Hlavní obsah

Velkokluby si vymohly změnu v Lize mistrů! UEFA garantuje nejsilnějším ligám více míst

Monako

Další změnu formátu zaznamená od sezóny 2018/19 fotbalová Liga mistrů. UEFA se rozhodla částečně vyjít vstříc nátlaku bohatých klubů z nejsilnějších lig. Nově budou mít čtyři nejlepší soutěže v Evropě garantována čtyři místa v základních skupinách Champions League. V pátek změny oznámila UEFA.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Los Ligy mistrů v Monaku.

Článek

Podle stávajícího modelu měla anglická, německá a španělská nejvyšší soutěž garantovaná tři místa v základních skupinách LM, čtvrté týmy v lize musely do předkol. Italská Serie A měla třeba jen dvě jistá místa v hlavní soutěži plus jedno v předkole.

UEFA zároveň zamítla možnost, že by některé slavné kluby měly účast v milionářské soutěži jistou bez ohledu na umístění v národní lize. Může se tak znovu opakovat situace z této sezóny, kdy v Lize mistrů chybí třeba Manchester United, Liverpool, AC Milán i konkurenční Inter.

Počet účastníků však zůstane nezměněn. Dál by mělo ve skupinách figurovat 32 týmů. Reforma má také přinést vyšší finanční prémie pro účastníky jak Ligy mistrů, tak Evropské ligy. Podle UEFA má jít o výrazné navýšení.

Reklama