Hlavní obsah

Citizens mají po výhře v Kyjevě poprvé v historii na dosah čtvrtfinále, Eindhoven uhrál v deseti remízu

Praha
Aktualizováno

Tažení FA Cupem položil Manchester City na oltář Ligy mistrů, a jak se v prvním osmifinále v Kyjevě ukázalo, byl to od trenéra Pellegriniho prozíravá tah. Jeho tým po předchozích nezdarech a hlavně pak po blamáži s Chelsea působil jako pokropený živou vodou, nad Dynamem vyhrál 3:1 a poprvé v historii má víc než reálnou šanci na postup do čtvrtfinále Champions League. O dalším osmifinalistovi první duel mnoho nenapověděl, neboť zápas Eindhovenu s Atlétikem Madrid skončil bezgólovou remízou. Nizozemský celek dohrával o deseti hráčích.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

David Silva z Manchesteru City (uprostřed) skóruje proti Dynamu Kyjev.

Článek
Fotogalerie

Jako by nevěděli, jak moc dokáže být Agüero nebezpečný, jako by kyjevští fotbalisté nebrali v potaz, že v 17 zápasech Ligy mistrů dokázal nastřílet 16 gólů. Při druhém rohovém kopu hostů ho nechali v šestnáctce bez povšimnutí, takže si řekli o trest. Yaya Touré vyhrál hlavičkový souboj s Garmašem a pro Agüera nebyl problém hned po čtvrthodině otevřít skóre.

Pro Ukrajince, kteří dva a půl měsíce nesehráli soutěžní zápas, samo sebou šok. Vždyť v úvodu byli lepším mužstvem, měli pod kontrolou míč i hru, Jarmolenko, jenž se po zranění vrátil do sestavy, dokonce pořádně vystrašil Harta.

Jenže to byla vlastně jediná nebezpečnější střela Ukrajinců za celý poločas, zatímco Pellegriniho tým odpověděl pokusy Agüera a Tourého, aby vše završil Silvovým druhým gólem po výstavní akci Agüera a Sterlinga.

Touré v závěru o postupujícím takřka rozhodl

Dynamo, jehož hráči postupně nestíhali zachycovat soupeřovy akce, všude byli pozdě a prohrávali tudíž všechny souboje, mohlo být před přestávkou dokonce na ručník, kdyby krátce po druhém gólu trefil Agüero po sólu bránu.

Za zahozené šance Citizens po změně stran zaplatili. Dynamo sebralo síly i odvahu, začalo znovu aktivně, důsledněji napadalo protihráče a dočkalo se gólu, jímž se vrátilo do zápasu. Autor gólu Bujalskij měl po výpadu Makarenka dokonce blízko k vyrovnání.

Pravdou ale je, že Citizens měli ke třetí brance hodně blízko, neboť bylo až trestuhodné, co třeba Touré dokázal neproměnit! V poslední minutě však své selhání napravil, levačkou branku přece jen vstřelil, takže Ostrované jsou prakticky ve čtvrtfinále. Vůbec poprvé v historii svého účinkování v Lize mistrů!

Eindhoven v deseti remízu bral

Hned v samém úvodu sice Atlético zahrozilo, neboť po rychlém výpadu přehodil Vietto gólmana Zoeta, takže Bruma musel zachraňovat těsně před brankovou čárou, ale to bylo na dlouhé minuty také všechno, co španělský celek směrem dopředu ukázal.

Nizozemský mistr měl jasně navrch. Byl lepší, pohyblivější, v kombinaci přesnější, takže si vynutil územní převahu. Ovšem platonickou, protože ofenzivě chyběly nápad a moment překvapení.

Atlético čekalo na příležitost k rychlým a jednoduše taženým kontrům a jeden mu málem vyšel. Griezmann běžel sám na Zoeta, ale ve velké šanci selhal a domácí gólman jeho střelu zlikvidoval. V tu ránu se i Eindhoven probral a odpověděl střelou Pröppera a následným závarem v soupeřově šestnáctce.

Vyrovnaná partie pokračovala i po přestávce, na jedné straně si dal Koke málem vlastní branku, na druhé hlavičkující Godín dokonce gól Atlétika dal, ale sudí ho pro předchozí faul neuznal.

Atlétiku ovšem nahrálo, že Pariero ve vzdušném souboji skolil Godína, po druhé žluté musel ze hřiště, takže hostům se nabídla přes dvacet minut trvající početní převaha. Nebyla jim však k ničemu, neboť Eindhoven čisté konto uhájil a remízu s povděkem bral.

První osmifinálové zápasy Ligy mistrů
Dynamo Kyjev - Manchester City 1:3 (0:2)
Branky: 58. Bujalskij - 15. Agüero, 40. Silva, 90. Touré. Rozhodčí: Lahoz - Cerbrián, Del Palomar (všichni Španělsko).
Dynamo: Šovkovskij - Danilo Silva (66. Makarenko), Chačeridi, Dragovic, Vida - Garmaš (31. Veloso), Rybalka, Bujalskij - Jarmolenko, Teodorczyk (46. Moraes), González. Trenér: Rebrov.
Manchester City: Hart - Sagna, Kompany, Otamendi, Clichy - Fernando, Fernandinho - Silva, Touré, Sterling - Agüero (90.+1. Iheanacho). Trenér: Pellegrini.
PSV Eindhoven - Atlético Madrid 0:0
Rozhodčí: Orsato - Manganelli, Di Fiore (všichni Itálie). ŽK: Pereiro - Savič. ČK: 68. Pereiro.
PSV Eindhoven: Zoet - Arias, Bruma, Moreno, Willems - Narsingh (65. Isimat-Mirin), Van Ginkel, Pröpper, Guardado (75. Hendrix), Locadia (86. Lestienne) - Pereiro. Trenér: Cocu.
Atlético Madrid: Oblak - Juanfran, Godín, Savič, Filipe Luís - Ó. Torres, Gabi, Saúl (74. Correa), Koke - Griezmann, Vietto (61. Torres). Trenér: Simeone.

Reklama

Související témata: