Hlavní obsah

Atlético je po napínavém penaltovém rozstřelu ve čtvrtfinále Ligy mistrů. Postupují i Citizens

Aktualizováno

Ani na scéně Ligy mistrů Manchester City výkonem neoslnil, neboť v domácí osmifinálové odvetě s kyjevským Dynamem se musel spokojit jen s bezbrankovou remízou, výhra v prvním duelu na Ukrajině mu však k postupu stačila. Vůbec poprvé v historii zamířili Citizens v Champions League mezi posledních osm. Doprovodili je tam v úterý fotbalisté Atlétika Madrid, o jejichž postupu rozhodl až dramatický penaltový rozstřel, který v osmé sérii ukončil Juanfran.

Foto: Susana Vera, Reuters

Obránce Juanfran poslal Atlético Madrid do čtvrtfinále Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Pro Citizens začal duel hodně smolně. Po pěti minutách se zranil kapitán Kompany a se zhmožděným svalem odkulhal ze hřiště. Za deset minut se střelec čestného gólu Ukrajinců v prvním duelu Bujalskij srazil s druhým pilířem domácí obrany Otamendim a bek Manchesteru City začal kulhat rovněž. Na trávníku ještě chvíli vydržel, ale ve 24. minutě střídal také.

Pro trenéra Pellegriniho nebetyčná komplikace. Nejenže přišel o oba stopery, ale po necelé třetině zápasu už dvakrát střídal. Jen vědomí, že v prvním duelu na Ukrajině vyhrál jeho tým 3:1, ho v tu chvíli mohlo uklidňovat. Však byla také odveta výsledkem prvního střetnutí ovlivněna. Žádná pořádná střela, natož pak snad šance, takže zajímavého fotbalu bylo servírováno pramálo. A to přesto, že Kyjev byl tentokrát daleko snaživější a hlavně aktivnější než doma.

Až po změně stran Citizens přidávali, jenže Agüero vytlačený ze střeleckého úhlu mířil vedle, Navas takřka vzápětí trefil tyč a protože v předposlední minutě nevyužil autor čestného gólu v prvním střetnutí Bujalskij velkou příležitost, skončila odveta bezgólovou remízou. Manchesteru City k postupu stačila, i když ani tentokrát výkonem neoslnil.

V Madridu ani 120 minut nerozhodlo

V Madridu se od začátku oboustranně šachovalo a taktizovalo. Eindhoven vystavěl před svou šestnáctkou obranný val, s nímž si Atlético nevědělo absolutně rady. Mělo sice v osmifinálové odvetě míč pod kontrolou, s ubíhajícími minutami si vynutilo územní převahu ústící ve vytrvalý tlak, jenže před šestnáctkou veškeré domácí snažení končilo.

A když už se do ní Španělé přece jen dostali, v přehuštěném prostoru vyplněném i osmi hráči Eindhovenu, jejich akce zmíraly. Za zmínku tak stál vlastně jen pokus Griezmanna, který ovšem neprůstřelný Zoet lapil a poté druhá příležitost francouzského legionáře osm minut před přestávkou, z níž také nic nebylo. I hlavičku Zoet reflexivně vyrazil.

Hosté vyznávající defenzívu bez hranic a konce trpělivě čekali na možnost k rychlým výpadům, jenže když už se k němu Willens dostal, všechno zpackal centrem přímo do rukou Oblaka.

Po změně stran zkusil domácí kouč Simeone nasadit Torrese, ale ani tento tah nepomohl, i když těsně před koncem měl s jeho střelou Zoet velké problémy. Eindhoven měl ovšem již předtím možnost partii rozhodnout. Po bleskovém výpadu totiž Locadia pálil tak nebezpečně, že Oblak musel míč vytahovat na tyč a při následné střele De Jonga blahořečit Filipe Luísovi, že ránu zblokoval.

Napínavý rozstřel ukončil Juanfran

Devadesát minut odvety tak skončilo zase bez gólu a mělo tudíž rozhodnout prodloužení. Mělo, ale nerozhodlo.... Už po pěti minutách měl sice blízko ke gólu střídající Hernández, ale hlavičkoval nad bránu, Griezmannovu střelu zlikvidoval Zoet, a protože Saúl Ňíguez si penaltu nevymodlil, musel postupujícího určit až penaltový rozstřel.

Začal Van Ginkel z Eindhovenu a penaltu šťastně proměnil, Griezmann ji naopak zužitkoval bezpečně stejně jako vzápětí Guardado. Gabi si naopak ulevil, protože Zoet se po jeho střele natahoval. Pröpper byl neomylný, domácí Koke rovněž. Bruma mířil přesně k tyči, Saúl naopak kopnul penaltu hodně ležérně, ale míč se přes ruce Zoeta dostal do sítě. Moreno Oblaka prostřelil a protože Tores byl také úspěšný, byl stav 5:5.

Lestienne v šesté sérii dal, domácí Giménez rovněž. Proti střele Ariase neměl Oblak nárok, Filipe Luís se také trefil. Až poté napálil Narsingh míč do břevna a protože Juanfran vzápětí nezaváhal, slavilo postup Atlético. Finalista Ligy mistrů z roku 2014 vyhrál na penalty 8:7 a zamířil do čtvrtfinále.

Fotbalová Liga mistrů, osmifinálové odvety:
Manchester City - Dynamo Kyjev 0:0
Rozhodčí: Hategan - Sovre, Gheorghe (všichni Rum.). ŽK: Otamendi - Antunes, Garmaš. Diváci: 43 630. První zápas: 3:1, postoupil Manchester City.
Manchester: Hart - Zabaleta, Kompany (7. Mangala), Otamendi (24. Demichelis), Clichy - Fernando, Fernandinho - Navas, Touré, Silva (79. Sterling) - Agüero. Trenér: Pellegrini.
Kyjev: Šovkovskij - Vida, Chačeridi, Dragovic, Antunes - Veloso - Jarmolenko, Garmaš (64. Sydorčuk), Bujalskij, Gusev (62. Jakovenko) - Teodorczyk (46. González). Trenér: Rebrov.
Atlético Madrid - PSV Eindhoven 0:0, 8:7 na penalty
Penalty proměnili: Griezmann, Gabi, Koke, Saúl Ňíguez, Torres, Giménez, Filipe Luís, Juanfran - Van Ginkel, Guardado, Pröpper, Bruma, Moreno, Lestienne, Arias. Neproměnil: Narsingh. Rozhodčí: Clattenburg - Beck, Collin (všichni Angl.). ŽK: Locadia, De Jong, Guardado, Van Ginkel (všichni PSV). Diváci: 50 135. První zápas: 0:0, postoupilo Atlético.
Atlético: Oblak - Juanfran, Giménez, Godín (89. Lucas Hernández), Filipe Luís - Koke, Fernández (56. Torres), Gabi, Saúl Ňíguez - Carrasco (75. Kranevitter), Griezmann. Trenér: Simeone.
Eindhoven: Zoet - Arias, Bruma, Isimat-Mirin, Moreno, Willems (75. Brenet) - Propper, Guardado, Van Ginkel - De Jong (118. Narsingh), Locadia (87. Lestienne). Trenér: Cocu.

Reklama

Související témata: