Hlavní obsah

Útočník Pospěch věří: Budeme slavní

LIBEREC

Minulou sezónu se fotbalový útočník Zbyněk Pospěch rval v dresu Liberce o titul a právo startu v předkole Ligy mistrů. Na severu Čech však byl jen na hostování ze Sparty, kam se musel v létě vrátit. Nakonec před uzávěrkou soupisky pro prestižní soutěž přestoupil zpět do Liberce, a tak ho ve středu večer čeká první z dvou životních zápasů.

Foto: čtk

Zbyněk Pospěch v dresu Liberce

Článek

Slovan se totiž večer utká doma se Spartakem Moskva v úvodním duelu 3. předkola Ligy mistrů. Úspěšnější z duelů v součtu s odvetou postoupí mezi smetánku. "Jsem šťastný za návrat a hrozně se těším. Stejně tak celá kabina. Jsme hrozně nažhavení. Je to zápas, který nikdo z nás nezažil," líčí třiadvacetiletý útočník.

Během léta ve Spartě vůbec neřešil liberecké přemítání o možném soupeři. Ale když viděl silný zájem severočeského trenéra Lavičky, myšlenky na Ligu mistrů ožily. V den losování už byl poprvé na tréninku v Liberci. "Dostali jsme jeden z nejsilnějších klubů v osudí. Ale porazit se dá každý. Já věřím, že uspějeme. A když vyřadíme Spartak Moskva, budeme slavnější a místo v osudí hlavní soutěže si zasloužíme," směje se Pospěch.

Šanci svého týmu vidí především ve slabší defenzívní činnosti moskevského klubu. "Sledovali jsme video a jejich útok, to je síla. Ale když je soupeř přitlačí, jsou zranitelní. Musíme je dostat pod tlak, pak budou chybovat," odkrývá plány Severočechů Pospěch.

S Kováčem si vymění si dresy

Jako útočníka ho se zadáky Spartaku čeká nejedna bitva. Narazí přitom na krajany Jiránka a Kováče. S druhým ho pojí přátelství. "Však jsme si také po losu psali, jak moc se těšíme. Domluvili jsme se, že si vyměníme dresy," vypráví Pospěch.

S Kováčem už se několikrát potkal v české nejvyšší soutěži. "Nejvíc se mi vybavuje souboj, když jsem ještě byl ve Slovácku a Radek ve Spartě. Tehdy mě fauloval ve vápně a my šli penaltou do vedení," pátrá v paměti odchovanec Opavy. "Nakonec jsme jen remizovali. Kdyby mě ale znovu sundal a my vyhráli, bylo by to super," culí se Pospěch. Je mu jasné, že kamarádství půjde stranou. "Radek ale není zákeřný. Hraje velmi dobře hlavou. Musíme si ho pohlídat při standardkách, vždyť postup Spartaku z druhého předkola zařídil on," míní.

V probíhajícím ročníku se zatím netrefil. Doufá ale, že gól si schovává na boj o Ligu mistrů, před nímž naplní tradiční rituál. "Pokaždé třikrát políbím prstýnek přítelkyně. Nosí mi to štěstí," směje se Pospěch.

Reklama