Hlavní obsah

Dvě červené, děsivý rekord, rok práce pryč. Turecké naděje zmrzly v Kyjevě. Fandové tančili na stolech

Kyjev
Aktualizováno

Měli vše ve svých rukou, odjeli však s prázdnou. Tedy téměř s prázdnou. Místo pokračování v Lize mistrů čeká fotbalisty Besiktase na jaře jen Evropská liga. S nejprestižnější klubovou soutěží se loučili ostudně, obdrželi půltucet gólů. Byli vyprovozeni i dvěma červenými kartami a vcelku hrůzným rekordem, kterým si domácí Dynamo vylepšilo náladu z předešlých nezdarů. Naloženo při šarvátkách v mrazivém večeru dostali i někteří fandové hostů. Výhra se tak Dynamu asi docela prodraží.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Fanoušci Besiktase

Článek

Kdyby Besiktas nad soupeřem, který už nemohl povyskočit ze čtvrtého místa, jakkoli vyhrál, zajistil by si stoprocentně postup do osmifinále. „Roční práce je ale pryč," povzdechl si trenér Senol Günes po debaklu.

Turecký šampión ve skupině vůbec poprvé nezabodoval a místo ve vyřazovací fázi přepustil Benfice Lisabon, které nemusela vadit ani porážka 1:2 s Neapolí.

„Ten výsledek nás mrzí, protože jsme usilovali o postup ze skupiny. Je to škoda sledovat, jak vše zmizí za jeden večer," řekl Günes. "Utrpěli jsme vysokou porážku, ale získali nějaké cenné zkušenosti. Za výsledek mohu já, nicméně tenhle zápas už je minulostí. Musíme se dívat na další cíle," doplnil čtyřiašedesátiletý kouč.

Ztratili koncentraci

Besiktas na stadiónu Dynama začal špatně a skončil ještě hůř. V deváté minutě otevřel skóre Besedin, za dvacet minut obránce Beck ve vápně fauloval Gonzáleze a dostal přísnou červenou kartu. Jarmolenko navíc proměnil penaltu a do pauzy přidali Bujalskij a González další dva góly.

"Po první inkasované brance naši hráči ztratili koncentraci a vypadali poraženě. V takové situaci musíte zůstat klidní a soustředění," uvedl Günes.

Po změně stran byl ale po druhé žluté kartě za zakopnutí míče vyloučen také útočník Aboubakar a Sydorčuk s Júniorem Moraesem ještě zvýraznili debakl hostů. „Chceme na tenhle zápas zapomenout a co nejlépe reprezentovat Turecko v Evropské lize," odvracel se od šestigólového přídělu záložník Oguzhan Özyakup.

Až bylo kouči Dynama Rebrovovi soupeře líto. „Besiktas si takovou porážku nezasloužil vzhledem ke svým předchozím výkonům a výsledkům v Lize mistrů. Ale my jsme dosáhli toho, co jsme chtěli. Byli jsme výborně disciplinovaní v obraně i útoku," konstatoval Rebrov.

Jeho svěřenci vytvořili nový rekord soutěže v podobě nejvyššího vítězství týmu, který skončil poslední ve skupině. „Bylo to z naší strany skvělé utkání, ale bohužel už nemohlo nic změnit. Ale hráli jsme o svou čest," připomněl dvaačtyřicetiletý bývalý ukrajinský reprezentant.

Asi přijdou sankce

Nebojovalo se jen na trávníku. Po střetech fanoušků už před úterním utkáním bylo deset lidí ošetřeno s bodnými ranami. Ukrajinská média uvádí, že se největší bitky poblíž kyjevského Olympijského stadiónu zúčastnilo zhruba 600 lidí.

Turečtí fanoušci byli napadeni domácími a během potyček byly k vidění nože a baseballové pálky. K menším střetům došlo i v jiných částech Kyjeva.

Dynamo čekají nejspíš tvrdé sankce od UEFA. V Kyjevě se totiž v roce 2018 odehraje finálové utkání Ligy mistrů a místní pořadatelé nezvládli ani organizaci přímo na stadiónu.

Příznivci Besiktase házeli v hledišti dělbuchy a světlice, pár jich dokonce proniklo na novinářskou tribunu, kde tančili na stolech a zničili několik sedaček.

Reklama

Související témata: