Hlavní obsah

Fousek měl Chelsea a PSG na povel. EURO bude bezpečné, zjistil v Paříži

Praha

Petr Čech vyrukuje proti Messimu a spol. až příští týden, rozhodčí Královec už má svůj zápas za sebou. V zákulisí se ovšem na scéně osmifinále Ligy mistrů představil ještě třetí významný zástupce českého fotbalu. Petr Fousek byl delegátem UEFA na nejsledovanějším duelu Paris St. Germain - Chelsea, který znamenal velký test pro pořadatele letošního ME. „EURO bude bezpečné, Francie i UEFA pro to udělají možné i nemožné,“ ujišťuje.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Fotbalová show běží v Paříži dál!

Článek
Fotogalerie

Velký večer pro metropoli i celou Francii. Americká kapela Eagles of Death Metal symbolicky dokončila koncert, který 13. listopadu v klubu Bataclan přerušili teroristé (130 obětí, z toho 89 právě v hudebním sále). A souběžné hraný fotbalový duel v Parku princů rovněž potvrdil, že země teroristům neustoupí a bude ostře sledované akce pořádat dál.

Koncert i zápas v úterý proběhly za mimořádně přísných bezpečnostních opatření. Fotbalové manévry měl pod kontrolou ostřílený český funkcionář.

„Francouzi pojali zápas jako pozvánku na letošní EURO. A podařilo se jim ho zajistit na nejvyšší úrovni," předesílá Petr Fousek pro Sport.cz po návratu domů.

Pozice francouzské policie je teď velmi silná

„PSG je špičkově organizovaný klub s velkými možnostmi a zázemím. Je to znát i na Parku princů, kde se šampionát také bude hrát. Žádný tak velký zápas pak samozřejmě nelze pořádat bez spolupráce s policií, soupeřem a policií doprovázející fanoušky hostů."

Do Paříže dorazilo 1400 příznivců Chelsea. Nejen kvůli nim se však uskutečnily hotové manévry. „Po listopadových útocích teroristů byla ve Francii přijata řada opatření, jež zjednodušila policii práci. Její pozice je teď nesmírně silná, což bylo zjevné. O větších detailech mluvit nelze," popisuje bývalý generální sekretář FAČR Fousek, který působil loni jako šéf organizačního výboru úspěšného ME do 21 let na českých stadiónech a má za sebou řadu delegací na zápasy špičkového evropského profesionálního fotbalu.

Hollande přišel na ragby

Předminulý víkend se při příležitosti ragbyového šampionátu Six Nations francouzský prezident François Hollande poprvé vrátil na Stade de France od doby, kdy zde došlo ke krvavým útokům při fotbalovém duelu Francie s Německem. Tehdy ho ze stadiónu musela evakuovat ochranka, tentokrát vše proběhlo hladce.

Také fotbalový mač PSG s Chelsea měl shodný přesah daleko za hranice sportu. „Prezident Hollande sice nepřišel, další politici však nechyběli. A UEFA ostře sledovaného zápasu také využila, navázalo na něj dvoudenní jednání o organizaci ME," připomíná Fousek.

Stadión může být i pevností

Všechno prozradit nemůže, na mimořádných bezpečnostních opatřeních se však podílejí i tajné služby.

„Kontroly proběhly na několika stupních. Připraveny byly i detailní scénáře, kdy má být stadión v případě nouze evakuován, a kdy se má naopak změnit v pevnost, jako tomu bylo právě při utkání Francie s Německem. Veškeré kroky už jsou směřovány k ME. A všechno proběhlo bezvadně. Rizika samozřejmě pominout nelze. Přesto věřím, že EURO bude bezpečné. Francie i UEFA pro to udělají možné i nemožné a maximálně využijí čtyř měsíců, jež do začátku turnaje ještě zbývají," ujišťuje Fousek na základě čerstvé mise přímo v srdci letošního šampionátu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články