Hlavní obsah

Fotbalisté Arsenalu oslavují brankáře Lehmanna

VILLARREAL

Fotbalisté londýnského Arsenalu připisují největší zásluhy na postupu do finále Ligy mistrů svému brankáři. Jens Lehmann chytil v poslední minutě semifinálové odvety na stadionu Villarrealu domácímu Riquelmemu penaltu a odvrátil hrozbu možného prodloužení. V soutěži už neinkasoval rekordních 745 minut, jinými slovy půl dne a 25 minut.

Článek

Kouč postupujícího týmu Arséne Wenger prý věřil, že Lehmann pokutový kop nepustí. "Má silný charakter. Tlak a únava dolehly na Riquelmeho," řekl Wenger po utkání. V duchu si prý pomyslel: Jestli tohle má být náš rok, Jens to musí chytit. "Když je hráč pod takovým tlakem jako Riquelme, chce jenom trefit branku, ne to umístit někam do rohu. A Jens to vystihl," radoval se francouzský kouč, který po letech snahy konečně Arsenal dovedl do finále.

A to v době, kdy už dlouhodobá víra expertů téměř opadla. "Nikdo nečekal, že se tam dostaneme. Je to výsledek můj a mého týmu za těch devět a půl roku, co tu jsme," uvedl Wenger.

Před dvěma roky Lehmann naděje Arsenalu pohřbil

Možná by "Kanonýři" byli ve finále dřív - nebýt Lehmanna. Před dvěma roky svým zmateným vyběhnutím pohřbil naděje týmu ve čtvrtfinálovém klání s Chelsea. "Pokud chceme v příští sezóně vyhrát Ligu mistrů, musíme mít mezi tyčemi absolutně nejlepšího muže," zlobil se tehdy Wenger.

Loni v zimě dokonce Lehmanna bez udání důvodu posadil mezi náhradníky a dvakrát mu doporučil, ať si hledá místo jinde. "Německo dalo světu Beethovena, Claudii Schifferovou a Michaela Schumachera. Na Arsenal zbyl bohužel Jens Lehmann," posmíval se gólmanovi bulvární list The Sun. Jenže kritizovaný hráč už dávno nechybuje a v německé reprezentaci dokonce vytlačil z pozice jedničky Olivera Kahna. V Lize mistrů naposledy inkasoval loni v únoru v osmifinále na hřišti Bayernu Mnichov od Salihamidžiče.

Wenger může slavit triumf doma v Paříži

Lehmann si vychutnává sladké zhoupnutí osudu stejně jako Wenger nebo jiná ikona Arsenalu - kanonýr Thierry Henry. Oba tolik o finále Ligy mistrů usilovali a nakonec si je zahrají rovnou ve své vlasti. Zápas o nejcennější evropskou klubovou trofej totiž hostí 17. května Paříž.

Wenger řekl, že to pro něj bylo špatné znamení. "Posledně, když se tam hrálo finále, byly v něm dva španělské týmy," prohlásil. I letos tato varianta mohla nastat - kdyby postoupil Villarreal. Arsenal měl podle Wengera trochu štěstí. "Vůbec jsme se dnes nedostali k naší hře a opravdu nevím proč. Jestli za tím byly fyzické nebo psychické důvody. Měl jsem obavy," řekl.

Arsenal se dlouhé chvíle nemohl dostat z vlastní poloviny, bránil dokonce i Henry. "Moc jsem se dopředu nedostal. Tvrdě jsme dřeli," řekl útočník.

Hráči Villarrealu: Měli jsme navrch

Poraženým zůstal vedle únavy ještě smutek. "Je těžké popsat to, jak nám teď je. Byli jsme lepší než Arsenal na Highbury," řekl chilský kouč Villarrealu Manuel Pellegrini. Soucítil se svými svěřenci. "Mají dobrý důvod k tomu, aby byli zdrceni. Byli tak blízko k výhře," litoval. Jenže ani jeho tým neprolomil skálopevnou obranu Arsenalu, která v Lize mistrů odolává už 919 minut a ve finále může dokonce pokořit tisícovku.

Malé městečko u Valencie tak zůstalo kousek od dovršení krásného příběhu. Na fotbale byla v úterý zhruba polovina všech z jeho 46 tisíc obyvatel. A možná odcházela domů se stejným dojmem, jaký získal Pellegrini: "Měli jsme navrch nad skvělým týmem. Zasloužili jsme si být ve finále."

Reklama

Související témata: