Hlavní obsah

Čech, Casillas a spol. jsou mezi gólmany třídou. Neuer je však mimořádný, složil Buffon poklonu kolegovi

Turín/Praha

Na výkonech gólmanů bude v osmifinálové konfrontaci Ligy mistrů mezi turínským Juventusem a mnichovským Bayernem hodně záležet, to nemusí veteránovi mezi tyčemi Staré dámy Gianluigimu Buffonovi nikdo připomínat. Zvláště, když na druhé straně bude hájit bránu soupeře Manuel Neuer, další gólmanský velikán současnosti. I jejich pomyslný souboj bude rozhodovat, které z mužstev osmifinále lépe zvládne a zamíří v Champions League dál.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Gianluigi Buffon slaví se svými spoluhráči z Juventusu ligové vítězství.

Článek

Osmatřicetiletá ikona Staré dámy Gianluigi Buffon se uznáním a respektem k Manuelu Neuerovi nijak netají.

„Během dlouhé kariéry jsem viděl a obdivoval spoustu brankářů. Solidních, velice kvalitních a spolehlivých. Mám tím na mysli Ikera Casillase, Petra Čecha, Olivera Kahna a některé další, kteří jsou či byli opravdu třídou. Při jejich hodnocení a stanovení pořadí by bylo třeba brát do úvahy spoustu faktorů," nechal se Buffon slyšet před dnešním večerním osmifinále Ligy mistrů.

„Manuel Neuer mezi ně samozřejmě patří, protože je neoddiskutovatelné, že si počíná a hraje velice odvážným způsobem. On je totiž nejen gólmanem, ale i zametačem a liberem," připomínal dokonalou Neuerovu kopací techniku a schopnost se aktivně zapojovat do hry. Prvky, které vnesl do fotbalu právě on a jimiž ovlivnil celou svou brankářskou generaci.

„I proto je klíčovou postavou Bayernu," nešetřil Buffon komplimenty.

Bezkonkurenční soupeř

I pro Bayern jich měl samozřejmě spoustu. „Když jsme se s ním před třemi lety utkali naposledy, naivně jsme mysleli, že půjde o jednodušší souboj, než se nakonec ukázalo. Bayern byl ovšem bezkonkurenční," připomínal gólman Juventusu střetnutí, v němž ve čtvrtfinále Ligy mistrů vyhrál mnichovský tým oba zápasy shodně 2:0.

„My ale od té doby narostli a za poslední čtyři roky našli také své pevné a stále místo v pohárové Evropě. Jsme si vědomi vlastních fotbalových kvalit a sil, k čemuž nám dopomohla i loňská účast ve finále Champions League," připomínal Buffon tažení Juventusu do berlínského finále, v něm měla nakonec navrch Barcelona.

Vydrží ještě dva roky?

„Jenže Bayern představuje pořád mimořádnou kvalitu, takže neustále patří mezi tři největší kandidáty na vítězství v Lize mistrů. A patřil mezi ně i tehdy, když se mu třeba právě nedařilo. I tak se dokázal dostat až do semifinále," varovala brankářská legenda spoluhráče i fanoušky Juve před typickou německou zarputilostí, vůlí a bojovností, která pomáhá soupeři rozhodovat zápasy.

„Je to prostě mužstvo bez slabin, proto budou naše nastávající zápasy ohromně zajímavé," prohlásil osmatřicetiletý Buffon, který chce zůstat mezi tyčemi Juve i italské squadry ještě minimálně dva roky a kariéru končit až po mistrovství světa 2018 v Rusku.

Který tým bude mít navrch v úvodním osmifinále Ligy mistrů mezi Juventusem a Bayernem?
Zvítězí Stará dáma
27,3 %
Uspěje Bayern
54,2 %
Duel skončí remízou
18,5 %
Celkem hlasovalo 2090 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články