Hlavní obsah

Bayern - Juventus 4:2 PPNeskutečný obrat v Mnichově. Bayern odvrátil klinickou smrt a postupuje, dál míří i Barcelona

Aktualizováno

Neskutečné, jakou šanci zopakovat loňské tažení do finále Ligy mistrů turínský Juventus odmítl. V osmifinálové odvetě v Mnichově vedl po necelé půlhodině už 2:0, jasně dominoval a měl několik dalších vyložených příležitostí partii s Bayernem definitivně rozhodnout. Cuadrado a Morata je ale nevyužili, takže Guardiolův tým zreprízoval to, co se událo v prvním zápase v Itálii. V závěrečné čtvrthodině vyrovnal a v nastaveném čase pak dvěma góly stvrdil postup do čtvrtfinále. Spolu s ním míří mezi posledních osm Barcelona, která k výhře za La Manchem přidala vítězství nad Arsenalem i doma (3:1).

Foto: Michael Dalder, Reuters

Mnichovští fotbalisté Thomas Müller (vlevo) a Douglas Costa v euforii po vyrovnávací brance v nastavení proti Juventusu.

Článek
Fotogalerie

Šok. A pořádný! Odvetná partie v Allianz Areně ještě ani pořádně nezačala a Bayern doplatil na nedorozumění gólmana Neuera a Alaby. Jejich ležérnosti totiž využil Pogba a Juventus překvapivě vedl.

V ten moment mu nahrávalo všechno. Měl navrch, takže mohl na dokonale zvládnutou defenzívu a umnou organizaci hry spoléhat ještě víc. A bránit italský mistr umí, což v Serii A dokazuje. A rychlé, jednoduše tažené výpady mu šly v Mnichově stejně bravurně.

Velké sólo, které po necelé půlhodině předvedl Morata, bylo jako vystřižené z fotbalových čítanek. Od půlící čáry obešel tři domácí hráče, naservíroval míč před Cuadrada a ten skóroval podruhé. Pro Moratu obrovská satisfakce, neboť on to byl, kdo pět minut předtím mohl po další Neuerově chybě odvetu rozřešit. Sudí mu však odmával ofsajd, takže rozřešení v ten moment nepřišlo.

Zaskočenému a z konceptu vyvedenému Bayernu nebylo nic platné, že se okamžitě po inkasovaném gólu chopil režie, vynutil si převahu a usadil před Buffonovou šestnáctkou. Jeho statický tlak zmíral v nepřesnostech, zdlouhavé kombinaci, absenci nápadů, jimiž by soupeře překvapil. Navíc prohrával i většinu osobních soubojů, takže k prvnímu ohrožení Buffona se dostal až tři minuty před přestávkou. Müller ovšem neuspěl, v čemž ho napodobil dvě minuty poté Cuadrado. Dostal se do šance ještě větší, ale Neuer úvodní zaváhání napravil, takže Bayern ještě dýchal.

Müller poslal zápas do prodloužení

Poté, co nejlepší muž zápasu Morata odmítl v úvodu druhé půle udělat za osmifinále definitivní tečku, vstali domácí přece jen z mrtvých. Hlavičkující Lewandowski je ze stadia klinické smrti dostal, pasivně bránící a jen na údržbu výsledku myslící soupeř ovšem také.

Bayern, jemuž obrovsky prospěl příchod Comana, se vypnul k závěrečnému náporu, neboť hru zrychlil a zpřesnil, jeho hráči začali chodit důrazně do soubojů i šestnáctky před Buffonem a v nastaveném čase se dočkali vyrovnání. Hlavičkující Müller poslal zápas do prodloužení.

Hned v jeho úvodu někdejší hráč Bayernu Manžukič mohl dostat Starou dámu znovu do vedení, ale Neuer už dokazoval své kvality. Jeho spoluhráči také, neboť měli herně navrch a svou převahu korunovali dvěma bleskovými údery během dvou minut. Nejprve se trefil střídající Thiago, hned po něm další náhradník Coman. Nasazení hráče hostujícího v Bayernu právě z Juventusu vyšlo Guardiolovi dokonale, neboť bylo pro zmrtvýchvstání domácích zásadní.

