Hlavní obsah

Verkerk při své pařížské premiéře dokráčel do finále

PAŘÍŽ

Překvapivé tažení Nizozemce Martina Verkerka letošním French Open bude mít finálovou příchuť. Tenista, který dosud startoval na dvou grandslamových turnajích a vždy skončil v prvním kole, přehrál v semifinále turnajovou sedmičku Argentince Guillerma Coriu ve třech setech 7:6, 6:4, 7:6.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK

Nizozemský tenista Martin Verkerk jako by nevěřil v postup do finále French Open.

Článek

Verkerk v téměř tříhodinové bitvě zahrál 62 vítězných míčů, o polovinu více než jeho soupeř. Tradičně výborně servíroval, proti jednomu esu Argentince jich nastřílel devatenáct.

Z postupu do finále se Verkerk mohl radovat už po prvním setu, protože Coria po ztracené sadě hodil raketou a trefil sběračku, za což mohl být diskvalifikován. Argentinec se však sběračce omluvil a věnoval jí tričko, takže nakonec vyvázl pouze s napomenutím a mohl v zápase pokračovat.

Nenasazený Nizozemec ještě dlouho po posledním míči kroutil na kurtu nad svým postupem nevěřícně hlavou, při zdravení diváků neskrýval dojetí. Nevěřil ještě na tiskové konferenci.

"Nevím, co se stalo. Je to pro mě jako sen, naprosto neuvěřitelné. Být ve finále French Open je snem každého malého dítěte," řekl po vítězném semifinále viditelně rozrušený Verkerk. "Byl jsem opravdu nervózní a před očima mi proběhl celý život. Nedokážu to popsat slovy," dodal nizozemský tenista.

Ferrero oplatil Costovi loňskou porážku

O titul se Verkerk utká se Španělem Juanem Carlosem Ferrerem. Tomu se podařilo v druhém semifinálovém duelu oplatit porážku z loňského finále svému krajanovi Albertu Costovi, jehož přehrál ve třech setech. Třetí nasazený hráč potřeboval k vítězství bez 16 minut tři hodiny a turnajovou devítku zdolal 6:3, 7:6 a 6:4.

Finálová dvojice: Verkerk - Ferrero

Clijstersová sehraje dvě finále

Dvojnásobnou finálovou účast má před sebou Belgičanka Kim Clijstersová. Vedle finále dvouhry si zahraje o vítězství i ve čtyřhře, když spolu s Japonkou Ai Sugijamaovou, s níž tvoří druhý nasazený pár, v Paříži v semifinálovém utkání vyřadily turnajové čtyřky Caru Blackovou s Jelenou Lichovcevovou.

Ve druhém semifinále ženské čtyřhry nestačil devátý nasazený slovensko-americký pár Hantuchová s Rubinovou na turnajové jedničky Ruanovou-Pascualovou se Suarezovou a podlehl ve dvou setech.

Finálová dvojice: Ruanová-Pascualová, Suarezová - Clijstersová, Sugijamaová

Böhmová ve finále juniorské čtyřhry

Američané Lisa Raymondová a Mike Bryan zvítězili ve smíšené čtyřhře, když ve finále porazili rusko-indický pár Jelena Lichovcevová, Mahéš Bhúpáthí 6:3 a 6:4.

Mike Bryan se přitom bude v sobotu snažit o triumf také v mužské čtyřhře, v níž společně se svým bratrem Bobem postoupil do finále proti rusko-nizozemské dvojici Paul Haarhuis, Jevgenij Kafelnikov.

Do finále čtyřhry juniorek postoupila Kateřina Böhmová, která společně s Nizozemkou Michaelou Krajickovou v semifinále smetla indický pár Sanaa Bhambriová, Sania Mirzaová 6:0 a 6:2.

Výsledky:
Muži, dvouhra - semifinále:
Verkerk (Niz.) - Coria (7-Arg.) 7:6 (7:4), 6:4, 7:6 (7:0), Ferrero (3-Šp.) - Costa (9-Šp.) 6:3, 7:6 (7:5), 6:4
Ženy, čtyřhra - semifinále:
Clijstersová, Sugijamaová (2-Bel./Jap.) - Blacková, Lichovcevová (4-Zim./Rus.) 6:1, 6:4, Ruanová-Pascualová, Suarezová (1-Šp./Arg.) - Hantuchová, Rubinová (9-SR/USA) 6:2, 7:6 (7:5)
Smíšená čtyřhra - finále:
Raymondová, M. Bryan (2-USA) - Lichovcevová, Bhúpáthí (3- Rus./Ind.) 6:3, 6:4
Juniorky, čtyřhra - semifinále:
Böhmová, Krajicková (ČR/Niz.) - Bhambriová, Mirzaová (Ind.) 6:0, 6:2, Fragaová, Gonzalezová-Penasová (Šp.) - Hlaváčková, Miševičiuteová (ČR/Lit.) 6:3, 6:3

Reklama