Hlavní obsah

Liberec chce na druhý pokus mezi elitu

LIBEREC

Vysněný boj fotbalistů Liberce o Ligu mistrů je tu. Ve středu ve 20.15 hodin (vysílá ČT4) se v 3. předkole nejprestižnější evropské soutěže utkají v prvním duelu se Spartakem Moskva. V roce 2002 Severočeši přes AC Milán mezi klubovou smetánku neproklouzli, nyní při druhém pokusu věří v úspěch.

Článek

Podobně jako milánský gigant ale nahání i moskevský Spartak hrůzu. Vždyť jde o nejúspěšnější ruský klub. V sobotním ligovém duelu navíc tým s českým reprezentanty Radoslavem Kováčem a Martinem Jiránkem rozdrtil Rostov 5:2.

Severočeši se však věhlasného soka nelekají. "A proč taky? Po dvou ligových výhrách jsme zdravě sebevědomí. Nedostali jsme gól, čtyři vstřelili. Je to pro nás vrchol a já věřím, že ho úspěšně zvládneme," tvrdí odhodlaně kapitán Severočechů Tomáš Zápotočný.

Pro svá slova nachází podporu u trenéra Vítězslava Lavičky. "Vědomí dobrého ligového vstupu je pro psychickou pohodu nesmírně důležité. Přichází naplnění naší práce, jejímž prvním vyústěním byl ligový titul. Teď se můžeme poměřit se silným soupeřem. Nechci procentuálně vypočítávat favorita. Na straně Spartaku jsou zkušenosti. Na naší obrovská chuť a nezměrné odhodlání uspět," naznačuje kouč posledního českého šampióna, že ani on nepochybuje o zdaru mise Severočechů.

Slibují atraktivní herní projev

"Chceme zlomit fakt, že jen Sparta hrála Ligu mistrů. Na druhý pokus se tam dostaneme," povzbuzuje spoluhráče Zápotočný. Odhodláním kapitána nasákla celá kabina, což bylo včera patrné při tréninku.

Ve snaze o nejlepší výchozí pozici pro odvetu hranou za čtrnáct dnů slibují atraktivní podívanou. "Způsob naší hry se nebude zásadně lišit od ligového projevu," prohlašuje Lavička, že nehodlá svěřencům v boji o miliónové příjmy vštěpovat defenzívní taktiku místo zažité ofenzívy. "Vletíme na ně. Budeme hrát útočně, napadat je. Chceme začít stejně jako Mladá Boleslav doma s Valerengou Oslo. Rychlým gólem sestřelíme jejich ambice," burcuje kabinu Zápotočný.

Mužstvo povede do zápasu zřejmě ve stejné sestavě jako k poslednímu ligovému duelu. Jen nad startem Frejlacha, pokopaného v duelu s Ostravou, visí otazník. Rýsuje se také možnost využití kostarické posily Parkse.

Právě u borce, který přišel v létě z Lokomotivu Moskva, doplňoval informace o Spartaku. "Zapadly do pečlivě skládané mozaiky. Síla Spartaku je především v ofenzívě a výborné kombinaci. Proto jsme v tréninku pilovali eliminování a vykrývání prostoru ve středu hřiště," přibližuje Lavička.

Utkání, které včera ještě nebylo vyprodáno a tak jsou lístky k mání dnes u pokladen, začíná na stadiónu U Nisy ve 20.15 hodin, hlavním rozhodčím je Hamer z Lucemburska.

Pravděpodobné sestavy:
Liberec: Čech - Šinglár, Zápotočný, Košťál, Janů - Frejlach (Papoušek), Bílek, Hodúr, Pudil - Pospěch, Blažek.
Spartak: Kowalewski - Šiškin, Jiránek, Stranzl, Rodríguez - Bystrov, Mozart, Kováč, Kaliničenko - Pavljučenko, Cavenaghi.

Reklama

Související témata: