příbramský boss nepovažuje za náhodný. „Tohle mužstvo je ohromně silné. K prvenství v domácí dorostenecké lize mu pomáhali loni i Jan Suchan a Aleš Matějů, kteří už jsou hráči mistrovské Plzně. Ze současného kádru je stoper Matěj Chaluš členem našeho prvoligového áčka a má předpoklady k tomu, aby nastupoval v základní sestavě vedle zkušeného Tomáše Zápotočného. Záložník Jiří Januška, který v rozstřelu s CSKA proměnil rozhodující penaltu, pravidelně v áčku střídá. Ale v týmu jsou i další talentovaní kluci, o nichž ještě uslyšíme," dodal Starka.

Do osmifinále UEFA Youth League postoupili vítězové skupin základní části a vítězové zápasů play off. O dvojicích rozhodne los 15. února. Příbram může narazit na Barcelonu, obhájce trofeje Chelsea, Manchester City, Benfiku Lisabon, Eindhoven, Lyon, Paris St. Germain či Dinamo Záhřeb.

„Čeká nás ještě těžší soupeř než CSKA a kluci by si přáli co nejatraktivnější tým. Zahrát si s juniory některého z gigantů a třeba i na slavném stadiónu by pro ně byla velká odměna a zkušenost," pravil trenér Janota. „Mně by se líbil Manchester City," prozradil přání Starka. „To já bych nejraději Barcelonu, ale rozhodně ne Záhřeb," přál si stoper Chaluš.

Osmifinále jsou na programu 22. a 23. února a až do finále se všechny duely hrají na jeden zápas, přičemž první vylosovaný tým má výhodu domácího prostředí.

Reklama

Související témata: