Hlavní obsah

Nets pod Kiddovým vedením vyrovnali stav finále NBA na 1:1

SAN ANTONIO

Basketbalisté New Jersey Nets vyhráli druhý finálový zápas NBA v San Antoniu 87:85 a vyrovnali stav série na 1:1. Klíčovým mužem utkání byl hostující rozehrávač Jason Kidd, který tentokrát zastínil domácí hvězdu Tima Duncana a s třiceti body měl lví podíl na úspěchu týmu z Východní konference.

Foto: ČTK

Richard Jefferson z New Jersey Nets

Článek

Nets se po loňské hladké porážce 0:4 od Lakers dočkali historicky prvního vítězství ve finále ligy.

"Nejdůležitější na tom je, že jsme tu černou sérii přetrhli. Věděli jsme sice, že nemůžeme prohrát osm finálových zápasů za sebou, ale takhle už máme jistotu," radoval se Kidd, který se na tiskovou konferenci dostavil se čtyřletým synem v náručí. "Byl jsem dnes pod kontrolou," žertoval hráč.

V utkání se snad i díky tomu zmátořil po nepovedeném prvním zápase a pevné nervy zachoval především v koncovce, kdy proměnil ve vypjatých momentech závěrečných dvaceti sekund pět ze šesti trestných hodů. Odvrátil tak snahu Spurs o zvrat v poslední čtvrtině, v níž domácí zlikvidovali desetibodové manko. Po Kiddově posledním trestném hodu, kterému předcházelo jediné zaváhání, měli domácí šanci zápas přece jen zlomit, ale trojka Stephena Jacksona tři sekundy před koncem cíl nenašla.

"Dal jsem čtyři šestky za sebou a pak najednou jednu ne. Ale byl jsem si jistý, že tu poslední proměním," vrátil se Kidd ke kritickému okamžiku.

Na hvězdu prvního duelu Duncana se soustředila hostující defenziva, přesto se přes vyhlášeného obranáře Dikembe Mutomba a neméně skvěle jej střežícího Jasona Collinse prosadil nejužitečnější hráč ligy 19 body a 12 doskoky. O dva body víc dal jeho spoluhráč Tony Parker. Mutombo, který dosud většinu play off odseděl na lavičce, dostal tentokrát šanci na 20 minut a skvělou práci vyšperkoval třemi bloky.

"Před finále nám bylo jasné, že v této sérii vše stojí a padá s Timem Duncanem. Jak hraje on, tak celí Spurs. Dnes bylo skvělé ujistit trenéra, že se může na mne spolehnout, a já zas snad budu moci přispět k úspěchu," měl ze svého příspěvku radost Mutombo.

Duncanovi hra soupeře vyloženě neseděla, dopustil se čtyř z 22 domácích ztrát míče a nejistý byl i z čáry trestného hodu - proměnil jen tři z deseti pokusů.

Série se nyní přestěhuje na další tři zápasy do domácího prostředí Nets, kteří v play off před vlastními diváky prohráli zatím jen jednou. Další zápas je na programu v neděli.

San Antonio - New Jersey 85:87 (18:19, 35:41, 56:66)
Nejvíce bodů: Parker 21, Duncan 19, Jackson 16, Robinson 10 - Kidd 30, Martin 14, Harris 10. Trestné hody: 25/14 - 16/13. Fauly: 16:21. Trojky: 5:4. Diváci: 18.797 (vyprodáno). Stav série: 1:1.

Reklama

Související témata: