Hlavní obsah

Serena vyřazena, Paříž uvidí belgické finále

PAŘÍŽ

Pátý grandslamový titul v řadě americká tenistka Serena Williamsová nezíská. V semifinále French Open jí totiž vystavila ve třech setech stop Belgičanka Justine Heninová-Hardenneová. Turnajová jednička a první hráčka světa prohrála 2:6, 6:4, 5:7.

Foto: Novinky s použitím ČTK

Serena Williamsová v Paříži dohrála.

Článek

Mladší ze sester Williamsových vyhrála do dneška na grandslamových turnajích 33 zápasů v řadě. Série, která začala na loňském French Open, je šestá nejdelší v novodobé éře ženského tenisu.

Francouzské publikum stálo od počátku na straně jedenadvacetileté Heninové, která nečekaně hladce získala za 33 minut první set. Ve druhé sadě, která trvala téměř hodinu, rozhodlo jediné prohrané podání o vítězství Williamsové.

Ve třetím setu si hráčky držely vlastní servis jen v úvodních hrách. Pak Američanka soupeřce podání prolomila na 3:1, Heninová ale vzápětí odpověděla stejnou mincí. Ani v dalších gamech, v nichž k nelibosti publika čároví rozhodčí přiřkli několik sporných míčků Williamsové, si tenistky nedokázaly podání udržet. Belgičanka sérii zkratů ukončila vyrovnáním na 4:4 a ujala se i vedení 5:4.

Při vlastním podání ale s vyhlídkou na mečbol neudržela nervy, dvakrát zahrála dvojchybu, a místo ukončení zápasu prohrála game s nulou. Pak se ale znovu dala dohromady, prolomila Williamsové počtvrté v řadě podání a při svém servisu tentokrát nezaváhala. Mečbol potvrdila dělovým podáním, které soupeřka odehrála do autu.

Clijstersová další překvapení nepřipustila

O titul se tak v sobotním finále utká Heninová-Hardenneová s krajankou Kim Clijstersovou.

Ta nepovolila další překvapivý výsledek ruské tenistce Naděždě Petrovové. Semifinálový duel vyřídila Clijstersová za sedmdesát minut a vyprovodila Rusku po setech 5:7 a 1:6.

Belgičanka si tak zahraje podruhé finále Grand Slamu. To první prohrála v Paříži na Roland Garros v roce 2001. Její soupeřkou v sobotním finále může být obhájkyně titulu Serena Williamsová z USA nebo krajanka Justine Heninová-Hardenneová.

Rikl se do finále čtyřhry neprobojoval

Finále mužské čtyřhry nakonec bude na French Open bez české účasti. David Rikl se svým deblovým partnerem Indem Leandrem Paesem v semifinále totiž podlehli americké dvojici Bob Bryan a Mike Bryan.

Třetí nasazený pár přehrál česko-indickou dvojici 6:4 a 6:3. Postup do semifinále byl Riklovým nejlepším deblovým výsledkem na French Open. V Paříži se dvaatřicetiletý tenista před zahájením letošního ročníku turnaje dostal nejdál v roce 2000, kdy s Jiřím Novákem postoupil mezi nejlepších osm.

Rikl s Paesem drželi se soupeři krok až do desáté hry prvního setu. Pak se však americké bratrské dvojici podařilo prolomit servis pátého nasazeného páru a vyhrát první set 6:4.

Podobný průběh měla i druhá sada, kdy se Američanům povedl brejk v osmé hře, který dokázali při následujícím vlastním podání potvrdit a postoupili do finále.

V něm se bratři Bryanové střetnou s lepší dvojicí z utkání Wayne Arthurs, Paul Hanley - Paul Haarhuis, Jevgenij Kafelnikov.

Výsledky:
Muži, čtyřhra - semifinále:
B. Bryan, M. Bryan (3-USA) - Rikl, Paes (5-ČR/Ind.) 6:4, 6:3.
Ženy, dvouhra - semifinále:
Clijstersová (2-Belg.) - Petrovová (Rus.) 7:5, 6:1, Heninová-Hardenneová (4-Belg.) - S. Williamsová (1-USA) 6:2, 4:6, 7:5
Smíšená čtyřhra, semifinále:
Lichovcevová, Bhúpáthí (3-Rus./Ind.) - Suarezová, Woodbridge (1-Arg./Austr.) 7:5, 3:6, 6:2
Juniorky, dvouhra - čtvrtfinále:
Grönefeldová (2-Něm.) - Böhmová (7-ČR) 6:1, 6:2
Juniorky, čtyřhra - čtvrtfinále:
Böhmová, Krajicková (ČR/Niz.) - Ichimová, Jacksonová (USA) 6:3, 6:1

Reklama