Hlavní obsah

Plzeň si musí počkat, její přemožitel v Lize mistrů může mít skupinu smrti

Až do páteční 13. hodiny si musí plzeňští fotbalisté počkat na jména svých protivníků v základní skupině Evropské ligy. Dnes večer, přesněji v 18 hodin a ještě předtím, než přijdou na řadu odvety play off zmíněné soutěže, se však v sídle UEFA v Nyonu uskuteční los prestižnější Ligy mistrů (vysílá Eurosport). Kromě všech evropských gigantů i s Ludogorcem Razgrad, přemožitelem jediného českého zástupce Viktorie Plzeň. A právě bulharsko-brazilské partičce může být v milionářské soutěži pořádně horko.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzni letos Liga mistrů unikla. I kdyby se mezi elitu dostala, narazila by na těžké soupeře.

Článek

Rozložení sil je jasné - ve všech soutěžích pod hlavičkou Evropské fotbalové unie UEFA rozhoduje klubový koeficient a v prvním koši tak nechybí obhájce trofeje Real Madrid, konkurenční Barcelona, Juventus, Bayern Mnichov nebo loňský senzační anglický mistr Leicester.

1. koš:
Real Madrid
FC Barcelona
Leicester City
Bayern Mnichov
Juventus Turín
Benfica Lisabon
Paris Saint-Germain
CSKA Moskva

Ani letmý pohled do druhého koše nedělá všem letošním outsiderům dobře - Atlético Madrid, Arsenal, Dortmund, Manchester City či třeba Sevilla jsou všechno, jen ne příliš hratelní protivníci. A tak se Ludogorec Razgrad či další pohárově-nezkušené týmy jako Legia Varšava s Adamem Hlouškem nebo Kodaň s ruským Rostovem nevyhnou skupině smrti, v které si jen těžko mohou dávat postupové ambice.

Razgrad, který vyřadil v play off Plzeň po domácí výhře 2:0 a úterní remíze 2:2, by za určitých konstelací mohl být nalosován do skupiny s Paris Saint-Germain, Atlétikem Madrid a Tottenhamem. Nereálné není ani složení Barcelona, Manchester City, Mönchengladbach a již zmíněný bulharský celek.

2. koš:
Atlético Madrid
Borussia Dortmund
Arsenal (Petr Čech)
Manchester City
FC Sevilla
FC Porto
Neapol
Bayer Leverkusen
3. koš:
Basilej (Tomáš Vaclík, Marek Suchý)
Tottenham Hotspur
Dynamo Kyjev
Lyon
PSV Eindhoven
Sporting Lisabon
Club Bruggy
Borussia Mönchengladbach
4. koš:
Celtic Glasgow
Monako
Besiktas Istanbul
Legia Varšava (Adam Hloušek)
Dinamo Záhřeb
Ludogorets Razgrad
FC Kodaň
FK Rostov

Los základních skupin Champions League se uskuteční v 18 hodin se známými pravidly - nesmí na sebe narazit dva celky z jedné země a v jedné skupině se nemohou na základě rozhodnutí UEFA utkat ani ruský s ukrajinským týmem.

Kdo doplní Plzeň?

Evropská liga přijde na řadu v pátek od 13 hodin a Viktoria Plzeň by měla být se svým koeficientem 34,855 nasazená v prvním koši. Na západě Čech mají už teď jistotu, že se vyhnou velkým rybám AS Řím nebo Villarrealu.

Přestože Liga mistrů je úplně jiná galaxie, je pro české kluby účast v EL lákavá. Jistý příjem ve výši minimálně 70 miliónů korun znamená stabilizaci na celou sezónu. A zcela bez šancí není před dnešními odvetami play off ani duo Liberec - Sparta. Slovan vyhrál před týdnem na hřišti Larnaky 1:0 a stejně jako letenský celek má nyní výhodu domácího prostředí.

Sparta se však musí mít na pozoru. S dánským Sönderjyske remizovala 0:0 a to je velmi ošidný pohárový výsledek. Slavia hraje v Bruselu s Anderlechtem, ale doma prohrála 0:3, což srazilo šance sešívaných na dno.

České kluby v dnešních odvetách play off EL:
19:00 Liberec - AEK Larnaka (první zápas 1:0, živě na O2 TV Fotbal)
20:00 Anderlecht Brusel - Slavia (První zápas 3:0)
20:00 Sparta - Sönderjyske (první zápas 0:0, živě na ČT sport)

Reklama