Hlavní obsah

I přes hořký konec oslavovala Příbram mladíky jako vítěze. Lidé byli neuvěřitelní, žasli hráči

Radek MalinaSport.czPrávo

Mrzuté loučení s juniorskou Ligou mistrů vstřebávají příbramští fotbaloví dorostenci. Ve středu večer doma v osmifinále soutěže předvedli sebevědomý výkon, postup však po penaltovém rozstřelu slavila Benfica Lisabon. Sen Středočechů o čtvrtfinálovém duelu na půdě Realu Madrid se tak nenaplnil.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Fotbalisté Příbrami do 19 let před zápasem s Benfikou.

Článek
Fotogalerie

Zklamání symbolizoval kapitán příbramských mladíků Štěpán Holý s hlavou schovanou pod přetaženým dresem, z úst mu „pršela" nepublikovatelná slova. „Moc jsme si přáli vybojovat čtvrtfinále a jet do Madridu. Byl to náš sen," posteskl si brankář příbramských mladíků Martin Jedlička krátce poté, co se spoluhráči dosyta vychutnal děkovačku zaplněných tribun.

Zápas byl svátkem nejen pro klub u Litavky. Bitva příbramských mladíků s portugalským sokem představovala v novodobé historii nejprestižnější duel českého mládežnického fotbalu na klubové úrovni.

Však se také na stadión k zápasu pro hráče ročníku 1997 a mladší, s maximálně třemi borci narozenými o rok dříve, první diváci trousili už hodinu a půl před výkopem. Na tribunách se jich sešlo 6732, což je pro místní elitní výběr v nejvyšší soutěži číslo nedosažitelné. „Nikdy jsem před tak báječnou kulisou nehrál. Bylo to neuvěřitelné, jak nás lidé podporovali. Zápas mě ohromně bavil," vyprávěl domácí útočník Karsten Ayong. "Měl jsem husí kůži. Taková atmosféra v Příbrami nebyla pět let. A další pět let asi nebude," usmál se Jedlička.

Z Portugalců šel strach

Domácí začali velmi sebevědomě, dvacet minut dominovali a kombinačně favorizovaného soka převyšovali. „Věděli jsme, že Benfica má aktuálně nejlepší mládežnickou akademii, ale i tak jsme moc chtěli do Madridu, byla to naše hlavní motivace. Šlapali jsme do toho od první minuty," vyprávěl Ayong.

V největší šanci však Laňka napálil jen brankáře. Portugalci jakoby se nedokázali vyrovnat s mrazivým počasím a také kvalitou domácích borců, přesto z jediné vydařené akce na jeden dotek skórovali Šarkičem. „Šlo o ojedinělou situaci, kterou jsme jim dovolili, ale ukázali obrovskou kvalitu," uznal sílu protivníka příbramský trenér Petr Janota. "Z Portugalců šel před zápasech strach, ale bylo důležité, že jsme do utkání dobře vstoupili a k ničemu jsme je nepustili. Nicméně jednu šanci si připravili a ukázali při ní obrovskou kvalitu," uznal Janota.

Kapitán Holý jako jediný penaltu neproměnil

O přestávce proběhla na straně hostí k úžasu publika málo vídaná druhá rozcvička, záhy po zahájení hry Mendes hlavou trefil tyč. Pak už hrála jen Příbram. Měla převahu a po neuznaném gólu Hlavatého v 56. minutě se probudili i fanoušci a bouřlivě hnali „své" kluky za vyrovnáním. V sílícím náporu Ayong hlavou zařídil penaltový rozstřel.

Hned při prvním pokusu ránu kapitána Holého gólman Ferreira vyrazil, a protože následně byli všichni střelci neomylní, slavila Benfica. Přesto diváci oslavovali domácí mladíky jako vítěze. „I díky lidem jsme dokázali Portugalce zmáčknout a vyrovnat. Cítím satisfakci, že jsme je donutili jen bránit a odkopávat. Přál jsem klukům, aby zažili euforii z postupu, ale nedá se nic dělat. Jsem na mužstvo hrdý," říkal trenér Janota. "Dokázali jsme Evropě, že i v našich skromných podmínkách jsme schopní držet krok s tak velkými kluby," lebedil si příbramský trenér.

Reklama

Související témata: