Hlavní obsah

Liga mistrů on-line: AC Milán - FC Barcelona

PRAHA

Semifinále fotbalové Ligy mistrů bude mít v úterý důstojné zahájení. Na San Siru se střetnou slavné velkokluby AC Milán a FC Barcelona. Přestože podle momentální formy je favoritem Barcelona, historie se staví na stranu italského týmu. Sledujte on-line reportáž Sport.cz z úvodního semifinále prestižní soutěže!

Článek

Milán soutěž šestkrát vyhrál, desetkrát byl ve finále, z toho dvakrát v uplynulých třech letech. Kromě úvodního ročníku soutěže v sezóně 1955/56 se mu nikdy nestalo, aby vypadl v semifinále, když se do něho probojoval. "Z toho pohledu jsme tady skoro začátečníci, oni mají s podobnými zápasy daleko víc zkušeností," uvedl barcelonský brankář Victor Valdés.

Kdo postoupí do finále Ligy mistrů?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Barcelona má na to, že je jedním z nejuznávanějších klubů na světě, v prestižní soutěži chabou bilanci. Triumfovala v ní jen jednou v roce 1992, ve finále byla čtyřikrát. Naposledy v roce 1994, kdy v Aténách utržila debakl 0:4 právě od AC Milán. Jinak mají oba kluby vzácně vyrovnanou bilanci: ze sedmi vzájemných duelů oba vyhrály tři, jeden skončil nerozhodně a celkové skóre je 12:12.

Jenže na San Siru půjde veškerá historie stranou, rozhodne žhavá současnost. A bude se na co dívat: na jedné straně povede tým úřadující držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu hrajícího v Evropě Ronaldinho, proti němu stane předešlý vítěz ankety Andrej Ševčenko.

Na lavičkách se objeví bývalí spoluhráči z obrany AC Milán - Carlo Ancelotti, který zůstal věrný černočerveným barvám, a Frank Rijkaard, jenž se usadil v Barceloně. Přesto je to Ancelotti, kdo tvrdí, že zná soupeře do detailu. "O Barceloně vím úplně všechno. Má pár slabin, a ty jsou v obraně. Musíme mít takovou sílu, abychom určovali hru my," uvedl.

Barca bez Messiho a Deca

V úterý to bude mít o to lehčí, že soupeřovo kreativní oddělení přišlo o dva členy. Argentinec Messi má zdravotní problémy a Portugalec Deco je v trestu. Mimo hru jsou i jejich spoluhráči Larsson a Ezquerro, kteří se zranili při páteční ligové výhře nad Villarrealem. Soupeř se musí obejít bez kanonýra Inzaghiho, jehož nahradí na hrotu Gilardino. Inzaghi kvůli teplotě zmeškal už milánské derby, které AC vyhrálo 1:0. "Vítězství nad Interem nám hodně zvedlo sebevědomí," podotkl gruzínský obránce Kacha Kaladze.

Na San Siru se většinou hrají nudné partie s jedním gólem, ale v úterý by měl platit opak. Střetnou se totiž dva nejproduktivnější týmy letošní sezóny ve špičkových evropských ligách. Milán nastřílel 75 gólů ve 34 zápasech, Barcelona odehrála o zápas méně a na kontě má 73 branek. V Lize mistrů vede tabulku střelců Ševčenko s deseti trefami, za ním je Ronaldinho se sedmi. "Bude to zábava pro fanoušky na celém světě," tvrdil majitel AC Milán Silvio Berlusconi.

Zápas začíná ve 20:45, řídit jej bude Francouz Alain Sars.

Pravděpodobné sestavy:
AC Milán: Dida - Cafú, Nesta, Kaladze, Maldini - Gattuso, Pirlo, Seedorf - Kaká - Ševčenko, Gilardino.
Barcelona: Valdés - Belletti, Puyol, Márquez, Van Bronckhorst - Van Bommel, Edmílson, Motta - Giuly, Ronaldinho - Eto'o.

Reklama

Související témata: