Hlavní obsah

Ibrahimovicova odpověď! Právě on se stal katem Chelsea. PSG postupuje, s ním míří dál i Benfica

Aktualizováno

Rok stará historie se opakuje, neboť londýnská Chelsea skončila v osmifinále Ligy mistrů opět na fotbalistech Paris St. Germain. Loni dotáhli Blues odvetu do prodloužení, v němž jim ovšem remíza nestačila, letos skončili po devadesáti minutách. Na Stamford Bridge je skolil Ibrahimovic, jenž dal v 67. minutě vítězný gól francouzského mistra a nasměroval ho do čtvrtfinále. Dalším postupujícím je Benfica Lisabon, která v samém závěru zvrátila odvetu v Petrohradě a po čtyřech letech je v Champions League znovu mezi osmi nejlepšími celky. Už v úterý si čtvrtfinále zajistily Real Madrid a Wolfsburg.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Zlatan Ibrahimovic z PSG oslavuje vítězný gól, který dal proti Chelsea v odvetě osmifinále LM.

Článek
Fotogalerie

Předhazovali mu, že až příliš touží po triumfu v Lize mistrů, takže ve vyřazovacích bojích je přemotivovaný a není to prostě on. Dokonce spočetli, že Zlatan Ibrahimovic střílející jinak góly na požádání jich dal v 37 zápasech této fáze Ligy mistrů jen osm. Na Stamford Bridge v osmifinálové odvetě s Chelsea ovšem Ibra odpověděl. Nejprve nahrávkou na vedoucí gól, pak i vítěznou trefou.

Už po šesti minutách rozvlnil Ibrahimovic síť, jenže branka pro ofsajd neplatila, za osm minut se dostal do další šance, kterou zase zmařil zvednutý praporek asistenta rozhodčího. Do třetice raději nahrával. Excelentně, takže Cahilla a Ivanoviče vyloženě zaskočil a Rabiot ve skluzu skóroval.

Lídr francouzské ligy se ujal vedení zaslouženě, neboť naplňoval příslib trenéra Blanca, že bude hrát aktivně, protože jedině tak může proti Chelsea uspět.

Blues, v jejichž sestavě chyběl zraněný Terry, ovšem zareagovali a hlavně odpověděli. Už po deseti minutách Diego Costa po parádní kombinaci obelstil Luize, skóre srovnal a domácí zase žili. Pokusy Fábregase, Hazarda a Diega Costy jim však nepomohly k tomu, aby skóre otočili, takže otevřená partie čekala na rozřešení.

Vzal ho na sebe Ibrahimovic. Přihrávka Di Maríi byla stejně excelentní, jakou naservíroval on sám v úvodu Rabiotovi, a proto nedělalo snajprovi jeho kalibru problém ji zužitkovat a odvetu rozhodnout.

Šokovaná a očividně zakřiknutá Chelsea už totiž neměla na to, aby se vzepřela a o postup alespoň bojovala.

Benfica udeřila v samém závěru

Gól inkasovaný v nastaveném čase prvního duelu neměl představovat pro Petrohrad problém. Alespoň portugalský kouč v ruských službách Villas-Boas o tom byl přesvědčený.

„Spoléhám na naše fanoušky. A na panující klimatické podmínky rovněž," varoval před odvetou své krajany, kteří přijeli v hodně slátané sestavě a mezi tyče dokonce poslali brankářskou dvojku Edersona.

V úvodu střetnutí ale byl zaskočen Villas-Boas, neboť nebýt gólmana Lodigina, kdo ví, jak by se střetnutí vyvíjelo a jak by dopadly petrohradské ambice. Jonasův trestný kop ovšem vytáhl domácí brankář nad břevno, čímž nechal svůj tým žít a doufat.

Vytoužené vymazání jednobrankového manka z Lisabonu však nepřicházelo, neboť střela Dzjuby skončila těsně vedle tyče, stejně jako druhý pokus, který přišel po dvaceti minutách, kdy už počáteční aktivita Benfiky odeznívala.

Až po změně stran a příchodu střídajícího Smolnikova se zrodila první velká šance domácích. Po standardní situaci se dostal až před Edersona, jenže s příležitostí si neporadil a lehkou střelu poslal přímo do jeho náruče.

Pro Petrohrad to však byl povel k náporu. Domácí se ovšem nechali strhnout natolik, že jaksi zapomněli na Jonase, který se objevil před skvělým Lodiginem a mohl rozhodnout. V největší šanci Benfiky ale selhal, takže zákonitě přišel trest. Parádně načasovanou přihrávku Žirkova zúročil hlavičkující brazilský legionář Hulk.

Dzjuba mohl po velkém sólu, kdy se protáhl celou portugalskou obranou, o osudu osmifinále rozhodnout, ale Ederson pádem pod jeho nohy Benfiku zachránil. Petrohradský brankář Lodigin ho po čtvrthodině napodobil, neboť ránu Jiméneze vytáhl na břevno, jenže obránci mu na pomoc nepřišli.

Stopeři zaspali, takže kapitán Benfiky Gaitán hlavou pohodlně skóroval a zajistil svému týmu čtvrtfinále. Střídající Talisca ho v nastaveném čase po dalším zaváhání domácích beků už jen stvrdil vítěznou trefou, takže Benfica si po čtyřech letech zase zahraje čtvrtfinále.

Odvetná osmifinálová utkání Ligy mistrů:
Zenit Petrohrad - Benfica Lisabon 1:2 (0:0)
Branky: 69. Hulk - 85. Gaitán, 90.+6 Talisca. Rozhodčí: Kassai - Ring, Tóth (všichni Maďarsko). ŽK: Hulk - Mitroglu, Pizzi. Diváci: 17 688.
První zápas: 0:1, postupuje Benfica.
Petrohrad: Lodigin - Aňukov (58. Smolnikov), Lombaerts, Neto, Žirkov - Mauricio (82. Jusupov), Witsel - Hulk, Danny, Kokorin (58. Šatov) - Dzjuba. Trenér: Villas-Boas.
Benfica: Ederson - Semedo, Eliseu, Lindelof, Fejsa - Sánches, Pizzi (73. Salvio), Gaitán, Samaris - Jonas (90.+2 Talisca), Mitroglu (67. Jiménez). Trenér: Vitoria.
Chelsea - Paris St. Germain 1:2 (1:1)
Branky: 27. Diego Costa - 16. Rabiot, 67. Ibrahimovic. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp (všichni Německo). ŽK: Fábregas, Mikel, Ivanovič - Rabiot, Motta, Matuidi.
První zápas: 1:2, postupuje Paris St. Germain.
Chelsea: Courtois - Azpilicueta, Ivanovič, Cahill, Kenedy - Mikel, Fábregas - Pedro, Willian, Hazard (77. Oscar) - Diego Costa (60. Traoré). Trenér: Hiddink.
PSG: Trapp - Marquinhos, Thiago Silva, Luiz, Maxwell - Rabiot, Motta, Matuidi (87. Van der Wiel) - Di María (82. Cavani), Ibrahimovic, Lucas (77. Pastore). Trenér: Blanc.

Reklama

Související témata: