Hlavní obsah

Milánským klubům start čtvrtfinále LM vyšel

fly, pnSport.cz

Fotbalistům AC Milán se podařilo zastavit nebezpečnou ofenzívu Olympique Lyon. Francouzský mistr posledních čtyř let na domácím stadiónu v evropských pohárech posledních čtrnáct zápasů neprohrál a nastřílel v nich 38 gólů. Italský celek ale útok Lyonu dokázal ubránit a před domácí odvetou čtvrtfinále Ligy mistrů má slušnou výchozí pozici k postupu do semifinále.

Článek

Slibně rozehrané čtvrtfinále má i druhý milánský klub - Inter, který porazil na domácí půdě španělský Villareal 2:1. Přesto jsou před odvetami šance všech čtyř týmů vyrovnané.

Lyon postrádal v sestavě kvůli žlutým kartám tvůrce hry Juninha. Italové naopak museli experimentovat se složením obrany. Zraněný lýtkový sval nepustil do hry nizozemského stopera Stama, hrát nemohl ani Brazilec Cafú a veterán Maldini zůstal jen na lavici náhradníků. Marek Jankulovski se do základní jedenáctky AC Milán nedostal.

V úvodu byli překvapivě nebezpečnější hosté, střele brazilského reprezentanta Kaká chyběly dva metry. AC zmáčkl soupeře v jeho pokutovém území a gólman Coupet musel předvést další vynikající zákrok po střele kanonýra Ševčenka. Další šanci k otevření skóre promarnil Kaká, kterému se střela v těžké pozici nevyvedla.

Domácí odpověděli po standardní situaci ve 26. minutě. Po centru Pedrettiho Dida v posledním okamžiku vyrazil nebezpečně padající míč na rohový kop. Lyon mohl v 55. minutě potrestat obrovskou chybu Kaladzeho, který to přehnal s bohorovností při rozehrávce ve vlastním pokutovém území. Obrana Milána ale dokázala střely soupeře zblokovat. Branku diváci v takticky vedeném duelu neviděli a do odvety na San Siru si AC Milán odvezl nadějný, i když nevyzpytatelný, výsledek 0:0.

Forlán šokoval už v první minutě

Bouřící tribuny na milánském San Siru ztichly překvapením hned v první minutě, kdy Forlán dorazil za záda domácího brankáře Tolda odražený míč po průniku José Mariho. Záhy měl na kopačce vyrovnání Adriano, do opuštěné branky mířící míč ale stačila obrana Villarrealu odklidit z brankové čáry.

Neuběhlo ale ani sedm minut a kanonýr Interu mohl oslavovat svou první branku v letošním čtvrtfinále Ligy mistrů po zaváhání zadáka Villarrealu Peni. Divoký průběh zápasu se poté trochu zklidnil, šancí v atraktivní podívané nicméně neubylo, zřejmě největší spálil před koncem první půle znovu Adriano, jehož hlavička po přesném centru Zanettiho zamířila na nesprávnou stranu tyče branky Villarrealu.

V úvodu druhé půle připravili překvapení soupeři pro změnu hráči Interu, když se Stankovič prořítil po pravé straně, nacentroval do šestnáctky Villarrealu a Martins překonal překvapeného gólmana Vieru. Hosté pak měli blízko k vyrovnání po přímém kopu Riquelmeho, brankář Interu ale vyrazil míč na břevno. Milánští mohli naopak podtrhnout své vedení po hlavičce Martinse, brankář Villarrealu ale stačil vyškrábnout na roh a výsledek se už nezměnil.

Liga mistrů - čtvrtfinále
Olympique Lyon - AC Milán 0:0
Rozhodčí: Plautz (Rak.). Diváci: 39 313.
Inter Milán - Villarreal CF 2:1 (1:1)
Branky: 7. Adriano, 54. Martins - 1. Forlán. Rozhodčí: Sars (Fr.). Diváci: 55 000.

Reklama