Hlavní obsah

Euforie v Boleslavi: dnes poprvé v poháru!

Václav ProcházkaSport.czPrávo

Mladá Boleslav je na nohou. Ve středu večer bude v aréně mezi paneláky nabito. Poprvé se zástupce z města proslulého automobilkou ukáže fotbalové Evropě. A hned v nejprestižnější klubové soutěži. V úvodním utkání 2. předkola Ligy mistrů se český vicešampión střetne s Valerengou Oslo.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tomáš Poláček (druhý zleva) během tréninku fotbalistů Mladé Boleslavi.

Článek

Nedočkaví fandové dorazili už v úterním žhavém večeru na trénink. "Čekali jsme na první pohárovou příležitost, jsme doufám dobře připraveni," říká odhodlaně kouč boleslavského celku Dušan Uhrin mladší. V osmatřiceti zažívá velkou evropskou premiéru. S celkem z často podceňované české ligy může zkusit napodobit otce, který před 15 lety se Spartou úspěšně táhl nultým ročníkem LM.

"Pro většinu hráčů je to první velké utkání, v mužstvu je zdravá nervozita, kluci se těší," neobává se Uhrin ml., že tým sváže vidina postupu do milionářské soutěže. Pohárové bitvy z jeho výběru výrazněji okusil střelec Kulič v dresu Příbrami, ale i exžižkovský brankář Kučera, miliónová posila ze Sparty Poláček, s jehož nasazením zjevně počítá stejně jako s Abrahámem, který přišel z Liberce.

Jak skončí utkání Mladá Boleslav - Valerenga Oslo?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Rozehraný protivník

Nahradila pouhá příprava Středočechům ostrou zátěž, kterou prochází Valerenga? "Soupeř má výhodu, je rozehraný, ale snažili jsme se, aby na tom mužstvo bylo tak jako na konci sezóny," připomíná kouč, jehož tým hrál soutěžně naposledy v květnu. "Příprava naznačila, že můžeme hrát i se silnými týmy," soudí kouč Boleslavi, která v minulých dnech uhrála mj. remízu 0:0 s francouzským Rennes.

Obezřetný zůstává Kjetil Rekdal, kouč hostů. "Četl jsem v novinách, že Boleslav hraje jen dva roky nejvyšší soutěž a už je v Lize mistrů, musíme dát pozor."

Týmy bude tavit žár. "To je málo, chce to o pět stupňů víc," naznačuje Uhrin ml., že by uvítal výheň pro Seveřany, kteří řešili potíže s ubytováním. Původní hotel neměl klimatizaci. "Nejlepší by bylo držet míč, moc se nehonit," usmívá se Rekdal.

Soupeř v probíhajícím ročníku norské ligy hrané systémem severských soutěží jaro-podzim s devítibodovou ztrátou z šesté pozice může coby obhájce prvenství sledovat zatím neohrožené tažení Brannu Bergen. "Měli jsme problémy se zraněními a nemocemi, ale už jsme v kondici," cítí herní vzestup celku Rekdal. Valerenga měla nakročeno do LM už loni: ve 3. předkole podlehla v penaltovém rozstřelu Bruggám.

Nejzvučnější jméno má Tore Arne Flo. To nejlepší z kariéry, během níž působil i v Chelsea, Glasgow Rangers a v reprezentaci, už ale má 194 cm vysoký pilíř z hrotu za sebou. Za Manchester hrával Ronny Johnsen. "Mají slabiny v defenzívě, ale nepodceňovat! Hodně hrají na Floa, mají dobře složenou zálohu," varuje Uhrin mladší.

Zápas začínající ve 20:45 bude řídit Portugalec Proenca. Zbylých 500 lístků bude v prodeji dvě hodiny před začátkem. Odveta je 2. srpna v Oslo. Už po pátečním losu budou kluby znát jméno případného soupeře pro 3. předkolo, do něhož zasáhne už i Liberec.

Předpokládané sestavy
FK Mladá Boleslav: Kučera - Ševinský, Brezinský, Vít, Palát - Kysela, Abrahám, Matějovský, Poláček - Pecka (Holub), Kulič.
IF Valerenga Oslo: Arason - Storbaek, Waehler, Johnsen, Jepsen - Dos Santos, Grindheim - Berre, Gashi, D.F. Holm - Flo.

Reklama

Související témata: