Hlavní obsah

Atlético postoupilo zase na penalty, i když je netrénovalo. Je to ztráta času, tvrdil kouč Simeone

Madrid/Praha

Všechno mohlo dopadnout při penaltové loterii jinak a do čtvrtfinále se klidně mohl dostat Eindhoven. Stačilo, aby neprůstřelný gólman Zoet udržel ve čtvrté sérii ležérní střelu Saúla v rukavicích a dál by zřejmě mířil nizozemský celek. „Opravdu mohlo jít o klíčový moment. Věčná škoda, že se mu to nepovedlo,“ přitakával kouč Eindhovenu Phillip Cocu poté, co až osmá série rozhodla o tom, že se mezi posledních osm v Champions League dostalo domácí Atlético.

Foto: Susana Vera, Reuters

Obránce Atlétika Juanfran svléká radostí dres po rozhodující penaltě s PSV.

Článek
Fotogalerie

První zápas v Holandsku skončil bezbrankovou remízou. Odvetných devadesát minut v Madridu rovněž. A ani půlhodinové prodloužení gól nepřineslo.

Eindhovenu chyběly centimetry

„Hráli jsme obrovsky disciplinovaně a do konfrontace s Atlétikem jsme dávali všechno," glosoval trenér Eindhovenu 210 minut bez vstřelené branky.

„Nemohli jsme si proti nim vytvořit šanci, natož jim pak dát gól, protože věděli, jak si v defenzívě počínat a v každé minutě to uplatňovali. A jejich brankář byl v obou zápasech skvělý," uznával domácí útočník Fernando Torres.

„Jenže co z toho, když jsme vypadli? Je strašně hořké skončit v soutěži po osmé penaltové sérii, takže ani nemusím mluvit o obrovském zklamání, jež hráči prožívají." netajil hostující kouč Cocu své rozčarování poté, co Narsingh trefil jen břevno, zatímco domácí Juanfran svůj pokus proměnil.

„Nejen my, ale i domácí hráli velice organizovaně a soustředěně bránili, takže i proto se šance ke skórovaní nanabízely ani jednomu mužstvu. My navíc neměli ani potřebné štěstí. Vždyť Locadia trefil tyč a penalta Narsingha šla do břevna. Chyběly centimetry a vše mohlo dopadnout jinak," posteskl si nad nepřízní osudu.

O exekutorech rozhodl asistent

Zato domácí jásali, i když měli namále. „Až se nám zastavovalo srdce," přiznával exekutor rozhodujícího penaltového pokusu Juanfran. „Věřit jsme ale nepřestávali, protože trenér nás vede k tomu, abychom si věřili ve všem, co děláme."

Fotbalisté Atlétika si při penaltách skutečně věřili, i když je před odvetou s Eindhovenem netrénovali. Alespoň trenér Diego Simeone to tvrdil.

„Skutečně jsme se na ně nepřipravovali, protože to stejně nemá smysl. Jen tím při tréninku ztrácíte čas, protože napětí panující při penaltovém rozstřelu se nedá natrénovat."

Atlético ho však zvládlo stejně jako loni na jaře, kdy v osmifinále Ligy mistrů vyřadilo na penalty německý Bayer Leverkusen. Tehdy vyhrálo 3:2, tentokrát 8:7.

„Nechal jsem zase všechno na svém asistentovi Burgosovi. Před rokem vybral hráče, kteří při přestřelce uspěli, po roce udělal to samé, takže mu musím jen poblahopřát," odmítal argentinský kouč přisvojovat si zásluhy.

Teď je se svým týmem mezi posledními osmi v Lize mistrů a stejně jako hráči, i on netrpělivě čeká na výsledek losování. Aby ne, když se ve čtvrtfinále s největší pravděpodobností objeví hned tři španělské celky, protože po Realu a Atlétiku tam má namířeno i Barcelona, která hraje dnes večer odvetu s Arsenalem.

„Teď, co jsme si s Eindhovenem prožili své chvíle strachu, věříme, že můžeme dokázat to, co se nám před dvěma lety nepovedlo. Jen Barceloně a Realu bychom se chtěli v dalším kole vyhnout," připomínal Juanfran účast Atlétika ve finále Ligy mistrů v roce 2014.

Reklama