Hlavní obsah

Rosický: Byla to divná sezóna, taková rozpačitá

PRAHA

Odpočatý po skončení sezóny a správně natěšený na středeční kvalifikační zápas s Moldavskem. Záložník dortmundské Borrusie Tomáš Rosický v rozhovoru pro Právo hodnotí uplynulou sezónu, v níž se svým klubem došel daleko v Lize mistrů, ale v bundeslize se nedařilo zcela podle představ.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

René Bolf, Tomáš Rosický a Jiří Jarošík při tréninku před kvalifikací na EURO 2004.

Článek

Bundesliga skončila před dvěma týdny. Jak jste se udržoval během volných dnů?

Chodil jsem běhat, taky jsem hrál tenis. Klubové vedení Dortmundu není nadšené, když trénujeme s jiným klubem. Snadno si můžete ublížit.

Je pro vás delší herní pauza před kvalifikačním utkáním s Moldavskem hodně nepříjemná?

Nevidím v tom problém. Byl jsem v průběhu sezóny zraněný, takže chuť do fotbalu rozhodně nepostrádám. Klidně bych ještě hrál dál.

Jenže někteří spoluhráči z národního týmu mají nečinnost mnohem delší...

Je třeba připustit, že z celkového pohledu může být pauza zrádná. Nic to však nemění na tom, že naším úkolem je vyhrát. I když to nebude vůbec jednoduché, protože soupeř určitě nebude hrát tak otevřený fotbal jako třeba Turci, které jsme vysoko porazili.

Jak hodnotíte sezónu, byť její polední utkání vás teprve čeká?

Byla taková divná, rozpačitá. I když nemohu říct, že neúspěšná. Je několik různých úhlů pohledu. S národním týmem jsme skvěle rozehráli kvalifikaci, předváděli jsme slušný fotbal. Myslím, že i mně se dařilo.

Spokojen mohu být i s výkony, které jsme s Dortmundem předváděli v Lize mistrů. Vždyť jsme vypadli jen na horší skóre. Ale dokázali jsme držet krok s těmi nejlepšími mužstvy. Samostatnou kapitolou bylo to, co jsme předváděli v bundeslize, v níž jsme skončili třetí. To bylo slabší.

Čím si to vysvětlujete?

Jsme hodně mladé mužstvo. A po loňském vítězství v lize a postupu do finále Poháru UEFA přišlo určité sebeuspokojení. Nebyli jsme tolik koncentrovaní.

Mužstvo jako Dortmund postrádá koncentraci?

My jsme to tak nechtěli, spíše to vyplynulo ze situace. Nikdo si dlouho nedokázal připustit, že bychom si nezajistili přímý postup do Ligy mistrů.

Přitom před závěrečným utkáním soutěže jste měli všechno ve své moci. Stačilo porazit sestupující Chotěbuz, nad níž jste vaším gólem vedli, ale utkání nakonec skončilo remízou. Ta vás stála přímý postup do Champions league?

To bylo hrozné. Pořád jsme se honili za druhým místem. A pak jsme to takhle nezvládli. To je ostuda. Nemělo se to stát.

Jak reagovalo vedení a fanoušci?

Diváci nás vypískali, ale strašně. Vlastně se jim nedivím. Vedení zase počítalo s příjmy, které účast v prestižní soutěži zaručuje. Všichni si totiž uvědomují, že i když budeme nasazení, kvalifikace o Ligu mistrů je hrozně zrádná. Ale zpackali jsme si to sami.

Často se v průběhu sezóny diskutovalo o vašem přestupu z Dortmundu. Jaká je situace momentálně?

Velké kluby chtějí hodně hráčů, prostě to jen zkoušejí, sondují. Nicméně veškeré informace o mém přestupu jsou zcela bezpředmětné.

Pokud by skutečně nějaká lákavá nabídka přišla, jak velkou roli by při rozhodování hrála skutečnost, že s národním mužstvem máte skvěle rozehranou kvalifikaci na EURO 2004. Se změnou klubového dresu byste snadno mohl ze sestavy vypadnout.

Každý přesun s člověkem zamává. Byl by to obrovský zásah. Člověk nikdy neví, jak bude hrát, jestli bude nastupovat pravidelně. Já se však momentálně soustředím jen na středeční utkání s Moldavskem.

Reklama