Hlavní obsah

Astana pro Plzeň, Monako pro Spartu? Letenští by v play off mohli padnout na Citizens

Praha

Česká soutěž je dohrána, jiné ligy v Evropě teprve vrcholí. Až po jejich ukončení bude jasné kompletní obsazení účastníků pro příští sezónu evropských pohárů. Fotbalisté Plzně mají jasno, ve 3. předkole a případně i v play off o postup do Ligy mistrů budou nasazeni. Sparta by mohla těsně uhájit nasazení pro 3. předkolo, v případě postupu dál už by jistě narazila na velmi silného protivníka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kehinde Fatai ze Sparty (vlevo) a Roberto Soldado z Villarrealu ve čtvrtfinále Evrospké ligy. Oba soupeři by se brzy mohli potkat znovu...

Článek

Viktoria si ziskem titulu vybojovala účast v mistrovské části kvalifikace o Ligu mistrů, z níž je do hlavní soutěže blíž. Seznam možných protivníků pro 3. předkolo se jí pěkné plní - Rosenborg Trondheim (Nor.), Astana (Kaz.), Astra Giurgiu (Rum.), CZ Bělehrad (Srb.), Dinamo Tbilisi (Gruz.), Hafnarfjordur (Isl.). Soupeři hratelní, na druhou stranu někteří z nich hodně ošemetní a také dost vzdálení, pokud jde o cestování.

V případě postupu pak ve 4. předkole čekají Borisov (Běl.), Legie Varšava (Pol.), Dinamo Záhřeb (Chor.) či Ludogorec Razgrad (Bul.).

Staří známí Young Boys či Villarreal

Výchozí postavení Sparty v nemistrovské části je složitější. Musí si přát, aby v ruské lize zůstal Rostov druhý za CSKA Moskva. V tom případě Letenští zůstanou pro 3. předkolo nasazeni a budou mít na výběr Monako (Fr.), Young Boys Bern (Švýc.), Steauu Bukurešť (Rum.), PAOK Soluň (Řec.) či právě Rostov (Rus.).

Pokud Sparta klesne mezi nenasazené, hned na úvod může vyfasovat Šachtar Doněck (Ukr.), Ajax Amsterdam (Niz.), Fenerbahce Istanbul (Tur.) nebo Anderlecht Brusel (Bel.).

V případě postupu do play off přijdou na řadu velké ryby. FC Porto (Port.), Villarreal (Šp.), Šachtar či dokonce Manchester City (Angl.)!

Start v kvalifikaci Evropské ligy mají jistý Liberec a Mladá Boleslav. Jablonec postoupí, pokud ve finále MOL Cupu zdolá Boleslav. Pokud ne, dočká se Slavia.

Český fotbal každopádně začne veledůležitý příští ročník z 12. příčky v žebříčku koeficientů. A pokud ji uhájí, což je velmi reálné, v roce 2018 půjde český šampión přímo do hlavní soutěže Ligy mistrů a vítěz domácího poháru rovnou do skupiny Evropské ligy!

Reklama

Související témata: