Hlavní obsah

Hvězdou Valerengy je dlouhán Flo, historie mluví proti Norům

Směsicí současných i bývalých reprezentantů včetně legionářů z různých koutů světa disponuje úřadující norský fotbalový mistr IF Valerenga Oslo, soupeř Mladé Boleslavi v druhém předkole Ligy mistrů. V aktuální sezóně se však pětinásobnému domácímu šampionovi nedaří a momentálně se pohybuje ve čtrnáctičlenné soutěži na šestém místě.

Foto: www.vif-fotball.no

Největší hvězda Valerengy Tore Andre Flo v objetí spoluhráčů.

Článek

Poslední ligový zápas sehráli hráči Valerengy v sobotu proti městskému rivalovi FC Lyn a v předehrávaném patnáctém kole soutěže prohráli 1:2, když se za domácí trefil jen Sörensen a to až tři minuty před koncem. V předchozích osmi zápasech naproti tomu tým v modrých dresech nepoznal hořkost porážky

Mužstvo ale trápí střelba, ve čtrnácti odehraných zápasech vstřelilo pouze sedmnáct branek a nejlepším kanonýrem týmu je se třemi góly Tore André Flo. Třiatřicetiletá bývalá opora norské reprezentace se zkušenostmi z anglické a italské ligy je zároveň největší hvězdou současného kádru Valerengy.

Kdo vyhraje první zápas předkola LM?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Svoje si za národní tým odehrál i obránce Ronny Johnsen, v současnosti oblékají dres Norska obránce Jarl André Storbak a záložníci Christian Grindheim a Magne Hoseth. K dalším oporám  patří i islandský brankář Arni Arason, jihoafrický záložník Mbulelo Mabizela či gruzínský střelec Levan Melkadze. Trenérem je další internacionál Kjetil Rekdal, jenž za Norsko odehrál 83 zápasů a na MS 1998 zajistil svým gólem z penalty v utkání proti Brazílii vítězství 2:1 a tím i postup do osmifinále.

Nejdále ve čtvrtfinále PVP

Nejlepším výsledkem Valerengy v evropských pohárech je čtvrtfinále PVP v sezóně 1998/99, kdy vyřadila Rapid Bukurešť i Besiktas Istanbul a nestačila až na londýnskou Chelsea. Před třemi lety vyřadil Valerengu ve třetím kole Poháru UEFA Newcastle, loni nepřešli Norové ve stejné soutěži přes první kolo, kde se museli sklonit před Steauou Bukurešť.

Fotbalový klub Valerenga IF byl založen v roce 1913, prvního mistrovského titulu se dočkal až o více než půlstoletí později. Nejúspěšnější období zažil celek z norské metropole v 80. letech, kdy třikrát vyhrál domácí ligu. Na pátý primát si trojnásobný vítěz národního poháru musel počkat až do loňska.

Norové ještě nikdy český tým nevyřadili

Na českého zástupce narazil tým, který hraje svoje domácí zápasy na známém stadionu Ullevaal, pouze před 22 lety. V prvním kole tehdejšího PMEZ uhrál úřadující norský mistr se Spartou remízu 3:3, v pražské odvetě však podlehl 0:2 a byl vyřazen.

Faktem je, že žádný český fotbalový klub ještě nikdy nevypadl z evropských pohárů s norským soupeřem. V někdejším PMEZ v ročníku 1967/68 nestačilo Skeid Oslo na Spartu (0:1,1:1), v ročníku 1976/77 zase Viking Stavanger na Baník Ostrava (2:1, 0:2). K poslednímu setkání norského a českého klubového fotbalu došlo v loňském ročníku Poháru UEFA, kdy pražská Slavia remizovala 2:2 se Stavangerem.

Zápasy Valerengy v evropských pohárech za posledních 10 let:
1998/99, PVP:
Rapid Bukurešť - Valerenga Oslo 2:2, 0:0
Valerenga Oslo - Besiktas Istanbul 1:0, 3:3
Chelsea FC - Valerenga Oslo 3:0, 3:2
2003/04, UEFA:
Valerenga Oslo - GAK Št. Hradec 0:0, 1:1
Valerenga Oslo - Wisla Krakov 0:0, 0:0-4:3 na pen.
Valerenga Oslo - Newcastle United 1:1, 1:3
2005/06, LM:
Valerenga Oslo - Haka Valkeakoski 1:0, 4:1
Valerenga Oslo - FC Bruggy 1:0, 0:1-3:4 na pen.
2005/06, UEFA:
Valerenga Oslo - Steaua Bukurešť 0:3, 1:3

Reklama

Související témata: