Hlavní obsah

Buffon vstoupil mezi výjimečné. V Lize mistrů odchytal stý zápas

Turín/Praha

Nakonec pro něho mohl mít jubilejní zápas na scéně fotbalové Ligy mistrů smutný happy end. Pět minut před koncem duelu s francouzským Lyonem (1:1) inkasovala legenda mezi tyčemi turínského Juventusu Gianluigi Buffon poprvé, v nastaveném čase pak měl Lacazette obrovskou příležitost obrat dokonat. Naštěstí pro Starou dámu i Buffona ale trefil jen boční síť, takže domácí gólman se mohl radovat alespoň z toho, že v jubilejním stém zápase na scéně Champions League neprohrál.

Foto: Giorgio Perottino, Reuters

Italská legenda! Gianluigi Buffon znovu dokázal, že do starého železa rozhodně nepatří. V Lize mistrů chytal stý zápas.

Článek
Fotogalerie

Příští rok v lednu mu bude devětatřicet, ale pořád dokazuje, že je světovou brankářskou extratřídou. „Pro mě Buffon představuje celý fotbalový svět," složil mu poklonu kouč Juventusu Massimiliano Allegri, neboť „Gigi" to byl, kdo v zápase s Lyonem dopomohl jeho celku k remíze 1:1.

„Je to prostě výjimečný hráč. Jeden z nejlepších v posledních dvaceti letech," přidával.

Ve středečním utkání Buffon jeho slova potvrzoval. Po vedoucím gólu Higuaína z pokutového kopu držel dlouho čisté konto a až pět minut před koncem inkasoval. Mimochodem poprvé v letošním ročníku Ligy mistrů, neboť tři předchozí utkání ve skupině odchytal s nulou.

Brankáři se 100 a více zápasy v Lize mistrů
160: Iker Casillas (Real Madrid, Porto)
111: Petr Čech (Sparta Praha, Chelsea, Arsenal)
106: Víctor Valdés (Barcelona)
103: Oliver Kahn (Bayern)
100: Gianluigi Buffon (Parma, Juventus)
Započteny jsou zápasy od skupinové fáze po finále

„Měl k ní blízko i tentokrát. Právě proto jsem byl na lavičce v závěru tak vzteklý. Neměli jsme riskovat, abychom se nedopustili chyb, ale stal se pravý opak. Nakonec nescházelo mnoho, aby nám Lacazette ukradl všechny body," rozčiloval se při odchodu ze hřiště trenér Juventusu Allegri.

Věří ve třetí šanci

Buffon byl v klidu. Důležité pro něho bylo, že v jubilejním stém zápase na scéně Ligy mistrů neprohrál a dál může snít o tom, že jednou snad tuto soutěž také vyhraje. Už dvakrát se o to ve finále pokoušel, ale pokaždé marně. V roce 2003 měl nad Juventusem navrch AC Milán, v roce 2015 Barcelona.

„Věřím, že třetí šance ještě přijde," nechal se slyšet Buffon, který se ve středu zařadil mezi pětici brankářů majících na kontě sto a více odchytaných zápasů v Lize mistrů.

Vůbec první si připsal v sezóně 1997/98 mezi tyčemi Parmy proti pražské Spartě, když mu bylo devatenáct a v bezgólovém duelu si připsal první nulu.

Poté, co přestoupil do Juventusu, počet zápasů na jeho kontě pochopitelně přibýval, takže momentálně jich má v barvách Juve celkem devadesát čtyři. Mohlo jich být pochopitelně mnohem víc, kdyby se klub kvůli úplatkářské aféře neocitl v Serii B. Takto se musel Buffon spokojit jen s třinácti ročníky Ligy mistrů, během nichž v ní odchytal 100 zápasů a v bráně stále 9120 minut.

„Je to žijící legenda. Výjimečný fotbalista a také člověk, jenž si musí získat srdce každého, kdo má rád fotbal," přispěchal s gratulací kapitán Lyonu Maxime Gonalons.

„Velikán fotbalu, k němuž chovám obrovský respekt. Pokud někdo vydrží hrát tak dlouho na podobně vysoké úrovni, jako Gigi, musí mít obdivuhodnou mentalitu," přidal se trenér Lyonu Bruno Genesio.

Reklama

Související témata: