Hlavní obsah

Devadesátým gólem v Lize mistrů stvrdil Ronaldo postup Realu, ve čtvrtfinále je poprvé Wolfsburg

Aktualizováno

Devadesátým gólem na scéně Ligy mistrů poslal hvězdný Cristiano Ronaldo fotbalisty madridského Realu s definitivní platností do čtvrtfinále letošního ročníku. Římské AS se snažilo na Santiago Bernabéu vzdorovat, ale když Džeko a Salah odmítli odvetu zdramatizovat, neboť spálili obrovské šance, vzal Ronaldo všechno na sebe a postup stvrdil. Druhý duel přinesl opatrnou partii, v níž si německý Wolfsburg zkušeně pohlídal historicky první účast mezi posledními osmi v Champions League. Opět rozhodl Schürrle.

Foto: Juan Medina, Reuters

Cristiano Ronaldo se raduje. Gólem načal v odvetě osmifinále Ligy mistrů celek AS Řím.

Článek
Fotogalerie

Mohl to být pro San Barnabéu šok. Džeko se po čtrnácti minutách objevil sám před gólmanem Navasem. Měl dokonce tolik času, že se mohl zdvořile poptat, kam má balón umístit, jenže to neudělal a ve vyložené šanci bránu vůbec netrefil.

Větší příležitost si přitom římský celek vycházející ze zabezpečené obrany a čekající na rychlé výpady snad ani přát nemohl. Zvláště proti Realu. Samo sebou že za Džekovo selhání hosté zaplatili. Zejména, když po čtvrthodině se do role spalovače tutovek vtělil Salah a obdobně velkou příležitost rovněž zahodil.

Real jakoby nemínil zapnout do vyšších obrátek, protože i uvolněný výkon mu stačil k tomu, aby protivníka přehrával a udržoval si prakticky permanentní územní převahu. I proto první vážné nebezpečí pro brankáře Szczesnyho představovala jen tvrdá střela Ronalda, kterého vyzval přesnou přihrávkou ke skórování Bale.

Polský gólman však ránu vyrazil, strejně jako si poradil po pěti minutách druhé půle se závarem ve své šestnáctce zakončeným střelou Rodrígueze. Držel tak svůj tým nad vodou, jenže co to bylo platné, když spoluhráči na tuto pomoc nereflektovali. Hlavně Salah, jenž se podruhé prodral do superšance a podruhé v ní vyhořel.

To Ronaldo druhou nabídnutou možností nepohrdl. Po hodině se do ní dostal a devadesátým gólem na scéně Ligy mistrů definitivně rozhodl o postupu Bílého baletu do čtvrtfinále Ligy mistrů. A když za čtyři minuty přidal střídající Rodriguéz druhou branku, nebylo už teprve co řešit.

Italům nakonec nebyla dopřána ani čestná branka, i když o ni v závěru moc a moc usilovali. Navas totiž udržel čisté konto, neboť ránu Perottiho vytáhl na tyč.

Až Schürrle stvrdil postup

Nemuseli se nutit do útočení. Natož pak od začátku Belgičany sevřít do kleští a válcovat je, jak by si domácí fanoušci přáli. Fotbalisté Wolfsburgu měli nahráno, neboť v prvním utkání v Gentu vyhráli. Proto si mohli počínat opatrně a obezřetně, vyčkávat, s čím vyrukuje soupeř, a zkusit udeřit až ve chvíli, kdy přijde jejich čas.

Už po necelé čtvrthodině se podobná možnost nabídla Krusemu, ale nebylo z ní nic, s dalekonosnou střelou Francouze Guilavogui si pro změnu poradil gólman Sels, takže odvetná partie se nesla ve smírném a nepříliš vzrušujícím duchu.

Dirigovali ji víceméně hosté, kteří měli z 57 procent hru a míč pod kontrolou, jenže to bylo také všechno, nač se zmohli. Do přestávky si pořádnou příležitost nevytvořili, natož aby bránu Vlků ohrozili. Po změně stran se do ní sice Miloševič prodral, ale osmifinálovou kon frontaci se mu nepovedlo zdramatizovat.

Wolfsburg zlou chvíli přečkal, a když čtvrthodiny před koncem udeřil Schürle, o vůbec první účasti Vlků ve čtvrtfinále Ligy mistrů bylo definitivně rozhodnuto. Střídající Vieirinho ji mohl záhy pojistit, ale hostující gólman si s jeho střelou poradil, což ovšem nezabránilo tomu, aby arénu ve Wolfsburgu nezaplavila po závěrečném hvizdu obrovská euforie.

Odvetná osmifinálová utkání Ligy mistrů:
Wolfsburg - Gent 1:0 (0:0)
Branka: 74. Schürrle. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan (všichni Slovinsko). Diváci: 23 475. První zápas: 3:2, postupuje Wolfsburg.
Wolfsburg: Casteels - Träsch, Knoche, Dante, Rodriguez - Guilavogui, Luiz Gustavo - Arnold (83. Vieirinha), Draxler (78. Caligiuri), Schürrle (88. Schäfer) - Kruse. Trenér: Hecking.
Gent: Sels - Rafinha (78. Foket), Nielsen, Gershon, Asare - Milicevic, Dejaegere, Renato Neto, Kums, Matton (68. Saief) - Simon (70. Coulibaly). Trenér: Vanhaezebrouck.
Real Madrid - AS Řím 2:0 (0:0)
Branky: 64. Ronaldo, 68. J. Rodríguez. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všichni Polsko). ŽK: Danilo - Zukanovič. Diváci: 76 654. První zápas: 2:0, postupuje Real.
Real: Navas - Danilo, Pepe, Ramos, Marcelo - Modrič (75. Jesé), Casemiro (84. Kovačič), Kroos - Bale (61. Vazguéz), James Rodríguez, Ronaldo. Trenér: Zidane.
AS Řím: Szczesny - Florenzi, Manolas, Zukanovič, Digne - Pjanič (46. Vainqueur), Keita (86. Maicon) - Salah, Perotti, El Shaarawy (74. Totti) - Džeko. Trenér: Spalletti.

Reklama

Související témata: