Hlavní obsah

Los byl Slavii nakloněn - v boji o postup do elitní Ligy mistrů narazí na kyperský APOEL

zp, dosSport.cz

Mimořádně příznivou tvář ukázal pohárový los pražské Slavii. V boji o postup do základní skupiny Ligy mistrů totiž narazí na kyperského šampiona APOEL Nikósie. A navíc - první zápas play off budou hrát Pražané na Afroditině ostrově 15. nebo 16. srpna, odvetu pak za týden doma v Edenu. Za panující konstelace tak pro sešívané vidina účasti v elitní evropské klubové soutěži a z toho plynoucího finančního bonusu dostala reálné kontury.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ladislav Krejčí ze Sparty (vlevo) a Nuno Morais z APOEL Nikósie v duelu hraném před dvěma lety.

Článek

Na Nikósii narazila před dvěma lety rivalská Sparta. V základní skupině Evropské ligy vyhrála oba zápasy - nejprve 2:0 na Letné a pak i v posledním zápase venku 3:1, když už měli Letenští postup jistý.

APOEL Nikósie vede v nové sezóně řecký kouč Giorgios Donis, který se do klubu vrátil po dvou letech prožitých v arabském světě poté, co předčasně skončil Nizozemec Been. Ten byl totiž po prohře v prvím zápasem 3. předkola v Rumunsku odvolán a taktovky se ujal sedmačtyřicetiletý Donis.

Ten pak rumunský Viitorul vyřadil, když o postup rozhodlo až prodloužení. V normálním hrajícím čase smazali Kypřané jednogólové manko z prvního zápasu, pak protivníka dorazili třemi góly.

V základní sestavě jediný Kypřan

V kádru má APOEL spoustu legionářů ze všech koutů světa. V bráně stojí kupříkladu třiatřicetiletý Nizozemec Waterman, v základní sestavě nastupují Brazilci Carla, Vincius a Vander, Argentinec Bertoglio, Bulhar Milanov, portugalský defenzivní štít Nuno Morais. Útočník De Camargo si udělal zase jméno ve Standardu Lutych, Genku a Borussii Mönchegladbach.

Z rodilých Kypřanů se v odvetě proti Viitorulu objevil v základní sestavě jen Aloneftis.

APOEL prožíval nejlepší údobí na evropské pohárové scéně před pět lety, kdy postoupil až do čtvrtfinále Ligy mistrů. Od té doby šel herně i výsledkově dolů, i když v loňské sezoně si zahrál čtvrtfinále Evropské ligy, kde byl vyřazen Anderlechtem.

Pro Slavii mluví i pozitivní bilance

České kluby mají s kyperským soupeřem pozitivní bilanci. Předloni ho v Evropské lize dvakrát porazila Sparta, doma zvítězila 2:0 a na Kypru pak 3:1. Letenští na kyperského šampióna narazili i v kvalifikaci Ligy mistrů v sezóně 2004/05 a prošli dál po výsledcích 2:2 venku a 2:1 doma.

APOEL naopak vyřadil v předkole Evropské ligy v ročníku 2010/11 Jablonec po výhrách 1:0 a 3:1.

Slavii by měla klid garantovat i jistota, že bez ohledu na výsledek konfrontace s APOELem si na podzim v pohárové Evropě zahraje. I kdyby s kyperským šampiónem neuspěla, bude hrát základní skupinu Evropské ligy. A s bonusem 146 miliónů korun může samozřejmě také počítat.

Los 4. předkola fotbalové Ligy mistrů
Mistrovská část:
Karabach - FC Kodaň
APOEL Nikósie - Slavia Praha
Olympiakos Pireus - Rijeka
Celtic Glasgow - Astana
Hapoel Beer Ševa - Maribor.
Nemistrovská část:
Basaksehir - FC Sevilla
Young Boys Bern - CSKA Moskva
Neapol - Nice
Hoffenheim - Liverpool
Sporting Lisabon - FCSB
Kdo podle vás postoupí do základní skupiny Ligy mistrů?
Slavia Praha
81,9 %
APOEL Nikósie
18,1 %
Celkem hlasovalo 10092 čtenářů.

Reklama

Související témata: