Hlavní obsah

Bednář pomohl gólem k výhře Hearts v předkole LM

PRAHA

Spolu s mladoboleslavskými fotbalisty mohl ve středu oslavovat i jejich bývalý spoluhráč Roman Bednář. Český útočník pomohl gólem k výhře skotským Heart of Midlothian k vítězství v úvodním duelu 2. předkola Ligy mistrů nad bosenským Širokim Brijegem 3:0.

Článek

Bednář se v 84. minutě zmocnil katastrofálně zahrané malé domů a své sólo bez zaváhání proměnil. Favorizovaný skotský vicemistr se dlouho trápil, na nohy mu pomohl až vlastní gól v 53. minutě. Chvíli na to přišel na hřiště Michal Pospíšil, který připravil druhý gól. Protáhl se po pravé straně a pasem po zemi vybídl ke gólu francouzského obránce Talla.

Kováč skóroval i chyboval

Gól reprezentačního obránce Radoslava Kováče zajistil fotbalistům Spartaku Moskva nadějný výsledek pro odvetu 2. předkola Ligy mistrů. Kováč se ve středu na hřišti Šeriffu Tiraspol trefil v 76. minutě hlavou po trestném kopu, ale pak v nastavení zaváhal před vlastní brankou a moldavský mistr vyrovnal.

Slovenský fotbalový mistr MFK Ružomberok prohrál v prvním zápase 2. předkola Ligy mistrů se švédským Djurgaardenem 0:1. Jedinou branku vsítil v 70. minutě při svém prvním dotyku s míčem brazilský záložník Enrico, který přišel na hřiště dvě minuty předtím.

Tým Františka Komňackého švédského favorita skoro k ničemu nepustil. I když si pořádnou šanci nevytvořil, byl mu celý zápas vyrovnaným soupeřem. Až v závěru mohl na 2:0 zvýšit reprezentační útočník Jonson, ale jeho střelu zarazil před opuštěnou brankou obránce Laurinc.

V dresu Ružomberku nastoupili všichni čtyři čeští legionáři včetně kanonýra Jana Nezmara. S největší pravděpodobností tím padl Nezmarův přestup do Liberce, protože by útočník za českého mistra už nemohl nastupovat v pohárech.

Salcburk prohrál

Salcburk utrpěl pod vedením slavných koučů Trapattoniho a Matthäuse první porážku a sen o účasti v Lize mistrů se mu vzdálil. V Curychu prohrál se švýcarským mistrem 1:2, přičemž to s ním nevypadalo vůbec dobře. Už po dvaceti minutách totiž prohrával 0:2.

Rakouský vicemistr si přál 90 minut udržet čisté konto, ale vydržel to jen 90 sekund. Kompletní obranná čtveřice zaspala a Keita z Guiney potvrdil pověst nejlepšího střelce švýcarské ligy minulé sezóny. Vlastník Salcburku miliardář Mateschitz poprvé od svého loňského nástupu do klubu vyjel na utkání ven a možná litoval. Zvlášť, když zanedlouho Brazilec César ranou z dvaceti metrů zvýšil.

Pak dal gól Vonlanthen, ale trefu jediného švýcarského střelce zápasu a útočníka Salcburku fanoušci Curychu neoslavovali. Vonlanthen musel za chvíli ze hřiště, trenéři jej obětovali za defenzivního záložníka Aufhausera, jenž byl vyloučen a v odvetě za týden bude chybět. Premiéru v dresu Salcburku si odbyl Karel Piták, který v 84. minutě vystřídal Patrika Ježka, a měl dvě šance. Při té druhé ve třetí minutě nastavení dokonce vstřelil gól, ale rozhodčí mu jej kvůli vysoké noze neuznali.

Na třetí předkolo se může těšit pravidelný účastník Ligy mistrů Dynamo Kyjev, který na hřišti lotyšského Metalurgsu Ljepaja vstřelil ve třetí desetiminutovce tři góly a triumfoval 4:1.

Liga mistrů - 2. předkolo
Fenerbahce Istanbul - B36 Tórshavn 4:0 (2:0)
Branky: 27. Appiah, 39. Metin, 54. Tuncay, 90. Önder.
FC Curych - Red Bull Salcburk 2:1 (2:1)
Branky: 2. Keita, 20. César - 32. Vonlanthen. ČK: 36. Aufhauser (Salcburk).
FH Hafnarfjördur (Isl.) - Legia Varšava 0:1 (0:0)
Šeriff Tiraspol (Mold.) - Spartak Moskva 1:1 (0:0)
Branky: 90+2. Eromoigbe - 76. Kováč.
Metalurgs Liepaja (Lot.) - Dynamo Kyjev 1:4 (0:3)
Branky: 88. Kalonas - 20. Rincón, 29. Šackich, 31. Verpakovskis, 82. Gavrančič.
Levski Sofia - Sioni Bolnisi (Gruz.) 2:0 (1:0)
Branky: 21. E. Angelov, 80. Borimirov z pen.
Djurgaardens IF (Švéd.) - MFK Ružomberok 1:0 (0:0)
Branka: 70. Enrico.
Heart of Midlothian - NK Široki Brijeg (Bosna) 3:0 (0:0)
Branky: 53. vlastní Anič, 79. Tall, 84. Bednář.
VSC Debrecín (Maď.) - Rabotnički Skopje 1:1 (1:1)
Branky: 45. Zsolnai - 44. Stankovski.
Cork City (Ir.) - Crvena Zvezda Bělehrad 0:1 (0:1)
Branka: 37. vlastní Bennett.
FC Kodaň - MyPa 47 Myllykoski (Fin.) 2:0 (0:0)
Branky: 64. Bergdölmo z pen., 90. Gravgaard.
NK Nova Gorica (Slovin.) - Steaua Bukurešť 0:2 (0:0)
Branky: 54. Dica, 66. Iacob.

Reklama