Hlavní obsah

Tady bude bojovat Slavia! Běloruský šampión se pyšní supermoderní arénou

Vojtěch Pospíšil (Borisov)NovinkySport.cz

Slavia je pyšná na svůj Eden, nejmodernější fotbalovou arénu v Česku. Před odvetou 3. předkola Ligy mistrů v běloruském Borisově ale nejspíš budou fotbalisté úřadujícího českého mistra zírat. BATE totiž hraje zápasy v supermoderní aréně, kterou by leckdo pasoval do moderní západoevropské metropole a nikoliv do průmyslového města se 180 tisíci obyvateli.

Foto: Profimedia.cz

Běloruský tým BATE Borisov hraje své zápasy na supermoderním stadiónu. Střetne se tam i s pražskou Slavií.

Článek
Fotogalerie

Starý stadión BATE nevyhovoval mezinárodním standardům, a tak musel klub hrát domácí zápasy evropských pohárů na hřišti konkurenčního Dinama Minsk. S tím, jak přibývaly úspěchy běloruského klubu, se stala potřeba nového domácího stadiónu nevyhnutelnou nutností.

Vždyť BATE ovládlo běloruskou ligu v posledních 11 sezónách a hned pětkrát si zahrálo základní skupinu Ligy mistrů. S přihlédnutím k tomu, že moderní historie klubu se píše teprve od roku 1996, se jedná o úctyhodnou bilanci.

"Fanoušci chtějí v Borisově větší stadión. Chceme postavit stadión, na kterém bychom tady mohli hrát evropské zápasy. Myslím, že naše město si to zaslouží. Neměl by to být drahý projekt, ale moderní, praktický a funkční," říkal na konci roku 2009 šéf klubu Anatolij Kapskij.

Jako od Kaplického

A své slovo dodržel. Se stavbou se začalo v roce 2010, přičemž položení základního kamene si nenechal ujít ani běloruský prezident Alexandr Lukašenko. O návrh stadiónu se postaralo slovinské architektonické studio OFIS Architects, které si udělalo jméno právě sportovními stavbami. Výsledný vzhled působí futuristicky, někomu možná stadión připomene návrhy architekta Jana Kaplického.

Stadión obklopený lesem otevřel své brány v roce 2014, kdy se na něm jako první odehrálo finále běloruského poháru. O týden později už se na něm představilo i domácí BATE, které ve své nové moderní aréně od té doby hostilo třeba slavnou Barcelonu, FC Porto nebo AS Řím.

Poslední tažení Evropou ovšem BATE nevyšlo, ve 3. předkole Ligy mistrů tým překvapivě vypadl s irským Dundalkem a v následném 4. předkole Evropské ligy uťala naděje běloruského šampióna kazašská Astana. A teď by ráda cestu do Evropy zatarasila pro BATE pražská Slavia.

Fanoušků se do ochozů vejde dvanáct a půl tisíce, přičemž podobně jako ve slávistickém Edenu se jedná o čistě fotbalový stadión, takže diváci mají maximální požitek ze hry. Vyprodáno ale nebývá, třeba poslední ligový zápas s FC Gomel navštívilo jen pět tisíc fanoušků.

Ve středu se v Borisov-Areně, jak zní oficiální název stadiónu, představí i pražská Slavia. Výsledek zápasu určí ráz slávistické sezóny. V případě postupu tým splní cíl v podobě účasti minimálně ve skupině Evropské ligy, přičemž ve hře by ještě byla i skupina prestižnější Ligy mistrů. Pokud by slávisté zápas nezvládli, měli by šanci zahrát si ve čtvrtém předkole Evropské ligy. Nebyli by však nasazeni, takže by je nejspíš čekal těžký soupeř.

Zápas začíná v 19:00 SELČ, v podrobné on-line reportáži jej můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: