Hlavní obsah

Liberec se dozví svého soupeře pro třetí předkolo LM

PRAHA

Liberečtí fotbalisté budou s napětím sledovat středeční odvetný zápas druhého předkola Ligy mistrů mezi Spartakem Moskva a Šeriffem Tiraspol. Právě vítěz rusko-moldavského souboje bude soupeřem úřadujících českých šampiónů v třetím předkole, z kterého se už postupuje do hlavní soutěže.

Článek

První zápas v Tiraspolu skončil nerozhodně 1:1, v odvetě tak Spartaku, jehož barvy hájí i čeští reprezentanti Radoslav Kováč s Martinem Jiránkem, stačí i bezbranková remíza.

Postoupí Liberec do Ligy mistrů?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Odvetné zápasy druhého předkola Ligy mistrů odstartovaly úterním duelem faerského Tórshavnu s Fenerbahce Istanbul. Zbývajících třináct duelů je na programu ve středu, kdy do hry zasáhne i český vicemistr z Mladé Boleslavi, který nastoupí na hřišti Valerengy Oslo.

Středočeši se v Norsku chystají na své premiérové vystoupení v evropských pohárech na hřišti soupeře. Před odvetou mají svěřenci kouče Dušana Uhrina slibný náskok, před týdnem doma zvítězili 3:1. Pokud by Mladá Boleslav postoupila, utká se v třetím předkole o milionářskou soutěž s Galatasarayem Istanbul.

Liberec má třetí předkolo jisté

Třetí předkolo má už dávno jisté Liberec, který s napětím čeká, jestli narazí na favorizovaný Spartak, či podceňovaný Tiraspol. Středeční utkání v Lužnikách si nenechá ujít ani liberecký kouč Vítězslav Lavička, který společně s klubovým videotechnikem bude sledovat potenciálního soupeře. Moskvané o víkendu zdolali v lize Perm a nyní věří, že se přiblíží i hlavní soutěži v Lize mistrů.

"Nikdo si tady nepřipouští, že bychom přes Tiraspol nepostoupili. Vím, ve fotbale je možné všechno, ale kdybychom vypadli ve druhém předkole, tak by to byla katastrofa," řekl v úterý stoper Spartaku a českého národního týmu Kováč, který o víkendu v lize kvůli předchozímu vyloučení nehrál.

Moskvané v Tiraspolu sice inkasovali vyrovnávací branku v poslední minutě, ale ani remíza 1:1 podle Kováče, který poslal přesnou hlavičkou Spartak do vedení, není špatným výsledkem. Před odvetou ale prý nechtějí nic podcenit. "Tiraspol nehraje špatný fotbal, jsou nebezpeční. Proto tady zatím nikdo na zápas s Libercem vůbec nemyslí. Nejdříve musíme zvládnout Tiraspol," uvedl Kováč.

Salcburk musí pro postup vyhrát

Ve středu ale nebudou ve hře jen čeští legionáři ve Spartaku Moskva. Na smazání jednobrankového manka se chystá čtyřčlenná česká kolonie v Ružomberku, vedená koučem Františkem Komňackým. Slovenský mistr před týdnem podlehl na hřišti Djurgaardenu 0:1, takže doma musí alespoň jednou skórovat a pokud možno udržet čisté konto, aby udržel při životě svůj postupový sen.

Slovenský tým tak bude spoléhat na kanonýrské vlohy českého útočníka Jana Nezmara. Varováním je ale špatná forma Ružomberku na začátku sezóny: mužstvo ve třech zápasech dvakrát prohrálo, o víkendu i s bezzubým Trenčínem, který předtím nezískal ani bod.

Přesto trenér Komňacký před odvetou se švédským celkem nepropadá beznaději. "Doufám, že se mi podaří vymyslet taktiku, která nás dovede nejen k vítězství, ale také k vytouženému postupu. Důležité bude neinkasovat," citoval kouče internetový server profutbal.sk.

Ve složité pozici bude i Salcburk, jehož barvy hájí útočník Vratislav Lokvenc a záložníci Patrik Ježek s Karlem Pitákem. Tým miliardáře Dietera Mateschitze prohrál úvodní utkání na hřišti FC Curych 1:2 a nyní bude před vyprodaným domácím stánkem stav pracně otáčet.

Tráva bude hořet

"Tak špatně jako v prvním zápase v Curychu už snad hrát nemůžeme. A slibuju fanouškům jediné: tráva pod námi tentokrát bude hořet," burcoval jeden z koučů Lothar Matthaüs, jehož na lavičce doplňuje další slavná postava Giovanni Trapattoni. Ti v základní sestavě zřejmě vsadí na Pitáka s Ježkem, Lokvenc nejspíš zůstane opět jenom mezi náhradníky.

Útočníci Roman Bednář s Michalem Pospíšilem ve službách skotského Heart of Midlothian už naopak mají postup zřejmě v kapse. Skotský vicemistr minulý týden doma porazil bosenský tým Široki Brijeg hladce 3:0, jednou trefou k výhře přispěl i Bednář a Pospíšil se uvedl gólovou přihrávkou. Oba kanonýři se z gólu radovali o víkendu i v lize. Nyní už Skotové mohou myslet spíš na třetí předkolo a bitvu s AEK Atény.

Program odvetných zápasů 2. předkola Ligy mistrů:
17:00 Sioni Bolnisi - Levski Sofia (0:2), Spartak Moskva - Šeriff Tiraspol (1:1),
18:00 Dynamo Kyjev - Metalurgs Liepajas (4:1), MyPa 47 Myllykoski - FC Kodaň (0:2),
19:30 Steaua Bukurešť - NK Nova Gorica (2:0),
20:00 MFK Ružomberok - Djurgaardens IF (0:1), Rabotnički Skopje - VSC Debrecín (1:1),
20:15 Red Bull Salcburk - FC Curych (1:2), Crvena Zvezda Bělehrad - Cork City (1:0),
20:30 Legia Varšava - FH Hafnarfjördur (1:0), Dinamo Záhřeb - Ekranas Panevežys (4:1), NK Široki Brijeg - Heart of Midlothian (0:3),
20:45 Valerenga Oslo - FK Mladá Boleslav (1:3).

Reklama

Související témata: