Hlavní obsah

Fotbalisté Liverpoolu vítězství v Lize mistrů neobhájí

Fotbalisté Liverpoolu loňský triumf v Lize mistrů nezopakují, trůn pro klubového vládce Evropy je volný. V osmifinále ztroskotali na Benfice Lisabon, s níž ve středu prohráli i druhý zápas. Mezi elitní osmičku postoupily také AC Milán, PSV Eindhoven a Arsenal Londýn. Losování čtvrtfinálových dvojic se uskuteční v pátek v Paříži, kde bude také představen nový pohár pro vítěze.

Článek

Liverpool si na něj letos určitě nesáhne. Od nezapomenutelného istanbulského finále se jeho tým hodně změnil. Místo Baroše běhal v útoku Crouch, obvyklé opory Hyypiä a Riise usedly se zraněními jen mezi náhradníky. Crouch ze sebe ani dnes nesejmul nálepku střeleckého smolaře, když jeho pokus obránce Benfiky jemnou tečí srazil na tyč.

Hosté dosud vstřelili gól ve dvou ze tří zápasů venku v soutěži a naprázdno nevyšli ani na Anfield Road. Geovanni ještě po půlhodině trefil jen břevno, ale chvíli nato se po zmatcích v obraně zmocnil míče Simao a nadýchaným lobem překonal Reinu.

V závěru pak pečetil překvapivý postup týmu nizozemského kouče Ronalda Koemana drzým gólem Ital Miccoli. V šestnáctce byl úplně sám, když mu přilétl k nohám centr, Miccoli si jej nadhodil do vzduchu a nůžkami vystřihl uznávané liverpoolské obraně ostudu.

Milán a Lyon bez problémů postupují

Milán a Lyon přeskočily osmifinálovou překážku s velkou rezervou. Nejslavnější italský klub rozdrtil doma nejslavnější německý tým Bayern Mnichov 4:1. Stalo se přesně týden poté, co v Itálii skončil stejným výsledkem duel reprezentací obou zemí.

Do branky Bayernu se vrátil Kahn, který první zápas proti AC Milán vynechal kvůli zranění, ale obránci před ním mu příliš comeback neulehčili a kapitán německého mistra musel v úvodních 25 minutách dvakrát lovit míč ze sítě. Nejdřív před ním nechali hlavičkovat Inzaghiho, který se zblízka většinou nemýlí. Pak Ismaël stejně jako před dvěma týdny zavinil penaltu, jenže Ševčenko ji tentokrát neproměnil, když minul branku.

Ukrajinský kanonýr si ale možná vzápětí vzpomněl, že to byl Kahn, jemuž dal vůbec první gól v Lize mistrů a za chvíli svou chybu napravil. Stamův centr uklidil hlavou do sítě, byla to jeho 42. branka v soutěži. Potupu německého mistra po změně stran dokonali Inzaghi a Kaká, Marek Jankulovski se na hřiště nedostal.

Raúl zaváhal

Lyon po výhře v Eindhovenu střílel i doma. V prvním poločase mu získal dvoubrankové vedení Portugalec Tiago Mendes. Když hosté na konci prvního poločasu přišli o vyloučeného kapitána Cocuho, pochopili, že se francouzskému šampiónovi podaří odveta za loňské vyřazení ve čtvrtfinále. Lyon se nakonec pomstil i s úroky, když triumfoval 4:0.

V duelu Arsenalu s Realem Madrid sice branka nepadla, ale fanoušci londýnského klubu neprotestovali. Zvlášť když jim hvězdy na Highbury servírovaly skvělý fotbal, v němž zářili gólmani a zvonily tyče. V prvním poločase stvrdil převahu domácích ranou do břevna Reyes, po hodině hry byl na druhé straně blízko gólu Raúl. Zpoza šestnáctky trefil tyč, odražený míč ještě doběhl, ale ležící Lehmann se pohotově zvedl a jeho střelu z úhlu srazil na roh.

V závěrečném zoufalém náporu se do útoku zapojil i Casillas a Arsenal mohl do prázdné branky skórovat. Bok po boku s gólmanem Realu sprintoval k jeho území Pires s míčem u nohy, ale jeho střelu ze 60 metrů zastavil těsně před brankovou čarou Roberto Carlos. Real znovu vypadl předčasně a jeho multimilionový soubor ani letos žádnou trofej nevyhraje.

Výsledky - osmifinále:
AC Milán - Bayern Mnichov 4:1 (2:1)
Branky: 8. a 47. Inzaghi, 25. Ševčenko, 59. Kaká - 35. Ismaël. Rozhodčí: Ivanov (Rus.). Diváci: 60.000. První zápas 1:1, postoupil AC Milán.
FC Liverpool - Benfica Lisabon 0:2 (0:1)
Branky: 36. Simao, 89. Miccoli. Rozhodčí: De Santis (It.). Diváci: 42.745. První zápas 0:1, postoupila Benfica.
Arsenal Londýn - Real Madrid 0:0
Rozhodčí: Michež (SR). Diváci: 35.487. První zápas 1:0, postoupil Arsenal.
Olympique Lyon - PSV Eindhoven 4:0 (2:0)
Branky: 26. a 45+4. Tiago, 71. Wiltord, 90. Fred. Rozhodčí: Riley (Angl.). ČK: 43. Cocu (Eindhoven). Diváci: 40.500. První zápas 1:0, postoupil Lyon.

Reklama