Hlavní obsah

Milán potvrdil, že závěry zápasů jsou jeho silnou disciplínou

PRAHA

Nechybělo mnoho a úterní večer se do historie milánských fotbalových velkoklubů zapsal černým písmem. Ve čtvrtfinále Ligy mistrů vypadl Inter ve Villarrealu a AC byl jen dvě minuty od vyřazení s Lyonem. Branky útočníků Inzaghiho a Ševčenka však na poslední chvíli na San Siru odvrátily pohromu a AC znovu dokázal, že závěry vypjatých zápasů na evropské scéně zvládá excelentně.

Článek

V minulém sezóně branka záložníka Ambrossiniho v poslední minutě utkání proti PSV Eindhoven rozhodla o postupu AC do semifinále, před třemi lety zase v semifinálové odvetě proti Ajaxu Amsterodam podobný kousek předvedl útočník Tomasson. Nyní po utkání s AC truchlili fotbalisté Lyonu, kteří už pomalu slavili svoji první účast v semifinále prestižní soutěže. Šťastná trefa Inzaghiho ale Olympique srazila do kolen.

"Máme tým, který se jen tak nevzdává, jdeme za gólem do poslední minuty. Nikdy nepřestáváme věřit v úspěch," prohlásil trenér AC Carlo Ancelotti. Po úterním utkání prší chvála ze všech stran hlavně na Inzaghiho. "Je to stejně velký hráč jako Ševčenko. Bez nich bychom nebyli mezi evropskou elitou," liboval si prezident klubu Adriano Galliani.

Inzaghiho srážely zranění

Dvaatřicetiletého Inzaghiho v minulých dvou sezónách přitom většinou srážela zranění. "Super Pippa" trápila bolavá kolena, kotník nebo otřes mozku, ale letos se vrátil na hřiště v pravý čas. V osmifinálové odvetě dvěma trefami odstavil Bayern Mnichov, totéž se mu povedlo i v úterý proti Lyonu. "Byl to kouzelný večer," vyprávěl rozradostněný Inzaghi.

Hlavně jeho dorážka Ševčenkovy střely, která se dvakrát odrazila od tyče, měla pro AC cenu zlata. "Nejprve to vypadalo, že se míči do brány moc nechce. Bylo to celkem štěstí, že se pak odrazil přímo ke mně," popsal šťastný zásah Inzaghi, který si hlasitě říká o nominaci do italské reprezentace na světový šampionát.

Kouč Marcello Lippi jej po svém předloňském nástupu do funkce zatím vždy opomíjel. "On umí udeřit během utkání v kterýkoli okamžik, je koncentrovaný od první do poslední minuty," pochvaloval si milánský trenér střelecké schopnosti Inzaghiho, který vstřelil již 52. gól v evropských pohárech a vyrovnal se tak legendárnímu Alfrédu di Stefanovi. Z aktivních hráčů jsou lepší než Inzaghi jen jeho spoluhráč Ševčenko a Raúl z Realu Madrid.

Obrovské zklamání v Lyonu

Lyonu v minulých dvou sezónách pokaždé unikl postup do čtvrtfinále. Loni Olympique vypadl po penaltách s Eindhovenem, také letos se mu sen rozplynul až v úplném závěru. "Možná jsme byli lepší než Milán, je to pro mě obrovské zklamání," posteskl si trenér Gerrard Houllier. Přesto je prý na své hráče za předvedený výkon pyšný. "Jen mě mrzí, že se neprali až do úplného konce a předtím neproměnili několik šancí. Přitom Milán dal ze tří šancí tři góly," ocenil bývalý kouč Liverpoolu produktivitu soupeře.

Villarreal se v Lize mistrů nechová jako vyjukaný nováček. Nejprve překvapil postupem ze skupiny a nyní slaví postup do semifinále, když vypoklonkoval favorizovaný Inter Milán. "Ale neřekl bych, že je to nějaký zázrak nebo sen. Úspěch je podložený tvrdou prací a systematickým skládáním mužstva v minulých letech," tvrdil trenér Manuel Pellegrini, který je pod vzestupem mužstva podepsaný.

Inter nesplnil roli favorita

Chilský kouč prý v postup do semifinále nepřestal věřit ani ve chvíli, kdy Villarreal prohrál 1:2 první utkání na San Siru. "Byl jsem přesvědčený, že půjdeme dál. Inter je sice velké mužstvo, ale tím jsme my už také. V odvetě jsme hráli velký zápas a byli lepší než Inter - hlavně ve druhém poločase," prohlásil Pellegrini poté, co Villarreal posunula mezi elitní kvartet výhra 1:0.

Inter ve čtvrtfinále nesplnil roli favorita a sezóna pro něj opět skončí neúspěchem. V Serii A už na titul dosáhne jen stěží a ani na evropské scéně neoslnil.

"Beru to na sebe, vyřazení z Ligy mistrů pro Inter vůbec není dobrá věc. Ale v odvetě jsme si nezasloužili vyhrát," řekl trenér Roberto Mancini, který měl výhrady hlavně k výkonu mužstva ve druhém poločase. "Nebyl to dobrý výkon. Neukázali jsme hlad po gólech a nebyli dost koncentrovaní v obraně. Možná by bylo všechno jiné, kdybychom v prvním zápase doma vyhráli větším rozdílem," litoval hubeného náskoku před odvetou lodivod Interu.

Reklama