Bayern tak po neskutečném obratu zamířil mezi posledních osm.

Potřetí už Ospina nic nezmohl

Dvakrát v rychlém sledu se brankář Arsenalu Ospina vyznamenal, neboť nejprve zlikvidoval příležitost Suáreze a devět minut nato i šanci Messiho, jakmile se ale před ním zjevil Neymar, neměl už nárok. Brazilský zázrak dal už po osmnácti minutách gól, takže Gunners šli na barcelonském Camp Nou definitivně ke dnu. Domácí prohra 0:2 a další úder hned v úvodu odvety rozhodl o tom, že se ani na šestý pokus do čtvrtfinále Ligy mistrů nedostanou.

Přitom i bez Wilshera, Ramseyho, Oxlade-Chamberlaina, Cazorly a samo sebou Čecha mezi tyčemi začal Arsenal odvážně a nečekaně aktivně. Jenže právě to Barceloně vyhovovalo, neboť mohla z obranné linie vyrážet k rychlým výpadům, které umí dokonale.

Wengerovi svěřenci se přesto vzchopili a bojovali alespoň o svou fotbalovou čest. Elneny a po něm Sánchez měli blízko k tomu, aby ji z trávníku Camp Nou pozvedli, jenže zemřeli na stejnou bolest, která v posledních týdnech sráží celý Arsenal. Proměňování šancí dělá všem hráčům Gunners neskonalé problémy.

Po přestávce Elenny vydařenou střelou z hranice šestnáctky sice předchozí selhání napravil, ale jeho trefa nebyla Ostrovanům už nic platná. Zvláště, když Suárez pohotovým volejem odpověděl, aby Messi kouzelnickým lobem zasloužené vítězství Barcelony pečetil.

Odvetná osmifinálová utkání Ligy mistrů
Bayern Mnichov - Juventus Turín 4:2 (2:2, 0:2) po prodloužení
Branky: 73. Lewandowski, 90. + 1. Müller, 108. Thiago, 110. Coman - 5. Pogba, 28. Cuadrado. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všichni Švédsko). ŽK: Kimmich, Vidal, Lewandowski, Thiago, Bernat - Khedira, Morata, Lichsteiner, Bonucci, Cuadrado, Pereyra, Sturaro
První zápas: 2:2, postupuje Bayern.
Bayern: Neuer - Lahm, Kimmich, Benatia (46. Bernat), Alaba - Vidal, Alonso (60. Coman) - Douglas Costa, Müller, Ribéry (101. Thiago) - Lewandowski. Trenér: Guardiola.
Juventus: Buffon - Lichtsteiner, Barzagli, Bonucci, Evra - Cuadrado (89. Pereyra), Khedira (68. Sturaro), Hernanes, Pogba, Alex Sandro - Morata (72. Mandžukič). Trenér: Allegri.
FC Barcelona - Arsenal FC 3:1 (1:0)
Branky: 18. Neymar, 65. Suárez, 88. Messi - 51. Elneny. Rozhodčí: Karasev - Averjnanov, Kalugin (všichni Rusko). ŽK: Arda Turan - Flamini, Gabriel. Diváci: 79 092.
První zápas: 2:0, postupuje Barcelona.
Barcelona: Ter Stegen - Alves, Mascherano, Mathieu, Alba - Rakitič (77. Arda Turan), Busquets, Iniesta (72. Roberto) - Messi, Suárez, Neymar. Trenér: Enrique.
Arsenal: Ospina - Bellerín, Koscielny, Gabriel, Monreal - Flamini (45. Coquelin), Elneny - Iwobi (73. Giroud), Özil, Sánchez - Welbeck (Walcott). Trenér: Wenger.

Reklama

Související témata: