Hlavní obsah

Citizens po úchvatném obratu rozstříleli zabijáky z Monaka, Atlético nakročilo do čtvrtfinále

Aktualizováno

Trenér Pep Guardiola se nepletl. Útočná síla Monaka je skutečně obrovská, což v prvním utkání osmifinále Ligy mistrů ve fotbalovém svatostánku Manchesteru City dokázalo. Ve strhující partii vyšperkované osmi góly nad domácími Citizens dvakrát vedlo, nastřílelo jim tři góly, jenže domácím se povedl během 11 minut neuvěřitelný zvrat. Nakonec totiž vyhráli 5:3, takže jejich situace je před březnovou odvetou slibná. Pro madridské Atlético je samozřejmě ještě slibnější, protože to dalo v Leverkusenu čtyři góly, takže se přiblížilo cíli, který si před sezónou stanovilo. I letos se probojovat v Lize mistrů minimálně do finále.

Foto: Lee Smith, Reuters

John Stones (dole), střelec čtvrtého gólu Manchesteru City v duelu s Monakem.

Článek
Fotogalerie

Všechno o nich věděl, před ofenzivní silou Monaka varoval hodně důrazně, přesto to nebylo trenérovi Citizens nic platné. Nejlépe střílející evropský celek ukázal Guardiolovi a jeho svěřencům, že je neudržitelný. A na Ostrovech zvlášť, o čemž se ostatně v letech předchozích přesvědčily Arsenal, Manchester United i Chelsea.

Citizens nejdřív jen zírali

Teď byli na řadě Citizens a také jen zírali... Přitom na úvod přečkali hlavičku Glika mířící nad bránu, poté zásluhou Sterlinga sami udeřili a vedli, takže měli mít i bez absentujícího Kompanyho, Kolarova a mladého Brazilce Jesuse klid. Opak však byl pravdou...

Záhy totiž došlo na Guardiolova slova: „Hrou Monaka jsem ohromen. Jeho produktivitou ještě víc."

To poté, co se nejprve Falcao položil do centru Fabinha a hlavou vyrovnal, zanedlouho zase, neboť Mbappé Lottin nejprve ve velké šanci překopl bránu, ale čtyři minuty na to osmnáctiletý mladík skóre přece jen otočil otočil.

Guardiola byl ale samozřejmě ohromen i verdiktem španělského sudího Mateua, který v 35. min. otočil zákrok brankáře Subašiče na Agüera a namísto penalty ukázal domácímu útočníkovi žlutou kartu.

V závěru naopak zíral soupeř

Když naopak pět minut po přestávce Otamendi poslal k zemí Falcaa, rozhodčí na penaltu ukázal, jenže faulovaný Kolumbijec kopl pokutový kop tak laxně, že mu ho Caballero chytil.

Monako to muselo chvíli mrzet, protože ještě před naplněním šedesáté minuty vyrobil Subašič neodpustitelný kiks a ránu Agüera pustil za svá záda. Ta rozmrzelost ale trvala opravdu jen chviličku, protože Falcao promptně napravil, co při penaltě zpackal.

Agüero mu ovšem ve strhující partii hrané oboustranně s obrovským nasazením a ve vysokém tempu odpověděl, stoper Stones po rohovém kopu a zaváhání hostující obrany obrat dovršil, Sané ho dokonce korunoval pátým gólem.

Guardiolův tým tak byl nakonec v ofenzivě ještě silnější, než zabijáci z Monaka, takže pojede k odvetě 15. března v docela slibné pozici.

Německá marnost nad marnost

Už za pětadvacet minut bylo vymalováno. Leverkusen schytal dva tvrdé direkty a jeho šance na postup devalvovaly už v prvním duelu k bodu mrazu. Nejdřív Saúl a osm minut po něm Griezmann domácí ztrestali.

Dvaadvacetiletý španělský záložník si nejdřív pohrál s domácím nešťastníkem Dragovičem a po krocích v šestnáctce vypálil. Tvrdě a hlavně přesně, takže gólman Bayeru Leno plachtil za balónem marně.

Pro Rakušana se srbskými kořeny ve službách Leverkusenu to byla rána, z níž se do konce zápasu nevzpamatoval. Ostatně on to byl, kdo se podepsal i u druhé inkasované branky. Uprostřed hřiště trefil obranný odkop hostů tak nešťastně, že nahrál Gameirovi, ten utekl a po jeho přesné přihrávce neměl snajpr Griezmann sebemenší problém trefit odkrytou bránu.

Veškeré taktické plány německého celku v tu ránu shořely jako papír, za to Atlétiko se mohlo držet pojetí, které mistrně ovládá. Perfektně propracované a do písmene naplňované defenzívy, z níž vyráželo k rychlým výpadům, které dělaly Leverkusenu obrovské problémy.

V 34. minutě se to ostatně ukázalo. Dragovič znovu chyboval a pak už musel jen děkovat Lenovi, že vyloženou Griezmannovu příležitost zlikvidoval a zabránil další pohromě.

Loňský finalista Ligy mistrů však mohl být i tak spokojený. Nejenže vedl, ale osmifinálovou partii režíroval podle svých představ a s výjimkou šance Kampla domácí v první půli k ničemu nepustil.

Po změně stran ano, neboť Leverkusen hned po přestávce snížil, jenže Dragovič se zřejmě rozhodl, že hlavní postavou úterního večera bude on. Fauloval v šestnáctce Gameira a ten nařízenou penaltu proměnil.

Němci se sice s přispěním gólmana Atlétika, který vyrazil míč přímo do vlastního stopera Saviče, ještě pokusili vzepřít osudu, ale všechno už byla jedna marnost, kterou střídající Torres jen podtrhl čtvrtou trefou.

Úvodní osmifinálová utkání fotbalové Ligy mistrů:
Bayer Leverkusen - Atlético Madrid 2:4 (0:2)
Branky: 48. Bellarabi, 68. vlastní Savič - 17. Saúl, 25. Griezmann, 59. Gameiro z pen., 86. Torres. Rozhodčí: Collum - Connor, McGeachie (všichni Skot.). ŽK: Henrichs, Dragovic, Wendell, Aránguiz - Torres, Gabi, Filipe Luís. Diváci: 29.300.
Leverkusen: Leno - Henrichs, Dragovic, Toprak, Wendell - Aránguiz, Kampl - Bellarabi (66. Pohjanpalo), Havertz (56. Volland), Brandt (87. Bailey) - Hernández. Trenér: Schmidt.
Atlético: Moyá - Vrsaljko, Savič, Giménez, Filipe Luís - Koke, Gabi, Saúl, Carrasco (78. Torres) - Gameiro (73. Thomas), Griezmann (78. Correa). Trenér: Simeone.
Manchester City - AS Monako 5:3 (1:2)
Branky: 58. a 71. Agüero, 26. Sterling, 77. Stones, 82. Sané - 32. a 61. Falcao, 40. Mbappé. Rozhodčí: Mateu Lahoz - Cebrián, Rodriguez (všichni Šp.). ŽK: Agüero, Sterling, Fernandinho, Otamendi, Zabaleta - Glik, Sidibé, Bakayoko, Falcao, Bernardo Silva, Fabinho. Diváci: 53 351.
Manchester: Caballero - Sagna, Stones, Otamendi, Fernandinho (62. Zabaleta) - Y. Touré - Sané, Silva, De Bruyne, Sterling (89. Navas) - Agüero (87. Fernando). Trenér: Guardiola.
Monako: Subašič - Sidibé, Glik, Raggi, Mendy - Fabinho, Bakayoko (88. Dirar) - Bernardo Silva (85. Moutinho), Lemar, Mbappé (79. Germain) - Falcao. Trenér: Jardim.

Reklama

Související témata: